Annonce

Annonce

Sandkasser og børn


3. juni 2015


Når solen kommer frem i Danmark, så træk​ker vi naturligt uden for, og for rigtig mange børn er det skønt at kunne komme ud i sandkassen. Der er timers leg for de mindste, som kan bygge sandkager, køre sand igennem forskellige slisker og propeller, og de større børn vil ofte elske at grave huller eller komme sand på ladet af deres cykel og transportere det rundt i haven.



Også i dagplejen, i vuggestuen, i børnehaven, på offentlige legepladser er der sandkasser, og går turen til stranden, så er der naturligvis masser af sand... Men hvilke  krav er der egentlig til sandkasser? Hvordan er det med forurening? Og hvad skal du gøre, hvis dit barn spiser sand? Det handler min artikel om i dag.



Sandkassen



Sandkassen bør placeres frit og helst ikke under træer eller buske, da mange insekter (blandt andet visse mider) trives bedst i skygge. Hvis du vil beskytte dit barn mod solen, kan du bruge en parasol over sandkassen, når dit barn leger der.



Sandkassen bør have bund, og det anbefales her en fast belægning, fordi det forhindrer at sandet bliver forurenet med jord nedefra.



Sandkassen bør have en bred og ikke for høj kant, helst lavet af træ.



Sand og forurening



Du skal sikre dig, at det sand du bruger i sandkassen er rent. Det betyder, at du bør købe rent strandsand eller certificeret sandkassesand beregnet til formålet. Bakkegrus frarådes på grund af risiko for forurening.



Undgå brug af bekæmpelsesmidler. I bør ikke sprøjte med forskellige bekæmpelsesmidler i eller i nærheden af sandkassen.



Sand bør udskiftes efter behov. Og det anbefales at udskifte sandet fremfor at forsøge at rense det. I daginstitutioner anbefales det at sandkassesand udskiftes en gang om året eller efter behov.



Forurening af dyr



Især katte og hunde vil nyde at skrabe, grave og lægge deres ekskrementer i sandkasser. Herved skabes risiko for at barnet bliver smittet med en række sygdomme. Sandkassen bør derfor sikres imod dette ved, at du f.eks. overdækker sandkassen med et kraftigt net. Et net fortrækkes fremfor en presenning, som vil gøre sandet fugtigt og uden lufttilgang.



I ekskrementer kan der være prasitter f.eks. spoleorm. Det kan smitte dit barn. Derfor bør du altid gå sandkassen igennem og sikre dig at den er ren - også selvom den har været overdækket med net. Brug f.eks. en rive og fjern synlige ekskementer, før dit barn bruger sandkassen. Finder du en enkelt høm-høm, kan du fjerne den, og lade dit barn lege. Finder du flere, så bør du overveje at skifte sandet og finde en anden måde at sikre sandkassen på.



Vær også opmærksom på ikke at give dit barn mad i sandkassen. Der er ...


Annonce

... naturligvis det forhold, at barnet godt må lære at mad indtages ved bordet, men der er også et hygiejnisk synspunkt. Hvis dit barn spiser i sandkassen, så vil der ofte falde krummer og små madstykker ned i sandet. Dette vil tiltrække fugle og måske mus. Deres ekskrementer kan også udgøre en smittefare for dit barn. 



Når børn spiser sand



Selvom du forsøger at holde sandkassen så ren som muligt, så er det stadig begrænset, hvor meget sand dit barn bør spise - og derfor er det godt, hvis du nogle gange kan aflede og lade barnet sutte på f.eks. sutten i stedet. Er sutten i munden, er der større sandsynlighed for, at der ikke ryger så meget sand ind i munden.



Det er dog helt naturligt, at dit barn putter sand i munden. Børn undersøger verden, ved at bruge deres sanser - de mærker, hører, ser, lugter - og smager, for at finde ud af hvad det er, de sidder med, leger med osv. Og de fleste af os ved godt, hvordan sand smager, ligesom vi også kender smagen af rustent jern, viskelæder og andre ting, som vi normalt ikke spiser eller putter i munden.



Afledning af godt til de mindste børn. Vis dit barn, hvordan barnet kan lege med sandet, bygge sandkager, hælde sand fra en bøtte til en anden osv. Så du på den måde viser barnet, hvad det kan gøre i stedet for at putte sand i munden. Det er en god idé, at have fokus på, hvad dit barn skal gøre i stedet, fremfor at skælde ud over det, barnet gør forkert. Hvis du skælder for meget ud, råber for højt osv. så får du givet det at putte sand i munden ekstra meget opmærksomhed, og så vil det naturligt være sjovt at blive ved. Ligesom dit barn undersøger ved at bruge sine sanser, så skal dit barn også finde ud af, hvordan verden fungere ved at afprøve og se, hvordan du reagerer.



Smagsleg kan være godt til de lidt større børn. På den måde kan barnet lære at noget smager godt, og andet smager mindre godt. Sand kan være en af delene, det kunne også være kakaopulver, sirup, lidt salt, forskellig mad - noget i forskellige konsistens og smag. Gennem en smagsleg kan dit barn lære, at noget er godt at spise og andet er ikke - for puh hvor det smager!



Efter leg i sandkasse



Dit barn bør altid have vasket sine hænder, når det har været udenfor at lege og har leget med sand og jord. 



Hænderne skal vaskes under vandhanen i rindende vand og med sæbe, gerne flydende sæbe, som let kan fordeles rundt på hænderne og mellem fingrene.



Neglene renses med en neglebørste - de fås også "små", som passer tli børnehænder.



 



Rigtig god sandkasseleg :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Kom grønt fra start med Ma-Mam grøntsagsmos

Ma-Mam giver 10% i nyhedsrabat i resten af februar måned!

Danmark har fået en ny økologisk grøntsagsmos, som er udviklet af ernæringsspecialist i mad til de mindste Kirsten Mikkelsen Ravnbøl. Ma-Mam er som noget helt nyt en frysetørret grøntsagsmos og skal derfor kun tilsættes ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce