Annonce

Annonce

Krydderurter, salat og små børn


29. januar 2014

En ny kampagne fra Fødevarestyrelsen lyder “spi​s masser af frugt og grønt – men skyl det først”.

Det er et godt råd, for alt for mange får diarré og kaster op, fordi salat og krydderurter kan være fyldt med bakterier og virus – og de skal skylles grundigt, for at vi ikke får en maveinfektion.

For de mindste børn er det naturligvis rigtig ubehageligt med en maveinfektion, men derudover gælder også særlige regler omkring krydderurter og salat. Det har jeg skrevet en artikel om i dag

5 gode råd til hvordan du skyller salat og krydderurter

* Fjern beskidte og beskadigede blade
* Skil salat fra stokken
* Klip krydderurter fra stilken
* Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand
* Lad bladende dryppe af i et rent viskestykke – eller brug en salatslynge

Anders Morgenthaler har illustreret filmen, der husker os på, at vi altid skal skylle krydderurter og salat.

Se filmen her.

Krydderurter og børn

* Du skal være særligt opmærksom på friske krydderurter. På f.eks. persille, purløg, friske krydderurter og bladgrøntsager kan der være jord og dermed bakterier og virus – selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse hvis maden gemmes eller ved genopvarmning og de kan medvirke til dannelse af nitrit.
* Grønt drys på varm mad må derfor ikke gives til småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog godt anvendes i varme retter, hvis de koger grundigt med.
* Grønt drys må godt gives på kold mad, men al restemad med grønt drys skal kasseres.
...


Annonce

...
Salat og børn

* Alle grøntsager indeholder nitrat, men der findes særligt høje mængder i rødbede, spinat, fennikel, selleri, rabarber, salat og rucolasalat.
* Børn i 4-6 måneders alderen bør slet ikke tilbydes disse grøntsager.
* Børn i 6-12 måneders alderen kan tilbydes alle slags grøntsager, men de nitratrige grøntsager og salater bør kun udgøre en tiendedel af retten eller kun serveres en gang hver 14. Dag.

Spinat og børn

Du kan godt gemme rester af mad med spinat, genopvarme retten senere og spise den, hvis du følger disse råd:

* Skyl og rens spinaten grundigt – jf. Ovenstående råd.
* Sørg for at spinaten varmes godt op ved tilberedning af retten.
* Afkøl retten hurtigt efter tilberedning
* Varm den tilstrækkeligt op igen. Det vil sige, at retten skal være gennemvarm og mindst 75 grader varm, før den serveres igen.

Grundig skylning, tilstrækkelig varmebehandling og hurtig afkøling reducerer risikoen for tilstedeværelsen af bakterier, der kan omdanne nitrat til nitrit. Samtidig reducerer du risikoen for at blive syg af nogle af de jordbakterier, der kan være tilstede på blandt andet grøntsager.

Nitrat / Nitrit

Nitrat kan i fødevarer eller i mave-tarmkanalen omdannes til nitrit. Nitrit er giftigt – især for babyer og småbørn. Hvis børn får for meget nitrat, og det omdannes til nitrit, så vil barnet få en blåfarvning af huden og vil ofte kaste op. Det skyldes, at nitrit kan binde sig til blodets hæmoglobin og når det sker, så kan blodet ikke længere transportere ilt rundt i kroppen.

Bedste hilsner
Helen :)


Annoncer

Sponsorerede artikler

Vigtigheden af tidlig synstest hos Børn: Memira er eksperter

Børn er gode til at kompensere for synsproblemer og kan ofte ikke selv fortælle, hvis noget er galt. Hos Memira er vores øjenlæger eksperter i børns syn og ved, hvor vigtigt et godt syn er for børn i børnehaven, skolen, under uddannelse og i livet generelt. Vi tilbyder kort ventetid på ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce