Annonce

Annonce

At sætte grænser på den rigtige måde


17. september 2014


Da jeg skrev min nye bog "Helens bog om børn o​g opdragelse - tydelige voksne giver trygge børn", var mit udgangspunkt jer forældres ønsker. Og her har flere af jer givet udtryk for, at det at sætte grænser for sit barn er svært.



Mange forældre fortæller, at de føler sig drænet, når de hele tiden skal være der for deres barn, og at det er svært for dem at sige fra. Andre forældre fortæller, at de er så optagede af at tilfredsstille deres barns behov, at de helt glemmer at mærke efter, hvordan de selv har det og derfor ikke fornemmer deres egne grænser og behov. Og atter andre forældre fortæller, at de ikke kan lide at sætte grænser, fordi det gør barnet ked af det, og der er ikke noget, de hellere vil, end at se deres barn glad. 



I dag handler min artikel netop om, hvordan du kan sætte grænser.



Kend dine egne grænser



For at kunne sætte grænser for dit barn, er det vigtigt, at du kender dine egne grænser. Du er nødt til at vide, hvad du vil og ikke vil. Det er en kunst at kunne kommunikere sine behov på en respektfuld måde, og de fleste mennesker har svært ved at sige fra. Men det er vigtigt, at dit barn ved, hvor det har dig, fordi det gør barnet trygt. Det er derfor vigtigt, at du er bevidst om, hvis du har svært ved at mærke efter, hvad du synes er okay og hvad du ikke bryder dig om.



Send tydelige signaler



Der skal være sammenhæng mellem det du siger, og det du signalerer. Når du ved, hvor dine grænse går, hvilke grænser du har, så sender du tydeligere signaler til dit barn. Samtidig undgår du at blive vred, føle dig trådt på eller føle dig overset. Hvis du med ord siger "ja", men med kroppen signalerer "nej" eller omvendt, så vil det forvirre dit barn. Det giver dermed tryghed og respekt, at barnet kan regne med dig, og med det du siger.



Sæt grænser på en måde, så dit barn ikke føler sig forkert



Du skal stå ved dig selv og stå fast ved det, du mener er rigtigt og øve dig i at melde det klart og tydeligt ud. Det gør du ved at formulere dig personligt. I ...


Annonce

... stedet for at sige f.eks. "du skal...", "du skal ikke...", "vil du være sød at holde op med..." eller lignende, så formuler dig med et "jeg". Når du tager udgangspunkt i dig selv, så bliver du tydelig over for dit barn - og igen gør det dit barn trygt. Sig derfor f.eks. "jeg vil gerne have, at...", "jeg forventer, at du...".



Sig højt, hvad det er du gerne vil have



Nogle gange har vi voksne en tendens til at sætte ord på det, som barnet gør forkert, i stedet for at sætte ord på det, som vi gerne vil have at barnet gør. Når du gerne vil kommunikere tydeligt, så hjælper det ofte at holde fokus på det, du gerne vil have. I stedet for at sige f.eks. "lad være med at hoppe i sofaen", så sig f.eks. i stedet "jeg vil gerne have du stopper med at hoppe i sofaen". I stedet for at sige "du må ikke gå ud på vejen", så sig "jeg vil gerne have, du bliver på fortovet". I stedet for at sige "pas på du ikke spilder mælken", så sig "hold med to hænder, så spilder du ikke".



Vær opmærksom på at grænser rykker sig



I takt med at dit barn bliver ældre, vil der opstå forskellige situationer, hvor grænserne ændrer sig. Dit nu ældre barn, kan få lov til andre ting, end da det var yngre - ligesom dit yngste barn ikke kan forventes at kunne få lov til det samme, som et ældre barn. 



Måden du taler til dig barn på vil naturligt også ændre sig. Du taler anderledes til et yngre barn, end til et ældre barn. Derfor vil din måde at handle på i forhold til dit barn hele tiden ændre sig. 



Det giver respekt netop at se og fornemme behovet for forandring og måske invitere til dialog og forhandling om grænser, regler og krav.



Du kan læse meget mere om hvordan du sætter grænser, skaber gensidig respekt og i det hele taget møder dit barn i min nyeste bog "Helens bog om børn og opdragelse". 



Rigtig god fornøjelse!



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for en super god side, med masser af gode og virkeligt kompetente svar, som jeg har brugt flittigt

Josefines mor


Annonce