Annonce

Annonce

D-vitamindråber og ondt i maven


13. august 2015


Sundhedsstyrelsen anbefaler, at dit barn får et dagl​igt tilskud af D-vitamin på 10 mikrogram, fra dit barn er 2 uger til dit barn er 2 år, uanset om barnet tilbydes modermælk eller modermælkserstatning.Hvis dit barn har mørk hud og/eller går klædt, så kroppen er tildækket om sommeren, så anbefales det, at barnet får et dagligt D-vitamintilskud gennem hele barndommen. Hvorfor skal spæd- og småbørn have D-vitamin?Det helt nyfødte barns D-vitaminstatus afhænger af, hvor meget D-vitamin du som mor har haft i kroppen i graviditeten. D-vitamin får du især fra sollys og gennem kosten - især via fede fisk.Indholdet af D-vitamin i den modermælk, du producerer, afhænger helt af din D-vitaminstatus. Selvom du tager et dagligt D-vitamintilskud på 10 mikrogram og måske spiser en variation af fisk, så vil D-vitaminindholdet i din mælk ofte ikke være højt nok til at sikre et optimalt niveau af D-vitamin hos det ammede barn. Derfor er det vigtigt at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at spæd- og småbørn skal tilbydes D-vitamindråber.D-vitamin har betydning for dit barns udvikling. D-vitamin er vigtigt for barnets knogleudvikling og for barnets blivende tænder. I et studie har man sammenlignet knoglernes udvikling hos nyfødte og hos 14 måneder gamle børn af hhv. mødre, der havde for lavt D-vitamin-niveau og mødre, der havde tilstrækkeligt D-vitamin-niveau. Nyfødte børn, hvis mødre havde for lavt D-vitamin-niveau havde et lavere mineralindhold i knoglevævet og et mindre knogleareal sammenlignet med børn, hvis mødre havde et normalt D-vitamin-niveau.Kost og sollysD-vitamin findes især i fede fisk, der er dog stor forskel på indholdet fra fiskeart til fiskeart. Når dit barn efter 6 måneders alderen kan tilbydes grøntsagsmos med fisk, er det vigtigt, at du varierer dit barns indtag så meget som muligt. Dit barn kan dog ikke udelukkende spise sig til behovet for D-vitamin og har derfor behov for D-vitamin tilskud.D-vitamin dannes også ved, at huden udsættes for solens UV-B-stråler. Du skal naturligvis være ude sammen med dit barn, trille ture, være i haven, i parken osv. og nyde når vejret er til udeophold og udeleg. Men på grund af risikoen for hudkræft, er det vigtigt at undgå direkte soleksponering, der medfører rødme eller solskoldning. Og jo yngre dit barn er, jo mindre kan barnet naturligt ...


Annonce

... være ude - og som udgangspunkt skal dit barn være i skyggen. Derfor har dit barn behov for et dagligt tilskud af D-vitamin.D-vitamin og ondt i mavenNogle forældre oplever, at deres barn får ondt i maven, når de giver barnet D-vitamindråber. Forældrene beskriver, at barnet ca 1 time efter indtagelse af d-dråberne, begynder at græde, vrider sig, trækker benene op mod maven og tydeligt ser ud til at have ondt. Da dette gentager sig, hver gang barnet får sine d-dråber, er det nærliggende at tro, at barnet reagerer på dråberne.I følge Sundhedsstyrelsen, så foreligger der ikke nogen videnskabelige studier, som belyser, om der skulle være en sådan sammenhæng. Fødevareinstituttet har konkluderet, at det ikke er sandsynligt, at det er D-vitamindråberne, som giver barnet ondt i maven. D-vitamindråberne er fedtopløselige og er derfor opblandet i olie. Som oftes bruges kokosolie.Hvad kan du gøre?- Prøv at holde en pause med D-vitamindråberne i en uge. Læg mærke til om dit barn stadig har problemer med maven. Hvis barnet stadig har ondt i maven, så skyldes maveknebene ikke D-vitamindråberne.- Når du har holdt en uges pause fra D-vitamindråberne, så giv en hel uges D-vitamindråber. Det vil sige 10 mikrogram x 7 dage = 70 mikrogram. Dråberne gives på en ske, som engangsdosis. Hvis dit barn ikke får mavegener, så fortsætter du med D-vitamindråberne herefter, som anbefalet med 10 mikrogram dagligt.- Hvis dit barn tydeligt får ondt i maven umiddelbart efter engangsdoseringen, kan det ikke udelukkes, at det er D-vitamindråberne, der er årsagen. Derfor anbefales det, at du her skifter til en anden type D-vitamin. Det kan f.eks. være D-vitamin i en gelatinekapsel. I disse produkter vil D-vitaminet ofte være opløst i olivenolie. Til spædbørn anvendes en kapsel med 20 mikrogram D-vitamin hver anden dag. Prik hul på kapslen med en ren nål og tøm indholdet ud på en ske.- Hvis du fortsat oplever, at dit barn får mavekneb af D-vitamintilskuddet anbefales det, at du skifter til 1 tablet D-vitamin af 10 mikrogram. Tabletten skal knuses meget fint og indholdet blandet med nogle dråber modermælk og gives på en ske.Denne artikel er lavet med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens vejledning i "Ernæring til Spædbørn og Småbørn 2015".Håber dette kan hjælpe jer videre:)Kærlig hilsenHelenAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce