Annonce

Annonce

Badebassiner er dejlige - men pas på!


17. juli 2013

Vidste du, at der hver år drukner børn i badebassiner? Ifølge​ Rådet før Større Badesikkerhed, druknede der i perioden 1995-2000, 40 børn i Danmark og heraf druknede de 12 i badebassiner. I 2001-2006 druknede 7 børn i alderen 1-4 år.


Det er de mindste børn under 2 år, der er mest udsatte og de kan drukne på meget lavt vand. Derfor skal du være ekstra opmærksom, hvis og når du køber et badebassin, eller hvis I besøger nogen, der har et bassin i haven. Du skal også være opmærksom, når I bader i badekarret derhjemme, eller hvis I tager til stranden.


Mange børn drukner


Ifølge trygfonden ser statistikken for perioden 2001-2006 således ud: • 27 børn er døde af en drukneulykke – halvdelen som følge af en badeulykke.

 • Ud af 61 drukneulykker, som skyldtes badning/svømning, skete 20 % for børn under 18 år -s varende til 12 badeulykker.

 • 5 badeulykker skete i svømmebassin, 5 skete ved stranden, 1 i en sø, 1 i en grusgrav. Alle børn var i alderen 5-18 år.

 • 3 børn i alderen 0-4 år druknede i et badekar.

 • 7 børn i alderen 1-4 år druknede i et vandhul på privatgrund – herunder badebassin, havebassin, fiskedam og lignende.5 børn druknede ved anden aktivitet.

 • 74% af drukneulykkerne skete for drenge.


I perioden 2001-2009 blev i alt 124 børn under 5 år behandlet for drukneulykker i Danmark. En stor del af dem kom galt af sted i parker og haver, hvor de faldt i vandhuller i bassiner, eller de druknede i et badekar, mens forældrene var væk.


Ulykker sker lynhurtigt


Måske tænker du, at så længe du kan høre dit barn plaske, så går det fint. Det kan også være du tænker at dit barn vil råbe om hjælp. Faktum er dog, at drukneulykker sker meget hurtigt og der skal reageres tilsvarende hurtigt, når det går galt. 


Derfor skal du være sammen med dine børn, når de bader. Uanset om det er i haven, ved stranden eller på badeværelset derhjemme. Du kan hurtigt have din opmærksomhed et andet sted end på barnet, det kan være at du sidder og snakker med venner og familie. Måske sidder du og læser en bog og bliver fordybet i handlingen, eller måske ligger du og soler dig med lukkede øjne – og falder måske i søvn. Det kan være farligt. Det er ikke nok at være i nærheden, du skal holde øje med dit barn – hele tiden.


De 5 baderåd


Søværnets operative kommando og ...


Annonce

... internationale livredningsorganisationer har lavet følgende 5 baderåd: 1. Lær at svømme: Du bør kunne svømme og dit barn bør lære at svømme. Det vil redde liv, hvis alle kan svømme.

 2. Gå aldrig alene i vandet: Når I bader flere sammen, så kan I holde øje med hinanden. Det giver større sikkerhed for dig og dine børn. Hvis I leger sammen ved vandet og i strandkanten, så ved dine børn også hvor du er – så er I sammen og ingen går væk.

 3. Læs vinden og vandet: Vindens retning har betydning – det kan blæse fra eller mod stranden. Tag en håndfuld sand op i hånden og lad den blæse frit – se i hvad retning det blæser. Brug aldrig gummibåde, badebolde og lignende ved fralandsvind. Vandet kan være dybt. På nogle strande stiger vanddybden hurtigt, på andre strande kan der være lavt vand langt ud  -men der kan være revler og revlehuller, som kan være dybe og hvor du og dit barn ikke kan bunde. Strømmen i vandet skal du også være opmærksom på. Der kan være strømme i vandet, som river jer med ud eller ned under vandoverfladen.

 4. Lær stranden at kende: Det er en god idé at bade på den samme strand, så du lærer stranden at kende. Bader I et nyt sted, så skal du være særligt opmærksom og det kan være en god idé at spørge de lokale eller en evt. livredder, om der er særlige forholdsregler du bør kende, før I går i vandet.

 5. Slip ikke dine børn af syne: Du skal have opmærksomheden på dine børn hele tiden – også halvstore børn, der svømmer godt i en svømmehal, kan få problemer i havet med bølger og strøm.


Andre gode råd: • Bad ikke, hvis du har drukket alkohol, er træt, syg eller utilpas. Du kan ikke holde øje med dit barn i en sådan situation og din evne til at reagere er forsinket.

 • Lær dit barn, at man ikke råber om hjælp for sjov og vær et godt forbillede.

 • Lær dit barn, at man ikke må skubbe til andre, dukke dem under vand, konkurrere om, hvem der kan være længst tid under vand osv. Man skal ikke lege farlige lege i vandet.

 • Lær dit barn at omgås vand med respekt. Det er dejligt at bade, lege i vand og svømme, men man skal også have respekt for det våde element.

 • Svøm ikke ud efter nødstedte personer, du bringer dig selv i fare. Ring i stedet 112.

 • Lær førstehjælp.


Læs mere på blandt andet www.respektforvand.dk


Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce