Annonce

Annonce

Forebyg allergi hos dit barn


17. marts 2016


Mange børn, unge og voksne har allergi. Det er ofte​ meget generende i hverdagen at have allergi, og hvis du har allergi, er det vigtigt, at du undgår de ting, som du ikke kan tåle, altså de ting du reagerer allergisk overfor. 



Allergi kan forebygges, og allergi er arveligt. Vi ved i dag, at hvis mor, far eller søskende har eller har haft behandlingskrævende allergi som f.eks. astma, høfeber, børneeksem eller fødevareallergi, så vil jeres yngre barn være i risikogruppen for at udvikle allergi. Man ved også, at selvom I ikke har allergi i familien, så vil der stadig være op til 10% risiko for, at jeres barn udvikler allergi.



Man ved stadig ikke i dag, hvordan risikoen for allergi præcist nedsættes, men vi ved en masse om, hvad du kan gøre for at forebygge allergi hos dit barn - og det handler min artikel om i dag.



Amning og modermælkserstatning



Det anbefales, at du ammer dit barn de første 6 måneder og meget gerne længere. Hvis du ikke kan amme, så anbefales det, at du tilbyder dit barn en special modermælkserstatning med højt hydrolycerede proteiner. Denne erstatning gives de første 4 måneder, herefter kan dit barn tilbydes almindelig modermælkserstatning.



Hvis I ikke har allergi i familien, er dit barn ikke i særlig risiko for at udvikle allergi, og så kan du anvende almindelig modermælkserstatning fra starten.



Man kan nedsætte, men ikke fjerne risikoen for udviklingen af fødevareallergi, hvis barnet udelukkende ernærings med modermælk eller højt hydrolyceret modermælkserstatning de første 4 måneder. Dette gælder især allergi overfor komælk og børneksem.



Der er ikke dokumentation for, at du som gravid eller ammende går på en speciel diæt. Du bør spise sundt og varieret og efter de officielle anbefalinger.



Overgangskost 



Det anbefales, at du introducerer dit barn for forskellige fødevarer gradvist - på lige fod med børn, der ikke er i risikogruppen for at udvikle allergi. Det betyder, at du ikke skal undlade visse fødevarer som f.eks. gluten, æg, citrusfrugter eller fisk.



Det anbefales således, at du tilbyder dit barn et varieret indtag af forskellige fødevarer. Hvis du undlader flere fødevarer i kosten, så er der risiko for, at dit barn kommer til at mangle visse næringstoffer.



Gluten introduceres i overgangskosten i 4-6 månedersalderen, igen som del af en varieret kost.



Indeklima og rengøring



Et godt indeklima er vigtigt. Det betyder, at du skal sørge for at dit barn ikke udsættes for tobaksrøg, fugt og for meget støv. Du kan ikke forebygge allergi ved at gøre rent, men du kan nedsætte antallet af allergener i boligen og undersøgelser viser, at rengøring og udluftning holder symtomerne nede, når du har fået konstateret allergi.



- Gulvvask, støvsugning, tørre støv væk med en støveklud - gerne en gang ugentligt.



- Udluftning, hvor du søger for gennemtræk 5-10 minutter - gerne 3 gange dagligt.



- Udluftning i forbindelse med madlavning og efter bad. Fugt i køkkener og baderum bør undgås.



Vælg altid rengøringsmidler der er svanemærket og dermed ...


Annonce

... uden parfume og hormonforstyrrende stoffer.



Hudpleje



Når du vælger hudpleje til dit barn - det gælder både, når du vælger olier, cremer, salver, shampoo og lignende, så vælg produkter, der ikke indeholder f.eks. farvestoffer og parfume.



Vær opmærksom på at produkter, hvor der står f.eks. "essentielle olier" eller "naturligt parfumeret" bør undgås. 



Vælg som udgangspunkt produkter, hvor der står "fri for parfume" på flasken eller tuben. Gå gerne efter svanemærket eller astma-allergi mærket "den blå krans".



Vask og vaskemiddel



Når du vasker både dit eget og dit barns tøj, så vælg produkter der er svanemærket eller med "den blå krans". Det betyder, at produktet ikke indeholder optisk hvidt, parfume og det allergifremkaldende stof formadehyd.



Brug så lidt vaskemiddel som muligt og giv gerne tøjet en ekstra skyldning i maskinen, så du sikrer dig, at der ikke er sæberester i tøjet. 



Vask gerne dit barns tøj, før barnet får tøjet på første gang. Det fjerner de kemikalier, der kan være brugt i produktionen.



Udstyr



Når du køber dyne, pude, sengetøj og lignende til dit barn, så vær opmærksom på, at det meget gerne må kunne vaskes ved 60 grader. Det slår husstøvmiderne ihjel. Vask gerne babydynen hver 3. måned.



Barnevogne og klapvogne bør på samme måde som jeres hjem holdes rene. Vask derfor jævnligt vognen med en ren fugtig klud, brug svanemærket rengøringsmiddel. Hvis der er sorte pletter, som tegn på skimmelsvamp vaskes vognen grundigt med rodalon. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt til at fjerne skimmelsvampen, bør du overveje at udskifte vognen.



Betræk på f.eks. autostol, skråstol osv. kan med fordel tages af og vaskes jævnligt, så du får fjernet husstøvmider. Det er dog ikke alle betræk der kan tages af og det er ikke alle betræk, der tåler mere end 30-40 grader. Følg brugsanvisningen.



Vær også opmærksom på maling af børneværelse og andre rum, hvor barnet kommer. Noget maling kan udsende dampe, som kan være allergifremkaldende. 



Pelsdyr



Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man reducerer kontakt med pelsdyr tidligt i livet, hvis barnet er i risikogruppen risikogruppen for at udvikle allergi.



Sundhedsstyrelsen siger også, at når et barn har fået konstateret allergi, så bør det så vidt muligt undgå kontakt med de allergener, som barnet er blevet påvist allergisk overfor. Og risikoen for udviklingen af andre allergier bør mimimeres, det vil sige at daglig kontakt med pelsdyr bør undgås.



Et barn der får konstateret astma, vil man ofte også teste for allergi mod hund, kat og øvrige pelsdyr.



OBS - Det har været fremme, at disse anbefalinger kan blive ændret, da nyere forskning ikke entydigt underbygger at daglig kontakt med pelsdyr bør undgås...



 



Håber ovenstående giver lidt idé om, hvordan I bedst forebygger allergi :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Hvor er det skønt at jeg kan skrive til dig og tak for dine altid fyldestgørende og indlevende svar - det savner jeg meget fra min egen sp!

Mange hilsner
Rikke, mor til dreng på 5 måneder


Annonce