Annonce

Annonce

Smagssans og børn - lære smag at kende


13. august 2014


Smagssansen er en af vores vigtigste sanser. Den sikrer os​, at vi ikke spiser noget, som kan være skadeligt - helt grundlæggende så holder vi os fra mad, som vi ikke kan lide. Hvis maden f.eks. er fordærvet, så er det vigtigt at vi kan smage, at her er noget, vi skal holde os fra. Hos børn er situationen dog lidt anderledes - for barnet skal stille og roligt lære de forskellige smage at kende, og det er vigtigt at vi introducerer de forskellige smage for barnet - gerne før barnet fylder et år. 



Når børn er 7-8 måneder gamle, så har de en naturligt lyst til at smage og tygge på mad, og det er vigtigt at vi udnytter dette. Man taler om at der står "et vindue åbent", og jo ældre barnet bliver, jo sværere bliver det at introducere nye fødevarer, nye smage for barnet. Når det lille barn bliver 12-18 måneder, så forsvinder den naturligt lyst til at putte i munden og smage på maden - man kan sige at "vinduet står på klem".



Min artikel i dag handler om de 5 smage, hvornår dit barn er i stand til at smage de forskellige smage og i hvilke fødevarer, du blandt andet finder den pågældende smag.



Den søde smag



Den søde smag fornemmes på spidsen af tungen. Smagsløgene der fornemmer sødt udvikles allerede i fosterstadiet, og man ved at for tidligt fødte børn har evne til at smage forskel på f.eks. vand og sukkeropløsning. Dryper man lidt sukkervand på barnets tunge, vil det ofte have en beroligende virkning på det lille barn. Modermælken har også en naturlig sød smag, som barnet godt kan lide. 



Når det lille barn skal igang med skemaden, så vil det ofte starte med at række tungen ud. Barnet er vant til at malke med tungen og skal have tid til at lære at spise af en ske. At få en mild, let sød grød f.eks. risgrød eller hirsegrød, eller grøntsagsmos lavet af lidt søde grøntsager f.eks. gulerod, vil give barnet lidt af den søde smag på tungen - det er en smag, som barnet kender og derfor er tryg ved. I takt med at barnet bliver ældre, så kan det begynde at få lidt frugtmos, som også er sødt og genkendeligt for barnet.



Den søde smag finder vi blandt andet i sukker, æblejuice, rodfrugter, moden frugt, tørret frugt.



Den sure smag



Smagsløgene, som fornemmer den sure smag, sidder på overkanten af tungen. Der er lavet flere undersøgelser af, hvordan børn reagerer på sur smag - tidlige undersøgelser viser, at nyfødte afviser sur smag - og man vil ofte kunne se, at barnet laver grimasser, rynker næsen, åbner munden, sænker mundvigene, hvis det tilbydes noget surt at drikke. Andre undersøgelser viser at barnet er ligeglad og nyere undersøgelser tyder på, at hvis barnet f.eks. er vant til at få f.eks. højt hydrolyceret modermælkserstatning fra fødslen, som ofte er mere "sur" i smagen, så vil barnet ofte også senere være glad for mere "sur" smag, spise flere sure fødevarer.



Den sure smag finder vi typisk i citrusfrugter, tomater, syrlige frugter, syrnede mælkeprodukter.



Den salte smag



Evnen til at smage salt sidder på siden af tungen og undersøgelser tyder på, at børn under ca. 6 måneder ikke bryder sig om smagen af salt. I 6-8 måneders alderen begynder mange børn dog at kunne lide smagen af salt, og at børn op til ca 30 måneder kan have en præference for mad, der smager lidt salt. Ofte falder lysten til den salte smag i 2.5-5 års alderen.



Den salte smag opstår fordi vi tilsætter salt til vores mad. Vi kommer salt i kogevandet, når vi koger grøntsager og tilsætter salt til kødretter osv. Børn under 1 år bør ikke få salt i ...


Annonce

... deres mad - heller ikke selvom de godt kan lide det. Og generelt anbefales det, at vi sætter vores indtag af salt ned. Der findes salt i brød, pålæg, ost, dressinger osv. som vi køber.



