Annonce

Annonce

At rejse med børn


19. juni 2014

Sommeren er over os og hvor nogen vælger at holde somm​erferie i Danmark, så vælger andre at flyve sydpå. Men hvordan er det nu lige med børn og flyrejser? Må du medbringe babymad? Hvad kan du underholde dit barn med? Og hvad skal du i det hele taget huske?

I dag får du gode råd til, hvordan du gør flyveturen god for både børn, forældre og medpassagerer.

Rejse med fly

At rejse med fly er for de fleste børn spændende. Der sker rigtig meget nyt og spændende i lufthavnen og det er fascinerende at se, når de forskellige fly letter og lander. Det er på mange måder lettere og sjovere at rejse med fly end at sidde i timevis på bagsædet af en bil.

Det kan være en god idé at tjekke flyselskabets regler for rejser med børn. Hos de fleste flyselskaber vil det være sådan, at børn under 2 år skal sidde på skødet hos forældrene. Ønsker du at dit barn skal have sit eget sæde og er barnet under 2 år, skal du betale børnebillet for det ekstra sæde og hos mange flyselskaber, skal dit barn sidde i sin egen autostol på dette sæde. Ring og forhør dig om reglerne hos flyselskabet.

Skal I rejse til Asien eller USA og er jeres barn under 6-9 måneder (alderen variere efter hvilket selskab I skal flyve med), så vil man nogle gange kunne bestille en babylift eller vugge, hvor barnet kan ligge og sove. Det er begrænset, hvor mange lifte der er på et fly. Derfor skal dette bestilles i god tid, hvis du vil have denne mulighed.

Når I rejser med et lille barn, så kan det for nogen være en god idé med en slynge. Det lille barn kan ligge og sove hos dig, og du har lidt mere styr på, hvordan barnet ligger og kan bedre bære barnet, end hvis barnet blot ligger i din favn.

Har I brug for at medbringe en klapvogn, barnevogn eller lignende, så gælder der også forskellige regler her. Igen er det en god idé at kontakte det pågældende flyselskab og høre, hvordan I her skal forholde jer.

I må gerne medbringe babymad og modermælkserstatning. De fleste flyselskaber tillader at man medbringer babymad f.eks. på glas, når man skal flyve. Ved sikkerhedskontrollen skal I vise at I har babymad (og en baby) med. Er der brug for kogt vand til babymaden, må du gerne medbringe dette i en termokande – også som rummer mere end de tilladte 100 ml. Du kan dog få varmt vand i både lufthavnen og i flyet.

Undersøg om der er mulighed for at bestille børnemenu på forhånd. Børn får ofte mad før de voksne og det at få lidt at spise undervejs, serveret i den lille bakke osv. er rigtig sjovt og spændende for de fleste børn.

Gode råd

* Sæt god tid af, når I skal rejse med fly. Det er en god idé at have et par timer i lufthavnen eller mere. Der skal være tid til at få skiftet ble, komme en ekstra gang på toilettet, få noget at spise og drikke. Have tid til at kikke lidt på butikker og/eller på flyvemaskiner, der letter og lander. Har du et spørgelystent barn med, så tag dig tid til at svare på alle spørgsmålene.

* Udnyt legepladsen eller legerummet. Jo mere dit barn kan kravle rundt, hoppe og bevæge sig motorisk før I skal flyve, jo bedre er det. Hvis barnet har brug sig selv motorisk før flyveturen, vil det lettere kunne sidde stille, når I flyver.

* Hjælp det helt lille barn med at trille, cykle med benene osv. i barnet vågne perioder før flyveturen, så det lille barn også får brugt sig selv motorisk og måske vil kunne sove noget af flyvetiden.

* Skal I mellemlande og skifte fly undervejs i jeres rejse, så sørg så vidt muligt for, at der er tid i lufthavnen, hvor I mellemlander, så I ikke skal løbe for at nå et flyskift.

