Annonce

Annonce

Smertelindring under graviditet


19. marts 2014

Er du gravid og tager du nogle gange smertestillende medicin​? I givet fald er der nogle overvejelser, du skal gøre dig. Et nyt dansk studie tyder på, at der er en sammenhæng mellem moderens smertestillende medicin under graviditeten og udviklingen af udviklingsforstyrrelser som ADHD.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger for smertestillende medicin til gravide er indtil videre uændrede – men kender du retningslinjerne? Er du i tvivl, så jeg har jeg i dag skrevet en artikel om gravide og smertestillende.

Dansk studie

Et nyt dansk studie viser sammenhæng mellem moderens indtag af smertestillende medicin under graviditeten og risiko for udvikling af udviklingsforstyrrelser som ADHD hos barnet. Den smertestillende medicin, der er tale om, er Paracetamol – det sælges under navne som f.eks. Panodil, Pamol, og Pinex.

Studiet er et kohortestudie, hvor man har undersøgt 64.000 gravide kvinder fra perioden 1996-2002. Det er et stort og velgennemført studie, men da der er en række begrænsninger ved denne type undersøgelser, kan man ikke konkludere, hvorvidt andre faktorer hos kvinderne end brug af Paracetamol under graviditeten kan have påvirket resultaterne.

Resultaterne viser, at børn, hvor moderen har anvendt Paracetamol under graviditeten, har en øget risiko for at blive diagnosticeret med hyperkinetisk forstyrrelse som ADHD, for at være i behandling med ADHD-medicin og for at udvise ADHD-lignende adfærd ved 7 års alderen. Risikoen er større, jo længere tid moderen har brugt Paracetamol under graviditeten.

Anbefalinger om smertestillende medicin under graviditet

* Undgå så vidt muligt at bruge smertestillende medicin i graviditeten.

* Hvis du er gravid og har smerter, så forsøg at vælge ikke-medicinsk behandling.

* Hvis du har brug for smertestillende medicin i mere end 2-3 dage, så drøft den medicinske smertebehandling med din læge.

* På trods af undersøgelsen, så anbefales gravide fortsat at bruge Paracetamol som førstevalgs behandling ved smerter og feber tilstande.

* Smertestillende midler som hører under NSAID-præparaterne – de sælges ofte under navne som Ibuprofen, Ipren og Diclofenac – bør på grund af risiko for misdannelser anvendes med forsigtighed i 1. og 2. Trimester af graviditeten og må ikke anvendes i 3. Trimester på grund af risiko for blødning og kredsløbsforstyrrelser hos barnet.

Smertelindring uden medicin

Hvis du er gravid og har smerter, så skal du altid drøfte dette med din jordemoder og din læge. Du skal ikke slå det hen – uanset om smerterne er lette eller kraftige, kommer en gang imellem eller hyppigt. Smerter kan være tegn på mange ...


Annonce

... ting, og det er vigtigt, at finde ud af, hvorfor du har ondt, og hvad der vil være den bedste behandling for dig og dit barn. Et af Sundhedsstyrelsens råd er at vælge ikke-medicinsk behandling. Hvad det kan være, kommer der et bud på her:

Bevæg dig: Det er ofte godt, hvis du kan bevæge dig. Når du bruger dine muskler, så udskilles der stoffer, som dæmper irritation og smerter – du skal ikke overdrive, men let aktivitet kan øge blodgennemstrømningen i dine muskler, og det kan være med til at mindske dine smerter. Hvis du ligger helt stille og er meget passiv, så bliver din muskler ofte mere stive og mere ømme.

Få din søvn: Når du sover falder kroppen til ro, celler bygges op, immunforsvaret styrkes – og det er også godt for dit ufødte barn. Hvis du ikke får sovet, så vil du ofte få flere smerter, man kan sige at søvnmangler forværrer smerter. Det er derfor vigtigt, at du om aftenen slukker for TV, computer, smart-phone og andet, som kan holde dig unødigt vågen og forsøger at skabe nogle gode rutiner for at sove godt.

Spis sundt og varieret: Din krop har brug for en sund og varieret kost, hvor du spiser efter de officielle kostråd – spis magert kød, spis mere fisk, spis frugt og mange grøntsager, spis fuldkorn, spis mindre mættet fedt, mindre salt, mindre sukker.

Fisk er godt: Det er godt for dit ufødte barn. Fisk indeholder vigtige næringsstoffer som D-vitamin, jod, selen og omega-3 fedtsyrer. Omega-3 er vigtigt for udviklingen af barnets nervesystem og hjerne, synssansen, indlæringsevnen og hukommelsen, og det har betydning for om graviditeten opnår normal længde, og om barnet har normal fødselsvægt. Derudover vil Omega-3 også hjælpe på smerter i led, muskler og sener.

Lyt til behagelig musik: Undersøgelser viser, at musik kan virke smertelindrende og mange steder bruger man afslappende musik i forbindelse med tandlægebesøg eller operationer.
Jo mere rar og afslappende man oplever musikken, jo mere effektiv er den. Du kan købe musik, som er udviklet til at virke afslappende og smertestillende.

Behandling: Det kan være f.eks. Fysioterapi, Manuel medicin, Osteopathic Release System, Massage, Afspænding, Akupunktur… der er rigtig mange muligheder. Prøv at undersøge, hvad muligheder der er i nærheden af hvor du bor. Tal med din læge om, hvad der kunne være relevant for dig at forsøge – så du undgår smertestillende medicin i din graviditet.

Læs mere her.

Bedste hilsner

Helen


Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko – sko til aktive børn

Hvorfor er gogsig barfodssko til børn en god ide?

Det bedste for barnet er egentlig at gå med bare fødder. Men med vores klima, er det ikke altid hensigtsmæssigt. Størstedelen af alle børn kommer til verden med sunde, velfungerende fødder. Fødder der er skabt til at blive brugt.

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce