Annonce

Annonce

Dit blufærdige barn


23. juli 2014

Mange børn er blufærdige – det gæld​er de større børn, som ikke har lyst til at bade sammen med klassekammeraterne efter idræt, men det gælder i høj grad også de mindre børn, som endnu ikke er startet i skole.

Blufærdighed er en personlig grænse, som skal respekteres. I dag handler min artikel om blufærdighed hos børn. I hvilke situationer kan dit barn eksempelvis være blufærdig, og hvad kan du gøre ved det?

Retten til at bestemme over sin krop

Dit barn har ret til at bestemme over sin krop. Det betyder at dit barn selv bestemmer, hvem der må give det kys og knus. Det betyder også, at barnet har ret til at bestemme, hvem det vil vise sig nøgen overfor, og hvem det ikke vil. Og mange børn bryder sig ikke om at skulle bade sammen med andre børn eller skulle klæde sig af, imens andre børn eller voksne kikker på.

Vil ikke i svømmehallen

Mange børn, også små børn, vægrer sig mod at komme i svømmehallen. Ikke fordi de er bange for vand eller ikke bryder sig om at skulle svømme i det store bassin – men fordi selve omklædningen og badet før og efter er ubehagelig for barnet.

Gode råd

Giv dit barn et stort håndklæde omkring sig, når barnet går fra omklædningen og ud i brusebadet. Håndklædet skal være så stort, at det kan dække barnets overkrop og stadig gå ned over barnets baller.

Giv dit barn en morgenkåbe, som ikke kan falde af på samme måde som et håndklæde kan, hvorfor barnet måske vil føle sig mere sikker og tryg.

Lær dit barn at stille sig under bruseren, så det bader med ryggen ud mod andre badegæster. Det at stå med ryggen til, kan gøre dit barn mere tryg ved at bade.

Hvis dit barn kan være i et af de tilrådeværende badekar, så giv barnet mulighed for at bruge dette. Fyld karret med vand, så det er klart for barnet at dumpe ned i med det samme og så barnet ikke skal stå nøgen og vente. I badekarret vil barnet kunne føle sig lidt mere skjult.

Overhold svømmehallens alders-regler. I mange svømmehaller må børn fra f.eks. 6 års alderen kun brusebade med samme køn. Det betyder at drenge brusebader med mænd, og piger brusebader med kvinder. Hvis du er enlig forælder til et barn af modsatte køn, betyder det, at dit barn skal kunne gå ind og klæde om, vaske sig osv. på egen hånd. Hvis du skønner, at dette er svært for dit barn, så overvej om du har en god ven, veninde, bedsteforælder eller lignende, som kan gå med dit barn. Reglerne er vigtige – både for dit barn og for andre børn og vokse i baderummet, som naturligt kan være blufærdige.

Vil ikke med ud at købe tøj

Mange børn, også små børn, vægrer sig mod tøjkøb – ikke fordi de ikke gider gå i butikker, eller ikke gerne vil have nyt tøj, men fordi de ikke bryder sig om, at tøjet skal prøves, før man kan købe det. Det er ikke rart at stå i et prøverum og ekspedienten måske kikker ind eller andre kunder kan se, hvad man prøver, og at man prøver tøj.

Gode råd

Overvej om tøjet skal prøves i butikken, eller om det kan købes med hjem, mod at I så kan komme tilbage og bytte det, hvis dit barn ikke kan passe det, eller alligevel ikke bryder sig om det.

Overvej om der i området, hvor I bor, er børnetøjsbutikker, hvor der i stedet for ...


Annonce

... forhæng er en dør, som lukker mere tæt, når dit barn er i prøverummet og skal prøve tøj.

Hvis omklædningsrummet er med gardin og dermed risiko for at stå åbent, så man kan kikke ind, så hjælp dit barn med at holde det lukket. Du kan stå og holde forhænget selv, eller du kan medbringe en klemme hjemmefra netop til formålet.

Vil ikke bruge toilettet i børnehaven

I mange børnehaver er toiletterne lavet som båse, hvor der er sat sider op mellem toiletterne, men der er ingen dør. Det betyder, at alle børn kan stå og se på hinanden, når nogen sidder på toilettet – og det betyder naturligt, at nogle børn ikke vil gå på toilettet, imens de er i børnehave.

Gode råd

Tal med børnehaven om problemet. Måske er der et ekstra toilet i børnehaven, som er et lukket toilet og som dit barn kan få lov til at bruge.

Tal med børnehaven om, hvorvidt det kan være en mulighed at sætte forhæng op, så børnene kan sidde lidt mere skjult.

Vil ikke være i haven uden badebukser

Mange børn, også små børn, bryder sig ikke om at løbe nøgen rundt. Det gælder uanset om de er hjemme i haven, ved stranden eller andre steder – og også her skal deres blufærdighed naturligvis respekteres.

Gode råd

Støt op om at dit barn naturligt kan bruge badetøj og at det er rigtig godt, at barnet siger fra.

Er I ved stranden og barnet skal have hjælp til at skifte fra vådt badetøj til tørt tøj, så hjælp dit barn med at finde en måde, hvorpå dette kan lade sig gøre bedst muligt, så dit barns grænser ikke overskrides.

5 generelle gode råd om blufærdighed

1) Nedgør aldrig dit barn og dit barns blufærdighed – sig f.eks. ikke ”sikke noget pjat”, ”vi ser jo alle sammen sådan ud”, ”se de andre børn, de kan sagtens bade uden tøj” eller lignende. Det er bestemt ikke befordrende for dit barns selvværd.

2) Tal med dit barn om, hvordan kroppen ser ud og forskelligheder – der er forskel på børn og voksne, vi har alle forskelligt udseende, nogle er tykke, nogle er tynde, nogle har hår, nogle har ikke hår, nogle har tatoveringer, nogle har ar, fordi de er blevet opereret, nogle har lys hud, andre har mørk hud osv. Tal med dit barn om at kroppen forandrer sig, og at vi ser forskellige ud alt efter om vi er unge eller gamle.

3) Tal pænt om dit barns krop, så dit barn får en følelse af at være okay, som barnet nu er skabt. Det er vigtigt at dit barn ikke føler sig forkert, men føler at det har en helt almindelig krop, som ser helt almindelig ud og at alt ved barnet er, som det skal være.

4) Tal med dit barn omkring blufærdighed, og gør det legalt at barnet har nogle grænser her. Det skal respekteres, og du må gerne vise dit barn, at du forstår det. Du har højst sandsynligt også selv nogle blufærdighedsgrænser, som du gerne vil at andre respektere, sæt ord på disse.

5) Forklar dit barn at i situationer, hvor du ved at dit barns blufærdighedsgrænse kan blive overtrådt, vil du gerne hjælpe. I situationer med prøvning af tøj, ture i svømmehallen osv. kan det ske at barnet vil føle sig sårbart, og du vil naturligvis hjælpe så godt du kan, for at minimere denne følelse.

Håber dette kan hjælpe lidt videre på vej.

Kærlig hilsen
Helen


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

..og endnu engang tak for en vidunderlig brevkasse!


Annonce