* Giv dit barn sko på, som er lette at tage af og på. Det skal være praktisk og let, når I skal igennem sikkerhedskontrollen. Og i flyet vil dit barn måske nyde at få ...


Annonce

... skoene af.

* Giv dit barn et par strømper på fødderne og gerne en trøje med. Det kan godt blive koldt og trække i en flyvemaskine.

* Husk ekstra tøj, hvis uheldet er ude. Barnet spilder måske mad og væske, tisser igennem eller kaster op på grund af luftsyge, og det kan være nødvendigt at kunne skifte tøj undervejs. I nogle fly vil der være et puslebord på et af toiletterne – spørg flypersonalet.

* Vær opmærksom på at små børn ikke selv kan udligne trykket i ørerne. Det kan give øresmerter, når I letter og især under landing. Det er derfor en god idé, hvis du kan medbringe noget som barnet kan tygge og sutte på – når barnet synker, lettes trykket i ørerne.

* Medbring også drikkelse, som barnet kan få undervejs og især ved landing. Vær opmærksom på at vandflasker skal afleveres før I går igennem sikkerhedskontrollen. I kan købe vand, når I er inde i selve lufthavnsområdet.

* Bliver dit barn ammet eller får barnet flaske, så kan du give barnet mælk under landing, for at udligne trykket i ørerne bedst muligt.

* Lad barnet have sin egen håndbagage, hvor barnet har lidt legetøj. I flyet er det en fordel, hvis der ikke er alt for mange små dimse dutter, som kan falde på gulvet. De er meget svære at få fat i igen.

* Hvis dit barn bliver ked af det, så tage barnet på, gå lidt rundt med det, når I har mulighed for det. Det lille barn bliver ofte beroliget af at være i din favn, det lidt større barn vil ofte få stillet sin nysgerrighed lidt, og der vil være mere ro bagefter.

* Undgå at stresse for meget over, hvad medpassagerer tænker, hvis dit barn græder. Tag dig af dit barn, trøst og berolige. De fleste medpassagerer vil vise forståelse, hvis de kan se, at du som forældre tager dig af dit barn.

* Hjælp dit barn med at sidde stille på sædet. Det er naturligt til stor irritation for den passager, som sidder bag ved barnet, hvis barnet hopper rundt og sædet – og det passageren har stående af evt. drikke og mad - hopper med.

Gode idéer til legetøj i flyet

Legetøj skal være i en størrelse, som ikke kan trille rundt i flyet mellem sæderækkerne. Perler og perleplader er derfor ikke nogen god ide.

Gode legeting kan f.eks. være magnetiske tegnetavler, hvor man kan tegne, viske ud, tegne igen. De fås i mange forskellige størrelser og nogle mere simple i sort/hvid, andre med farver.

Det kan også være magnetiske træklodser eller en tavle med geometriske brikker, som kan laves til forskellige figurer og billeder – det kan de fleste børn bruge længere tid på og du kan hjælpe de mindste børn med at lave billeder og fortælle historier.

Små bøger som ikke vejer for meget f.eks. Pixi bøger er også en ide. Medbring gerne bøger der handler om at flyve og rejse på ferie til et andet land.

Lette puslespil med store brikker, f.eks. skal to brikker passe sammen – hunden passer sammen med kødbenet, babyen passer sammen med sutteflasken osv.

Bøger med klistermærker – et ark med klistermærker, der skal sættes ind i en bog, kan også tage lidt tid og være spændende og nyt.

Små hånd- eller fingerdukker kan være en idé. Du kan fortælle historie med dukkerne.

Små indpakkede gaver, som kan være alt fra et lille stykke legetøj til en rosinpakke. Det er spændende at pakke op, og der går også lidt tid med at lege med det pågældende legetøj eller fiske rosinerne ud af pakken. Og overraskelser og nye ting er altid spændende.

Du kan downloade spil til din telefon, iPad eller lignende – indstille på flytilstand og slukke for lyden, så de medpassagerende ikke bliver generet.

Rigtig god rejse, rigtig god sommer!

Kærlig hilsen
Helen


Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce