Annonce

Annonce

Krydderurter, salat og små børn


29. januar 2014

En ny kampagne fra Fødevarestyrelsen lyder “spi​s masser af frugt og grønt – men skyl det først”.

Det er et godt råd, for alt for mange får diarré og kaster op, fordi salat og krydderurter kan være fyldt med bakterier og virus – og de skal skylles grundigt, for at vi ikke får en maveinfektion.

For de mindste børn er det naturligvis rigtig ubehageligt med en maveinfektion, men derudover gælder også særlige regler omkring krydderurter og salat. Det har jeg skrevet en artikel om i dag

5 gode råd til hvordan du skyller salat og krydderurter

* Fjern beskidte og beskadigede blade
* Skil salat fra stokken
* Klip krydderurter fra stilken
* Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand
* Lad bladende dryppe af i et rent viskestykke – eller brug en salatslynge

Anders Morgenthaler har illustreret filmen, der husker os på, at vi altid skal skylle krydderurter og salat.

Se filmen her.

Krydderurter og børn

* Du skal være særligt opmærksom på friske krydderurter. På f.eks. persille, purløg, friske krydderurter og bladgrøntsager kan der være jord og dermed bakterier og virus – selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse hvis maden gemmes eller ved genopvarmning og de kan medvirke til dannelse af nitrit.
* Grønt drys på varm mad må derfor ikke gives til småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog godt anvendes i varme retter, hvis de koger grundigt med.
* Grønt drys må godt gives på kold mad, men al restemad med grønt drys skal kasseres.
...


Annonce

...
Salat og børn

* Alle grøntsager indeholder nitrat, men der findes særligt høje mængder i rødbede, spinat, fennikel, selleri, rabarber, salat og rucolasalat.
* Børn i 4-6 måneders alderen bør slet ikke tilbydes disse grøntsager.
* Børn i 6-12 måneders alderen kan tilbydes alle slags grøntsager, men de nitratrige grøntsager og salater bør kun udgøre en tiendedel af retten eller kun serveres en gang hver 14. Dag.

Spinat og børn

Du kan godt gemme rester af mad med spinat, genopvarme retten senere og spise den, hvis du følger disse råd:

* Skyl og rens spinaten grundigt – jf. Ovenstående råd.
* Sørg for at spinaten varmes godt op ved tilberedning af retten.
* Afkøl retten hurtigt efter tilberedning
* Varm den tilstrækkeligt op igen. Det vil sige, at retten skal være gennemvarm og mindst 75 grader varm, før den serveres igen.

Grundig skylning, tilstrækkelig varmebehandling og hurtig afkøling reducerer risikoen for tilstedeværelsen af bakterier, der kan omdanne nitrat til nitrit. Samtidig reducerer du risikoen for at blive syg af nogle af de jordbakterier, der kan være tilstede på blandt andet grøntsager.

Nitrat / Nitrit

Nitrat kan i fødevarer eller i mave-tarmkanalen omdannes til nitrit. Nitrit er giftigt – især for babyer og småbørn. Hvis børn får for meget nitrat, og det omdannes til nitrit, så vil barnet få en blåfarvning af huden og vil ofte kaste op. Det skyldes, at nitrit kan binde sig til blodets hæmoglobin og når det sker, så kan blodet ikke længere transportere ilt rundt i kroppen.

Bedste hilsner
Helen :)


Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce