Annonce

Annonce

D-vitamindråber og ondt i maven


13. august 2015


Sundhedsstyrelsen anbefaler, at dit barn får et dagl​igt tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram, fra dit barn er 2 uger til dit barn er 2 år, uanset om barnet tilbydes modermælk eller modermælkserstatning.



Hvis dit barn har mørk hud og/eller går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren, så anbefales det, at barnet får et dagligt D-vitamintilskud gennem hele barndommen. 



Hvorfor skal spæd- og småbørn have D-vitamin?



Det helt nyfødte barns D-vitaminstatus afhænger af, hvor meget D-vitamin du som mor har haft i kroppen i graviditeten. D-vitamin får du især fra sollys og gennem kosten - især via fede fisk.



Indholdet af D-vitamin i den modermælk, du producerer, afhænger helt af din D-vitaminstatus. Selvom du tager et dagligt D-vitamintilskud på 10 mikrogram og måske spiser en variation af fisk, så vil D-vitaminindholdet i din mælk ofte ikke være højt nok til at sikre et optimalt niveau af D-vitamin hos det ammede barn. Derfor er det vigtigt at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at spæd- og småbørn skal tilbydes D-vitamindråber.



D-vitamin har betydning for dit barns udvikling. D-vitamin er vigtigt for barnets knogleudvikling og for barnets blivende tænder. I et studie har man sammenlignet knoglernes udvikling hos nyfødte og hos 14 måneder gamle børn af hhv. mødre, der havde for lavt D-vitamin-niveau og mødre, der havde tilstrækkeligt D-vitamin-niveau. Nyfødte børn, hvis mødre havde for lavt D-vitamin-niveau havde et lavere mineralindhold i knoglevævet og et mindre knogleareal sammenlignet med børn, hvis mødre havde et normalt D-vitamin-niveau.



Kost og sollys



D-vitamin findes især i fede fisk, der er dog stor forskel på indholdet fra fiskeart til fiskeart. Når dit barn efter 6 måneders alderen kan tilbydes grøntsagsmos med fisk, er det vigtigt, at du varierer dit barns indtag så meget som muligt. Dit barn kan dog ikke udelukkende spise sig til behovet for D-vitamin og har derfor behov for D-vitamin tilskud.



D-vitamin dannes også ved, at huden udsættes for solens UV-B-stråler. Du skal naturligvis være ude sammen med dit barn, trille ture, være i haven, i parken osv. og nyde når vejret er til udeophold og udeleg. Men på grund af risikoen for hudkræft, er det vigtigt at undgå direkte soleksponering, der medfører rødme eller solskoldning. Og jo yngre dit barn er, jo mindre kan barnet naturligt ...


Annonce

... være ude - og som udgangspunkt skal dit barn være i skyggen. Derfor har dit barn behov for et dagligt tilskud af D-vitamin.



D-vitamin og ondt i maven



Nogle forældre oplever, at deres barn får ondt i maven, når de giver barnet D-vitamindråber. Forældrene beskriver, at barnet ca 1 time efter indtagelse af d-dråberne, begynder at græde, vrider sig, trækker benene op mod maven og tydeligt ser ud til at have ondt. Da dette gentager sig, hver gang barnet får sine d-dråber, er det nærliggende at tro, at barnet reagerer på dråberne.



I følge Sundhedsstyrelsen, så foreligger der ikke nogen videnskabelige studier, som belyser, om der skulle være en sådan sammenhæng. Fødevareinstituttet har konkluderet, at det ikke er sandsynligt, at det er D-vitamindråberne, som giver barnet ondt i maven. D-vitamindråberne er fedtopløselige og er derfor opblandet i olie. Som oftes bruges kokosolie.



Hvad kan du gøre?



- Prøv at holde en pause med D-vitamindråberne i en uge. Læg mærke til om dit barn stadig har problemer med maven. Hvis barnet stadig har ondt i maven, så skyldes maveknebene ikke D-vitamindråberne.



- Når du har holdt en uges pause fra D-vitamindråberne, så giv en hel uges D-vitamindråber. Det vil sige 10 mikrogram x 7 dage = 70 mikrogram. Dråberne gives på en ske, som engangsdosis. Hvis dit barn ikke får mavegener, så fortsætter du med D-vitamindråberne herefter, som anbefalet med 10 mikrogram dagligt.



- Hvis dit barn tydeligt får ondt i maven umiddelbart efter engangsdoseringen, kan det ikke udelukkes, at det er D-vitamindråberne, der er årsagen. Derfor anbefales det, at du her skifter til en anden type D-vitamin. Det kan f.eks. være D-vitamin i en gelatinekapsel. I disse produkter vil D-vitaminet ofte være opløst i olivenolie. Til spædbørn anvendes en kapsel med 20 mikrogram D-vitamin hver anden dag. Prik hul på kapslen med en ren nål og tøm indholdet ud på en ske.



- Hvis du fortsat oplever, at dit barn får mavekneb af D-vitamintilskuddet anbefales det, at du skifter til 1 tablet D-vitamin af 10 mikrogram. Tabletten skal knuses meget fint og indholdet blandet med nogle dråber modermælk og gives på en ske.



Denne artikel er lavet med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens vejledning i "Ernæring til Spædbørn og Småbørn 2015".



Håber dette kan hjælpe jer videre:)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce