Vi har alle sammen brug for sko – og hvad fodtøj du skal vælge til dit barn er ikke helt ligegyldigt. Det er vigtigt at skoen passer til barnets fod og til barnets alder og udvikling, ligesom det er vigtigt at skoen passer til årstiden.
Så hvordan er det nu lige med sko? Hvornår skal dit barn have sine første sko? Og hvad når barnet begynder at klatre mere omkring, bruger sig selv mere motorisk? Og er der noget specielt omkring vinterstøvler, som du skal være opmærksom på? Det har jeg alt sammen skrevet en artikel om i dag.
De første sko
Det er ikke ligegyldigt, hvad du vælger at give dit barn på fødderne. Det lille barns fødder har brug for særlig opmærksomhed og fødderne skal jo som bekendt holde hele livet.
Når dit barn begynder at kravle og rejse sig ved tingene, så er det ofte en rigtig god idé med skridsikre sko. Det kan være sutsko med skridsikker sål f.eks. lavet i blødt skind og med en blød skindsål eller det kan være et par kravlesko, som sidder godt på foden med fast hælkappe og snørebånd, og som sikrer at barnet kan stå fast.
Når dit barn begynder at kunne gå mere omkring, går ved møblerne, går med dig i hånden og begynder at kunne tage et par skridt på egen hånd, så er det tid til mere rigtige sko. Det vil sige sko med mere fast sål, ofte vandtæt sål, så barnet også kan gå rundt udenfor, uden at få våde fødder.
Det er vigtigt at skoen er let og at sålen er bøjelig, så den følger barnets fod. Skoen skal passe i bredden til barnets fødder. Nogle børn har meget brede fødder, andre børn har smallere fødder, og det er vigtigt at skoen passer godt.
Du kan købe ”pre-walker” sko i skind, hvor indlægssålen ofte kan tages ud. Det kan være en god idé, fordi du så kan måle foden på sålen og dermed lettere at finde den rette skostørrelse. Der skal være lidt voksetillæg, men ikke så meget, at barnet får svært ved at ”få skoen med sig”.
Den første rigtige sko vil ofte være med enten snørebånd eller velcro-lukning. Der skal være fast hælkappe, skoen vil ofte være lavet i skind, der gør den blød og åndbar, behagelig at have på foden. Sålen vil være i gummi, som gør den vandtæt, hvis græsset og vejen er våd. Gummi er derudover at foretrække til de første sko, fordi det er let og barnet samtidig kan stå fast – uden at stå så fast, at gangen bliver besværlig gjort.
Tid til leg og klatring
Når barnet mestrer at lege og løbe rundt, så stilles der lidt andre krav til skoene. Det er stadig vigtigt at dit barns sko er lette, så barnet kan få fødderne med sig uden besvær. Det er vigtigt at skoene sidder godt på barnets fod, at skoen passer både i bredden og i længden.
Hos børn mellem 12-24 måneder vil fødderne ofte vokse 2 cm på et år. Det er derfor vigtigt at der er plads i skoene til at vokse og ofte anbefaler man 1.5 cm i voksetillæg. Det er vigtigt at dit barn ikke skal ”krumme tæerne” for at kunne holde skoene på, så er skoene for store.
Du kan købe sko med gummisål, som er lette og som holder fugt fra græs, grus osv. ude.
Når barnet bliver ældre, måske mellem 2-5 år, så vil det naturligt begynde at klatre mere rundt. Barnet ...
Børn og sko
23. oktober 2013
... begynder at kravle op på gyngen for at tage sig en gyngetur, øver at balancerer på kanter, kravler op på rutsjebanen osv. og her kan det være en idé med en sko, der har rågummisål. Rågummisåler giver ofte ekstra modstand, og det sikrer at barnet netop kan stå bedre fast, når det klatrer.
Hos de fleste børn vil fødderne vokse i ryk og barnets fødder vokser ofte 1.5 cm om året langt op i skolealderen. Det betyder at dit barn har brug for nye sko til hver sæson – der skal bruges sko om sommeren, om efteråret, om vinteren og om foråret. Barnet har brug for sko, støvler, sandaler – alt efter årstid og vejr, ligesom de fleste danske børn heller ikke kan undvære et par gummistøvler.
Jo mere mobilt barnet bliver, jo ældre og jo mere barnet leger, jo større bliver udvalget af sko. I 5-12 års alderen vil dit barn f.eks. kunne få forskellige kondisko, løbe-sko og andre sko til aktivitet, som er med letvægtssåler og som vejer meget lidt samtidig med at de er bløde og sidder godt på foden. Vælg gerne sko med velcro-lukning til børnehavebørn og til de yngste skolebørn, som endnu ikke har sikkerhed i at binde sløjfer, men som gerne vil være selvhjulpne.
Vær opmærksom på om dit skolebarn har skoene på hele dagen eller om der er mulighed for indesko i klassen. Det er godt, hvis fødderne (og skoene) kan få luft ind imellem, så barnet i timerne har noget andet på fødderne end i frikvarterne.
Særlige krav til vinterstøvler
Vinterstøvler til børn er ofte lavet i skind eller i nylon, og mange af dem har et dejligt varm foer, som gør at støvlen passer godt til det danske vintervejr. Her kommer nogle råd til valg af vinterstøvler:
- Når du vælger vinterstøvler, er det en fordel, hvis sålen kan tages ud, så du kan måle om støvlen passer.
- En støvle i skind, kan normalt ikke tåle så meget varme, som en støvle lavet i stof. Det er værd at medtænke, om støvlen f.eks. kan gå i institutionens tørreskab.
- Vælg en støvle, som er let for barnet at komme fødderne i og hvor barnet selv kan stramme evt. bånd, så støvlen sidder godt om foden.
- Vær opmærksom på lynlåse i støvler. Det er vigtigt at lynlåsen åbnes helt, før dit barn tager støvlen på – ellers kan lynlåsen gå i stykker og du kan ikke være sikker på at butikken vil acceptere en reklamation.
- En støvle med snøre og velcro-bånd er ofte lettere for barnet selv at tage på, end en støvle med lynlås.
- Vælg støvler med en GORE-TEX membran eller anden lignende membran. Det gør støvlen vandtæt og åndbar. Støvler med TEX-membran hjælper barnet til at holde en stabil temperatur omkring fødderne. Dette er vigtigt, fordi barnet ofte har støvlerne på både på legepladsen, når de er med i supermarkedet, sidder i bilen eller når de hopper rundt i sne og sjap. Det er vigtigt at støvlerne kan bruges til det hele – uden at barnet får det for varmt eller fryser om tæerne.
Men HUSK – Brug IKKE bomuldsstrømper i en GORE-TEX støvle. Brug i stedet strømper i uld eller polyester (kunststof).Læs også min artikel fra sidste år ”ingen bomuldsstrømper i Goretex støvler”.
Annoncer
Sponsorerede artikler
Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse
Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.
Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...