Annonce

Annonce

Lær dit barn at cykle


26. marts 2015


Vejret er blevet mildere, lunere og fuglene fløjter​ - det er tid til at komme uden for, og nu er det tid til, at I skal ud at cykle. Hvis dit barn ikke har lært at cykle, så er det oplagt at I øver jer på det nu. Det gælder både de 2 årige, som kan have glæde af en løbecykel. Det gælder også de 4 årige, som vil elske at kunne cykle i børnehaven. Det gælder de 6 årige, som skal starte i skole.I Danmark forventes det, at børn kan cykle, når de går i skole. Der vil blive arrangeret ture, skoleudflugter osv. hvor børnene skal cykle og jo før dit barn lærer at cykle, jo mere I øver jer, jo bedre vil dit barn kunne være med og deltage i skolens aktiviteter.Hvad skal dit barn lære?At holde balancen på cyklenAt cykle med pedalerAt bremse sikkertAt se sig til siden, uden at cyklen slår et stort svingAt give tegn - række armen ud eller op og signalere "jeg drejer" eller "jeg stopper".Hvordan lærer jeg mit barn at cykle?Cyklen skal passe til dit barns alder og udvikling. Barnet skal kunne nå jorden med flad fod og barnet skal føle sig sikker på cyklen. Man kan sige, at cyklen skal fornemmes som en forlængelse af barnets krop, barnet må ikke blive bange.De 2-4 årige børn vil ofte have glæde af en løbecykel. De fås i mange farver og udformninger, men princippet er en lille to-hjulet cykel uden pedaler. Når barnet kører på en løbecykel, lærer barnet at holde balancen på to hjul, før barnet skal forholde sig til pedaler. Børn i denne aldersgruppe vil ofte også have glæde af en tre-hjulet cykel. Du kender den godt - den lille røde cykel med et lad bagerst, hvor du selv, som barn, måske læssede med sand, småsten og cyklede af sted. Den tre-hjulede er stadig en god begyndercykel, fordi pedalerne sidder på forhjulet. Når barnet træder i pedalerne, vil cyklen begynde at køre fremad. Det giver barnet en oplevelse af at kunne. Barnet lærer at bruge pedaler, uden at barnet behøver holde balancen.En kombination af disse to typer cykler kan for nogle derfor være rigtig godt. Mange børn vil have glæde af at starte med løbecyklen, træne balancen. Herefter gå over til den trehjulede, træne pedalerne. Og derfra gå videre til at cykle på en rigtig tohjulet cykel. Nogle børn kan dog også springe den tre-hjulede over.Lyder det dyrt? Så kan det være en god idé, at købe brugte cykler. Nogle gange kan det også være en idé at ...


Annonce

... købe en lille børnecykel, afmontere pedalerne, lade barnet øve sig som på en løbecykel, og når balancen er der, og barnet virker klar, kan pedalerne skrues på. Vær dog opmærksom på, at børn jo vokser, og at cyklen hele tiden skal passe til barnet i størrelsen.På to-hjulet cykelNår dit barn har fået kontrol over både balance og pedaler, så er det tid til at forsøge sig med en to-hjulet cykle. For nogle børn er det rigtig svært og tager lang tid at lære, for andre går det næsten af sig selv. Vælg en cykel uden for meget udstyr som gear og lignende. Lad barnet koncentrere sig om det at cykle mere end om at skulle skifte gear. Cyklen skal passe i størrelsen, og barnet skal kunne nå jorden med begge fødder og med flad fod. Lad hellere cyklen være lidt for lille end lidt for stor. Pas på med at købe en cykel, som barnet "kan vokse i". Barnet skal være tryg ved at bruge cyklen.Sørg for at cyklen fungerer. Der skal være luft i dækkene, kæden skal smøres osv. Det er ikke sjovt at køre på en cykel, som ikke virker, og det skal være sjovt at cykle.Fem gode råd til selve træningenFind et godt sted at øve. Start med at træne på en lukket vej eller en legeplads, parkeringsplads (uden for butikkernes åbningstid) eller lignende sted - et sted, hvor der ikke kommer meget trafik.Tegn en bane op med kridt. Vis dit barn, at hvor det skal stoppe ved stregen, hvor barnet skal dreje, cykle lige ud osv. Så barnet har en fast rute at følge.Vær tålmodig. Det kan tage lang tid at lære at cykle, og nogle børn er meget forsigtige og utrygge ved at skulle cykle på en 2-hjulet cykel.Lyt til barnet. Pres ikke barnet unødigt, men prøv at vurdere, hvor barnet er, hvad barnet har lyst til og kan magte og synes er sjovt.Øv jer igen og igen og igen. Jo mere I øver jer, jo bedre er det. Hold pauser undervejs. Det kan være bedre at øve lidt hver dag i flere dage end at ville træne i flere timer en dag.Cykellege kan være rigtigt sjoveHvis I leger med sæbebobler eller laver små konkurrencer undervejs, vil mange børn synes, det er sjovt. Barnet glemmer måske, at det er igang med at træne, og pludselig lykkes det bare.Dansk cyklistforbund har lavet et hæfte med 20 cykellege, som kan gøre det hele lidt sjovere. Du kan se meget mere på cykelleg.dk.Og husk så også altid cykelhjelmen, når I cykler :)Annoncer

Sponsorerede artikler

NYHED! Olívy nu i rejsestørrelse

Nu kan du også forebygge en rød babynumse, når du rejser med din baby. Olívy baby care - diaper change findes nu i en 100 ml. rejsevenlig flaske. En fin, lille rejsemakker, som passer perfekt i håndtasken.

Olívy baby care – diaper change i nyt design

Glæd jer også til ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce