Annonce

Annonce

5 ting dit barn ikke må spise i julen


17. december 2014


Julemad er skønt – jeg kan i hvert fald godt l​ide den gammeldags jul med både flæskesteg, rødkål, medisterpølse, ovbagte æbler, hvide og brunede kartofler, ris al a mande osv. Og de fleste børn elsker også julemaden, - for ofte følger der jo brun sovs med, og det er et hit hos de fleste børn!



Men der er visse fødevarer, som du skal være opmærksom på ikke at give dit barn, og det har jeg skrevet en artikel om i dag.



Giv ikke dit barn risengrød eller rismelsgrød dagligt



Ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, som er vurderet til at være kræftfremkaldende ved et højt indtag. Det betyder, at hvis man gennem mange år spiser ris dagligt, så vil der være en øget risiko for at få kræft. I forhold til små børn skal man være særligt opmærksom på grund af deres relativt store indtag i forhold til deres kropsvægt.



Giv ikke dit barn kaneldrys på grøden flere gange om ugen



Kanel bruges i mange familier hele året – både som drys på risengrød og havregrød. Men du skal være opmærksom på, at dit barn ikke tåler særlig meget kanel, da det indeholder kumarin, som kan give leverskader. Du bør max give dit barn en kvart teskefuld kanel på grøden (eller i anden mad) 3-4 gange om ugen.



Giv ikke dit barn hele nødder



I mange hjem står der nødder fremme i skåle – der er mange slags nødder – hasselnødder, peanuts, ...


Annonce

... valnødder, paranødder osv. Nødder er rigtigt farligt for små børn. Et lille barn bevæger sig naturligt hen over gulvet, kravler under borde og samler alt op, hvad de møder på deres vej og putter det i munden. Og der kan sagtens ligge en tabt nød.



Nødder kan sætte sig fast i halsen, kile sig ind mellem luftrør og spiserør, og det kan være livsfarligt for børn – især børn under 3 år.



Pas på med mandlerne i ris a la mande



På samme måde som det lille barn ikke kan tygge hele nødder, så skal du også være opmærksom på, hvor store stykker mandler der er i den ris a la mande, I serverer juleaften. Til de mindste børn kan mandlerne hakkes ekstra fint eller helt udelades. Vær særligt opmærksom, hvis der skal være en hel mandel i portionen.



Hold igen med rosiner og tørret frugt



Rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A, og det anbefales, at børn under 3 år ikke får mere end højst 50 gram rosiner om ugen. Der er ingen forskel på, om du køber konventionelt eller økologisk dyrkede rosiner.



Tørret frugt har ofte et højt energi- og sukkerindhold. Det klistrer til tænderne og kan give grobund for huller. Vær opmærksom på hvor meget tørret frugt dit barn spiser og tilbyd frisk frugt som alternativ. Der er i øjeblikket f.eks. masser af appelsiner, klementiner og mandariner, som barnet kan få i stedet.



Rigtig god appetit – og rigtig glædelig jul!



Helen :)



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit svar ang. vores datter. Jeg tror virkelig, at du ramte plet med dit svar!

Mor til sensitiv pige på 4 måneder


Annonce