Annonce

Annonce

Sådan måler du dit barns temperatur


13. november 2013

Efterår og vintermånederne er lig med sygdom i d​e fleste børnefamilier og sammen med sygdom kommer også feber. Men hvad er en normal temperatur og hvornår har dit barn feber? Og hvordan måler du egentlig temperaturen i endetarmen? Det har jeg skrevet en artikel om i dag.

Feber eller ikke feber?

For at et barn har feber, skal temperaturen være 38° eller mere. Temperaturen måles bedst, når barnet har sovet eller hvilet sig i ca. 30 minutter i et ikke for varmt rum og gerne uden en alt for stor, varm dyne over sig.

Du skal være opmærksom på at dit barn godt kan have forhøjet temperatur, hvis det har leget vildt eller måske har grædt meget. Når dit barn atter falder til ro, så vil temperaturen dale og normalisere sig. Et barn kan altså godt have forhøjet temperatur uden at være sygt.

Høj temperatur

Spædbørn, babyer og småbørn har et følsomt temperatur-reguleringssystem. De får let høj temperatur (39° eller mere) og kan godt få høj feber i forbindelse med sygdom. Det er således ikke nødvendigvis tegn på, at der er noget alvorligt galt, hvis et lille barn får 39° eller mere i feber, når det er sygt.

Temperaturen siger derfor ikke nødvendigvis noget om hvor sygt barnet er – dit barn kan godt have høj feber (39-40°) uden at være særlig påvirket, ligesom dit barn kan have lav feber (38-38,5°) og være alvorligt sygt.

Temperaturen måles normalt i endetarmen og ligger mellem 36,5- 37,5° om morgenen og kan stige op til 37,9° om aftenen.

Måling af temperatur

Dit barn skal have målt temperatur, hvis I har mistanke om, at jeres barn har feber. Hvis målingen viser, at barnet har feber, skal temperaturen kontrolleres ofte, typisk mindst to gange dagligt. Afhængigt af situationen og barnets tilstand kan det være nødvendigt at måle temperaturen ...


Annonce

... endnu hyppigere. Husk, at børn ikke må ligge alene med termometeret. Det er en måling, du foretager, som tager få minutter, og bagefter skal termometeret lægges væk.

Sådan måler du temperaturen i endetarmen

* Brug gerne et digitaltermometer. Det købes fx på apoteket. Et digitaltermometer skal tændes før måling. Bruger du ikke et digitaltermometer, skal du være opmærksom på, at termometeret skal slås ned og stå på nul, før det kan måle korrekt.

* Kom vaseline på spidsen af termometeret, så glider det lettere ind i barnets endetarm og gør ikke ondt på barnet. Læg det lille barn på puslepuden enten på ryggen eller på siden. Hjælp barnet med at bukke benene. Det større barn kan ligge i sin seng, gerne på siden og med bukkede ben.

* Før langsomt spidsen af termometeret ind i barnets en-detarm. Ca. 1,5 cm ind, så spidsen af termometeret kan måle. Metalspidsen på termometeret skal være inde i endetarmen.

* Bruger du digitaltermometer, vil det give en biplyd, når målingen er færdig. Det tager ofte ca. 30 sekunder. Lad målingen vare i 2-3 minutter, hvis du bruger et termometer, der ikke giver lyd. Tag termometeret ud og aflæs temperaturen med det samme.

* Mange børn bryder sig ikke om at få målt temperatur, og de føler, at det tager lang tid. Et digitaltermometer kan nogle gange hjælpe, fordi barnet kan ligge og lytte efter, hvornår biplyden kommer. Det kan gøre det lettere at acceptere målingen og afleder barnet lidt.

* Rens efterfølgende termometeret med vand, sæbe og evt. sprit. Husk at vaske hænder.

OBS: Børn under 3 måneder skal altid ses af lægen, hvis de har feber.

Læs meget mere om pleje af børn med feber i ”Helens bog om børn og sygdom”.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alt din støtte og hjælp indtil nu. Igennem dig har jeg lært at have tillid til mine beslutninger og oser ud af tryghedsposen til min dreng og dette med god samvittighed!!!

Ingen tvivl om at du altid skal være min sundhedsplejerske :-)

Kærlig hilsen
P, mor til dreng på 15 måneder.


Annonce