Annonce

Annonce

Mad med mindre kemi


11. september 2013

Fødevarestyrelsen lancerer i øjeblikket en kam​pagne med fokus på kemi i mad og det er faktisk ret interessant, for der er lidt overvejelser at gøre sig, når man er gravid og har små børn.

Måske ved du godt, at du bør undgå Bisphenol A fra plastik og dåser? Men ved du også at bagepapir og madpakkepapir kan indeholde flourerede stoffer? Måske har du hørt, at der er arsan i ris – det vil sige i risgrød, risdrik og riskiks? Men har du også hørt at solsikkefrø og hørfrø kan indeholde cadmium, der er et tungmetal?

Hvis du er gravid eller har børn under 3 år skal du være særligt opmærksom. Læs nogle af fødevarestyrelsens råd her:

Bisphenol A i plast og dåser
Bisphonol A er et hormonforstyrrende stof, og derfor skal man være særligt opmærksom, hvis man er gravid eller har børn.

Køb friske fødevarer der ikke er i emballage, og hvis produktet er i emballage, så vælg glas i stedet for klar plast (polycarbonat) eller dåser.

Køb varer på frost fremfor varer på dåse.

Smid gamle, slidte og revnede plastbøtter ud. Køb nye opbevaringsbøtter der er Bisphenol A frie – der står ofte ”fri for BPA”.

Køber du f.eks. fiskekonserves på dåse, så kom resten indholdet over i en bøtte beregnet til fødevarer, når dåsen har været åbnet.

Der kan være Bishpenol A i låget på glas. Opbevar derfor glas stående, så fødevarer ikke kommer i berøring med låget.

I Danmark er Bisphenol A forbudt til sutteflasker, tudekopper og emballage til mad, der er beregnet til 0-3 år – f.eks. babymad på glas og i dåser.

Fluorerede stoffer fra emballage
Fluoerede stoffer bruges til at gøre papir vand- og fedtafvisende. Og flere stoffer mistænkes for at ære hormonforstyrrende, derfor anbefales det at gravide og børn vælger alternativer.

Køb svanemærket madpakke- og bagepapir. Eller undgå helt brug af bagepapir ved at smøre bradepanden med fedstof i stedet.

Bager du muffins, så tag dem ud af formen, når de er færdigbagte.

Opbevar ikke pizzarester i pizzabakken og opbevar ikke pomfritter, burger eller andet fastfood i burgeræsker.

Laver du popcorn i mikroovnen, så hæld dem over i en skål bagefter, så de ikke er i posen.

Akrylamid fra ...


Annonce

... kartofler, korn og kaffe
Akrylamid er kræftfremkaldende og dannes når kulhydratholdige fødevarer ristes, steges eller bages over 120 grader.

Steg ikke fødevarer hårdt. Kartofler skal være gule og ikke brune. Ristet brød skal ristes gyldent og ikke brunt.

Vælg fuldkorn, det har fra naturens side et lavere indhold af akrylamid, det har sunde fibre og en gavnlig virkning mod kræft.

Drik højst 3 kopper kaffe om dagen, hvis du er gravid.

Cadmium i solsikkekerner, hørfrø og skaldyr
Cadmium er et tungmetal, der findes overalt i jorden. Det ophober sig i lever og nyre og er farligt at indtage i større mængder.

Spis ikke solsikkekerner og hørfrø i større mængder.

Begræns brugen af solsikkekerner og hørfrø i hjemmebag og i brød du køber.

Spis græskarkerner som alternativ til solsikkekerner og hørfrø.

Hvis du spiser pil-selv rejer, så sørg for at rense dem grundigt. Rejers indvolde kan have høje koncentrationer af cadmium.

Hvis du spiser krabbekød, så vælg kun det lyse kød. Brunt krabbekød har et højt indhold af cadmium.

Arsen i risprodukter
Arsen kan, hvis man indtager det i større mængder, øge risikoen for kræft. Og i forhold til børn skal man være særligt opmærksom på grund af deres forholdsvis store indtag i forhold til deres kropsvægt.

Ris kan indgå som del i en varieret sund kost. Vær opmærksom på at sorte ris, fuldkornsris og røde ris indeholder mere arsen end hvide ris. Fuldkorn er godt, men du kan variere med de hvide ris.

Giv ikke dit barn risbaseret grød hver dag – det gælder f.eks. rismelsgrød eller risengrød. Og vær opmærksom på at flerkornsgrød også kan indeholde ris, hvis du køber det færdigt.

Giv ikke dit barn risdrik. Tilbyd dit barn almindelig mælk med mindre dit barn har allergi eller laktoseintolerance.

Giv ikke dit barn riskiks, men prøv i stedet at vælge andre sundere og bedre mellemmåltider.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan du læse meget mere om, hvordan du f.eks. undgår tjærestoffer og pesticidrester i din mad og hvor du begrænser nitratholdige grøntsager til spædbarn.

Læs om det hele på Fødevarestyrelses hjemmeside.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce