Annonce

Annonce

Graviditetsscanning - anbefalinger


10. februar 2016


Mange kommende forældre vælger at få lav​et ekstra scanninger i graviditeten. Det er dejligt at se det lille barn bevæge sig i maven, det kan virke trygt og livsbekræftende, nogle forældre vælger også at få lavet en video (4D-scanning) af deres ufødte barn.



Men er det en god idé at købe ekstra scanninger for at se barnets køn eller se det bevæge sig? Giver det en falsk tryghed? Er der en risiko? Disse spørgsmål har Sundhedsstyrelsen nu undersøgt og udsendt anbefalinger omkring.



Det offentliges tilbud



Alle gravide tilbydes to ultralydsundersøgelser:



Graviditetsuge 12 - også kaldet nakkefoldsscanning.



Graviditetsuge 20 - også kaldet misdannelsesscanning.



Formålet med de to undersøgelser er at bestemme terminen, finde ud af hvor mange børn I venter, hvor stort barnet eller børnene er, vurdere udviklingen og også vurdere risikoen for Downs syndrom og eventuelle misdannelser.



Det personale, som udfører ultralydsscanninger på fødeafdelingerne, er uddannede sonografer. Det er jordemødre, radiografer eller sygeplejersker, der har en 2-årig efteruddannelse med certificering i at ultralydsscanne gravide.



Hvad skal du være opmærksom på?



Kvaliteten af ultralydsscanninger afhænger i høj grad af hvilken uddannelse, erafaring og dygtighed, den der udfører scanningen har. Alle kan i princippet nedsætte sig og lave ultralydsscanninger.



Hvis den der udfører scanningen ikke har tilstrækkelige kompetencer, er der risiko for, at tegn på sygelige tilstande overses - og det giver dig som gravid en falsk tryghed. Og modsat - du kan også blive unødigt bekymret, selvom alt i virkeligheden er normalt.



Autoriserede sundhedspersoner som f.eks. læger, jordemødre og sygeplejersker, som gennemfører en scanning, har pligt til at give dig grundig information og de har pligt til at føre journal. Du har ret til at se journalen og også få en kopi af din journal. Dette gælder uanset, om din scanning foretages på et offentligt sygehus eller i privat regi.



Du har mulighed for at klage over en mangelfuld ...


Annonce

... undersøgelse til Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis det er en autoriseret sundhedsperson, der foretager scanningen.



Hvad er ultralyd?



Ultralyd er lydbølger, der ikke kan høres, men er en slags energi. Lydbølgerne føre til en svag opvarmning af det ufødte barn og dets omgivelser.



Undersøgelser viser, at ultralyd som udgangspunkt er risikofrit for det ufødte barn og den gravide. Men det forudsætter, at apparaturet, som skal være CE-mærket, anvendes korrekt, og at personalet følger de faglige anbefalinger for udførelsen af scanningen. Det betyder blandt andet, at scanningen ikke må vare for længe og at specielt ikke for længe på det samme sted.



I graviditetens første tre måneder frarådes det almindeligvis at lave en scanning, hvor man hører barntes hjertelyd (doppler-undersøgelse).



Sundhedsstyrelsen næver, at 3D-scanning og specielt 4D-video optagelser, som er taget over tid, giver væsentligt større bølgedoser end ved de 2D-diagnostiske ultralydsundersøgelser, der laves på fødestedet.



Sundhedsstyrelsens råd til gravide



De to ultralydsscanninger, der foretages på de offentlige fødesteder er tilstrækkelige set ud fra en sundhedsfaglig betragtning - og de er ufarlige.



Sundhedsstyrelsen anbefaler at kommende forældre udviser almindelig forsigtighed, når det handler om at få lavet ekstra scanninger, der ikke er sundhedsfagligt begrundet. Der er dog ikke grund til at være bekymret, hvis du har fået foretaget en enkelt ekstra scanning, og personalet var uddannet til det.



Hvis du ønsker at købe ekstra ultralydsscanninger i privat regi, bør du være opmærksom på, om den person som scanner er uddannet til det og har god erfaring. Det kan have betydning for, hvor retvisende undersøgelsen og resultatet af scanningen af.



Du kan læse mere om sundhedsstyrelsens anbefalinger til gravide her:



http://sundhedsstyrelsen.dk/da/sundhed-og-livsstil/graviditet-og-foedsel/anbefalinger-til-gravide



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen..

Jeg er så glad for du ikke er længere end et tryk på powerknappen væk... tak for din brevkasse!!

Jeg har virkelig brug for dine råd og viden.

Hilsen
Thilde, mor til Louie 7 måneder


Annonce