Den bitre smag



Smagsløgene som fornemmer bitter smag sidder bagerst på tungen. Og flere undersøgelser viser, at børn ikke bryder sig særlig meget om den bitre smag - helt op til de er 1 år eller mere. Undersøgelser tyder på at barnet ikke fornemmer den bitre smag før 3 måneders alderen, men til gengæld viser stor modvilje mod bitter smag i 3, 6 og 12 måneders alderen. Tilbydes børn bitter smag i denne alder vil de dreje hovedet, blinke med øjnene, sænke mundvigene.



Den bitre smag findes blandt andet i kål og forskellige salater. Særligt i julesalat, frisse-salat og raddichio. Det findes også i peberrod, i mørk chokolade, i oliven, løg og hvidløg, i grøn peber, grapefrugter og andre citrusfrugter og i forskellige sodavand f.eks. cola og sprite.



Umami - den femte grundsmag



Umami er japansk og betyder "behageligt at smage". Umami er smagen af glatamat, som er en almindelig aminosyre og som ofte er i proteinholdige fødevarer. De fleste undersøgelser viser, at denne smag ikke har stor betydning for små børn - børn mellem 3-12 måneder synes at være ligeglade med smagen.



Umami smagen får vi blandt andet via kød, fjerkræ - derfor kaldes det også nogle gange for "kødsmagen". Men det findes dog også i andre fødevarer f.eks. fisk, i svampe, i asparges, ost, tomater, tang og kål.



Smagssansen samarbejder med lugtesansen



Det er i samarbejde med lugtesansen, at vi kan smage, hvad vi spiser. Og undersøgelser viser at barnet allerede imens det ligger inde i livmoderen kan fornemme dufte. Barnet lærer forskellige lugte at kende, når de indånder fostervand i gravidtetens 3. semester. Fostervandet vil indeholde fra moderen og moderens vaner f.eks. hendes madvaner og hendes brug af parfume. Når det lille barn bliver født, så vil det med det samme ofte kunne skelne om det ligger hos sin mor eller hos en fremmed. Barnet vil kunne genkende duften af sin mors mælk.



5 gode råd om smag og mad



1. Prøv at sammensæt dit barns mad så varieret som muligt. Det vil sige, så du til hvert måltid forsøger at give barnet mad der er både sødt, surt, salt, bittert og indeholder umami.



2. Giv dit barn vand at drikke under måltiden. Vand slukker tørsten, men sikrer samtidig at smagsløgene bliver renset, så dit barn smager maden bedre.



3. Vær opmærksom på at nogle fødevarevarianter accepteres bedre end andre. Det kan f.eks. godt være, at dit barn vil kunne lide smagen af løg, før det kan lide smagen af hvidløg. Det kan også være, at dit barn godt vil kunne lide smagen af rød peberfrugt, før det kan lide smagen af grøn peberfrugt, eller at det kan lide mandariner, før det kan lide appelsiner.



4. Dit barn vil naturligt være disponeret for at afvise nye fødevarer. Denne modvilje har en beskyttende funktion - vi skal ikke spise noget, som kan gøre os syge. Det er altså helt naturligt, at dit barn kan lave grimasser og virke afvisende overfor forskellige fødevarer, de første gange du serverer det.



5. Giv dit barn tid til at lære de forskellige fødevarer og smage at kende - og blive tryg ved at spise. Lad dit barn smage den pågældende fødevare mange gange. Nogle fødevarer skal barnet tilbydes få gange, måske blot 1-2 gange, så kan barnet lide det. Andre fødevarer skal dit barn have tilbudt 10 gange eller mere, før det har vænnet sig til smagen.



 



Rigtig god appetit :)



Kærlig hilsen



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vigtigheden af tidlig synstest hos Børn: Memira er eksperter

Børn er gode til at kompensere for synsproblemer og kan ofte ikke selv fortælle, hvis noget er galt. Hos Memira er vores øjenlæger eksperter i børns syn og ved, hvor vigtigt et godt syn er for børn i børnehaven, skolen, under uddannelse og i livet generelt. Vi tilbyder kort ventetid på ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!

Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)

Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.


Annonce