Annonce

Annonce

Gravide og ammende skal stadig spise fisk


10. november 2014


Mandag den 3. november 2014 viste DR programmet "De U​fødte Børn", hvor gravide blev advaret mod at spise fisk med højt indhold af kviksølv. Fødevarestyrelsen har på den baggrund udsendt en meddelelse om, at anbefalingen om at gravide og ammende bør spise fisk, stadig gælder.



Hvorfor spise fisk?



Fisk er rige på D-vitamin, Jod og Selen. Derudover indeholder fisk de sunde Omega-3 fedtsyrer, som er vigtige for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssans, indlæringsevn og hukommelse. Derudover har indtaget af Omega-3 betydning for, om graviditen opnår normal længde, og om barne har en normal fødselsvægt.



Fedtsyrerne er livsnødvendige for os, og vi skal have dem via kosten. 



Hvor meget fisk skal jeg spise, når jeg er gravid eller ammer?



Du bør som gravid og ammende spise ca. 350 gram fisk om ugen - heraf ca. 200 gram fed fisk.



Det betyder at du meget gerne må spise fisk til aften to gange om ugen og meget gerne må spise fisk til frokost flere gange om ugen. 



Hvilken type fisk bør jeg spise?



Du bør spise så mange forskellige slags fisk som muligt og skaldyr tæller også med. Du kan f.eks. spise torsk, rødspætte, laks, sild, ørred, makrel, ...


Annonce

... kulmule, skrubbe, ising, kuller, hornfisk, rejer, muslinger, jomfruhummer, krabbe...



Hvilken type fisk bør jeg ikke spise?



Du bør ikke spise mere end max. 100 gram om ugen af de store rovfisk, fordi de har et højt indhold af kviksølv. De store rovfisk spiser andre fisk og derved ophobes tungmetaller gennem fødekæden.



Rovfisk er f.eks. rokke, helleflynder, oliefisk, escolar, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun (bøf).



Der er normalt ikke problemer med at spise tun fra dåse. Den tun, der normalt bruges til dåsetun har et meget lavt indhold af kviksølv. Der findes dog mere eksklusive produkter af dåsetun, hvor kødet kommer fra store tunfisk eller fra den hvide tunfisk. Disse produkter kan have et højere indhold af kviksølv.



Tunbøffer er ofte udskæringer fra større tunfisk, hvorfor indholdet af kviksølv er højere. Tun anvendes også ofte i sushi.



Fordele overskygger ulemper



Fødevarestyrelsen skriver: "Fordelene ved at spise fisk - også for gravide og ammende - overskygger ulemperne. Det er derfor vigtigt, at gravide og ammende ikke lader sig skræmme og stadig spiser fisk, men naturligvis husker på at begrænse indtaget af store rovfisk".



 



Rigtig god appetit!



Kærlig hilsen Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det er lige før jeg synes det bliver pinligt at jeg skriver så meget til dig, men dine svar er enormt nyttige og jeg har fået en god tillid til dig, så du kommer til at høre mere fra mig.

Tak fra Sophus´ mor


Annonce