Annonce

Annonce

Anbefalinger for små børns aktivitet


28. januar 2016


Små børn skal hoppe, lege og tumle så m​eget som muligt - sådan lyder de nye råd fra Sundhedsstyrelsen. 



Sundhedssstyrelsen har udarbejdet anbefalinger for fysisk aktivitet for børn i alderen 0-4 år - det er rigtig vigtigt, at vores børn bevæger sig, og at vi giver dem mulighed for at være aktive - og gerne på mange forskellige måder. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi som forældre tænker over, hvordan vi kan styrke vores børn i at bevæge sig i dagligdagen og samtidig tænker over, hvor meget tid de 1-4 årige børn tilbringer foran en skærm.



Anbefalingerne sætter ikke tid på, hvor meget de små børn skal være aktive. At der ikke er sat tid på, som der er for de 5-17 årige og vokse, skyldes at forskningen på området ikke er så langt endnu. Vi ved endnu ikke, hvor lang tid de små børn bør bevæge sig om dagen, eller hvor lang tid de højst bør bruge på stillesiddende aktiviteter som TV, tablets og computer.



Anbefalinger for børn under 1 år:



Udnyt barnets naturlige lyst til at bevæge sig spontant. Gennem bevægelse styrkes barnets motoriske udvikling, og barnet lærer også sin krop at kende. 



- Lad dit barn ligge så meget på  maven som muligt, når det er vågen. Det er i maveliggende stilling, at dit barn får styrket sin ryg- og armmuskler, så det med tiden kan skubbe sig op på armene, rulle og begynde at kravle.



- Sørg for, at dit barn bevæger sig på forskeliige måder i løbet af dagen. Lad barnet række ud efter, hive i og skubbe til ting, så barnet får en fornemmelse for, hvordan kroppen fungerer.



- Sørg for, at dit barn kan bevæge sig frit og mest muligt. Undgå at lade dit barn sidde i skråstol, autstol og høj stol længere end højst nødvendigt. Jo større mulighed barnet har for at bevæge sig, jo bedre bliver den motoriske udvikling.



Eksempler på fysisk aktivitet for 0-1 årige børn:



Ligge på maven



Hoppe på skødet



Rejse sig op ved møbler



Gå med støtte



Tumleleg med voksne, f.eks. ...


Annonce

... trille, hoppe, svinge



Babyrytmik



Babysvømning



Lad dit barn ligge på maven på gulvet, på din arm og på sengen. Gulvet eller et andet fast underlag er det bedste legested.



Anbefalinger for børn mellem 1-4 år:



Dit barn vil i denne alder bevæge sig spontant. Barnet vil bruge sin krop og bevægelser til at udforske omgivelserne og til at få kontakt til andre. Gennem bevægelse lærer barnet sin krop at kende. Derfor skal barnet have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen.



- Sørg for, at dit barn er aktivt på forskellige måder i løbet af dagen. Når dit barn øver sig i nye og forskellige bevægelser, styrkes de motoriske færdigheder. Det er tilfredsstillende for dit barn at kunne mestre kroppen, og det giver bedre forudsætninger for at indgå i leg med andre børn.



- Sørg for, at dit barn kan bevæge sig frit mest muligt. Undlad at lade dit barn sidde i høj stol og i klapvogn mere end højst nødvendigt. Når dit barn har mulighed for at bevæge sig, så bliver den motoriske udvikling bedre.



- Begræns mængden af skærmtid. Skærmtid kan påvirke dit barns trivsel negativt. Selvom dit barn kan have brug for stillesiddende aktiviteter indimellem, er det vigtigt for barnet at bevæge sig så meget som muligt gennem dagen.



Eksempler på fysisk aktivitet for de 1-4 årige børn:



Kravle, hoppe, gynge, danse, klatre, løbe



Leg indendørs, f.eks. bevægelse til musik og tumleleg



Leg udendørs, f.eks. på legeplads, i naturen, i haven/gården



Gymnastik og rytmik 



Gang, løbecykel, løbehjul, cykling



Svømning



Boldlege



Fysisk aktivitet kan være al slags bevægelse med fokus på samvær og leg. Vær opmærksom på sikkerheden, når barnet bevæger sig.



Læs mere på sundhedsstyrelsens hjemmeside her: http://sundhedsstyrelsen.dk/da/nyheder/2016/smaa-boern-skal-hoppe,-lege-og-tumle-saa-meget-som-muligt



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce