Annonce

Annonce

Gravide og influenza


23. september 2015


Sundhedsstyrelsen kører i øjeblikket en kamp​agne, der skal få gravide til at huske influenza vaccinationen. Det er nu at influenzasæsonen står for døren, og det anbefales, at gravide efter 12. uge bliver vaccineret. Influenzasæsonen løber fra oktober til marts.



Hvorfor skal jeg influenzavaccineres, når jeg er gravid?



- Undersøgelser vise, at ikke-vaccinerede gravide, der rammes af influenza, har en øget risiko for abort, for tidlig fødsel og for lav fødselsvægt.



- Når du er gravid, så har du et påvirket immunforsvar. Det betyder, at du risikerer at blive mere syg end andre, hvis du får influenza.



- De antistoffer, som dit barn får del af gennem moderkagen, vil beskytte barnet imens det ligger i din mave, men også i tiden efter fødslen, hvor dit barn er særligt sårbar.



Kan influenzavaccinationen skade mit barn?



Mange gravide er tilbageholdende med at lade sig vaccinere, fordi de er usikre på, om vaccinen kan skade deres barn på én eller anden måde. Det er helt naturligt at have denne usikkerhed og bekymring.



Sundhedsstyrelsen oplyser at influenza vacciner har været brugt til gravide i flere år, og er grundigt undersøgt i hele verden. Den er meget sikker for både mor og barn. Faktisk anbefaler de netop vaccination til gravide, fordi den beskytter mor og derigennem barnet, - også efter fødslen.



Jeg er sund og rask - behøver jeg at blive vaccineret?



Ja, selvom du er sund og rask og ikke mærker problemer med dit helbred eller din graviditet, så bør du stadig lade dig vaccinere - både for at beskytte dig selv og beskytte dit barn før og efter fødslen.



Vaccinen dækker ikke 100%, så jeg behøver vel ikke vaccination?



Det er en myte. Vaccinen for den kommende sæson sammensættes hvert år i februar ud fra anbefalinger fra WHO. Med udgangspunkt i foregående sæsons influenzatyper vurderes det hvilke vira, der skal indgå i den efterfølgende sæsons influenzavaccine. Man kan naturligvis ikke med sikkerhed vide, om det så reelt er de influenzatyper, der kommer til Danmark, Men vaccinen er de førende eksperters bedste bud, og derfor stadig det bedste du kan gøre, for at beskytte dig selv og dit barn mod influenza.



Mange sammenblander forkølelse og influenza og tror derfor, at influenzavaccinationen ikke virker. Man hører tit folk sige, at de har haft influenza, hvor de ofte "kun" har været forkølet. Influenza giver typisk sværere og længerevarende sygdom end de øvrige forkølelsesvira.



Er der ikke så mange bivirkninger ved vaccinationen, at ...


Annonce

... fordelene ikke er store nok?



Nej. Alle vaccinationer kan have bivirkninger, og bivirkninger overvåges nøje over hele verden. Det er rapporteret meget få tilfælde af alvorlige bivirkninger til influenzavaccinationen.



De mest almindelige bivirkninger er omhed dér, hvor du bliver stukket. Det er mindre hyppigt, at du kan blive almen utilpas, få feber og muskelsmerter, der sædvanligvis forsvinder i løbet af 1-2 dage uden behandling. Dette er IKKE influenza, men kroppens reaktion, når immunforsvaret aktiveres. Alvorlige bivirkninger som allergiske reaktioner ses sjældent.



Hvis du er bekymret for bivirkninger, så er det rigtig godt, at du taler med din læge før vaccinationen.



Kan jeg ikke bare lade immunforsvaret gøre arbejdet?



Sundhedsstyrelsen anbefaler netop vacciation til f.eks. gravide, fordi graviditeten kan påvirke dit immunforsvar, så du ikke så effektivt kan bekæmpe en infektion.



Vaccinationen virker på den måde, at den forbereder immunforsvaret på at "genkende" virus, når det kommer ind i kroppen. Så kan det bedre og mere effektivit bekæmpe infektionen. Vaccinationen understøtter således dit eget immunforsvars svar på virus angreb. Du opnår ved vaccination således samme grad af modstandsdygtighed overfor influenza, som hvis du havde haft sygdommen.



Når du er gravid, er det ikke bedre at afvente det naturlige forløb af en influenza.



Influenza er ikke alvorligt, - betyder det ikke blot et par dage under dynen?



Der findes mere end 200 forskellige vira, hvor de fleste kun betyder et par dage ned løbenæse, hoste og lidt ubehag i kroppen. Men influenza er en mere alvorlig virus, der viser sig ved pludselig feber (over 38 grader), muskelsmerter, kulderystelser, hovedpine, ondt i halsen og i nogle tilfælde opkastning og diarré. Sygdommen var typisk i 2-7 dage.



For gravide og andre i risikogruppen kan influenza være en meget alvorlig sygdom med store følger.



Hvad koster influenzavaccinationen?



For alle gravide efter 12. uge, er det gratis at blive vaccineret frem til 1. marts 2016.



Hvor kan jeg blive vaccineret?



Du kan få vaccinationen hos egen læge. Mange kommuner laver også vaccinationstilbud i sundhedscentre eller i samarbejde med apoteker. Du kan holde øje med, hvilke tilbud der er i dit lokalområde. Tjek lokalavisen eller se på din kommunes hjemmeside.



Læs mere om sundhedsstyrelsens kampagne på beskytdigmodinfluenza.dk



 



Med ønsket om en influenzafri sæson :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce