Annonce

Annonce

Giftige blomster, buske og bær


26. juni 2013


Sommeren er over os og dermed også solbær, jord​bær, stikkelsbær, hindbær osv. Og det er så dejligt at være barn og kunne plukke bær fra buskene i haven. Men der er også rigtig mange giftige bær og buske i vores haver, og derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvad dit barn putter i munden, og også lærer dit barn, at det ikke er alt, der kan spises …


Bær, blomster og buske i smukke farver


De fleste børn kan godt lide madens farver og spiser netop frugt og grønt, som har farvestrålende farver, som de fleste af os forbinder med sødme og derfor gerne putter i munden. Og derfor vil mange børn også naturligt smage og putte i munden, når de i haven ser de flotte farver.


Men farver er ikke nødvendigvis godt. En guldregn virker fredelig med sine store gule blomsterklaser og dens bælge ligner ærtebælge – og minder dermed om de ærter, som barnet måske har set mor og far købe i supermarkedet … Men gulregn er giftig!


På en hæk af f.eks. kirsebærlaurbær kommer små sorte bær.  De kan måske friste – især hvis barnet ser at solsorten spiser dem uden problemer  -  men kirsebærlaurbær er giftige.


Og også taks – og de røde bær fra taks, kan give forgiftninger og det anbefales at kontakte lægen, hvis dit barn har spist mere end 5 bær.


Der er hundredevis af buske, planter, bær som kan være giftige for børn, og det er derfor en god idé at du sætter dig ind i, hvad I egentlig har i haven af forskellige planter. Mange af de almindelige planter, du kender, kan faktisk være giftige – det gælder f.eks. tulipaner, påskeliljer, vintergækker, valmuer, bonderoser og de fleste af os vil nok synes at haven bliver lidt kedelig, hvis alt skal fjernes. Derfor er det vigtigt at du finder balancen – færre giftige planter giver færre bekymringer, så vælg ud, hvad du vil have i din have.


Pas især på børn under 3 år


Det er især børn under 3 år, som man skal være opmærksomme på. De kan have stor tendens til at komme alt i munden, de undersøger med munden, smager og afprøver – og det kan i værste fald gå hen og blive ...


Annonce

... farligt. 


Tag en havebog under armen og find ud af, hvad du har af giftige planter og buske i haven. Så du ved, hvor de er og så du evt. kan fjerne dem.


Indret haven med børnesikre legeområder. Sørg for at de steder i haven, hvor dit barn leger og opholder sig mest, er der sikkert at være. Der skal luges ud og giftige buske og planter skal fjernes.


Vis dit barn, hvad i haven der kan spises – og forklar dit barn, hvad det skal holde sig fra. Vær dog opmærksom på at små børn godt kan finde det ekstra interessant at spise netop det forbudte, og at det derfor kan være bedre at fjerne de giftige planter. 


Større børn over 3 år, vil ofte gerne lege ”køkken” eller ”restaurant” og kan i den forbindelse godt gå rundt i haven og indsamle forskellige frugter og bær, som en del af legen, hvor bær, blade osv. netop ”kokkereres og serveres”. Vær meget opmærksom på, hvad barnet har puttet i legegryden og om noget her kan være giftigt.


Symptomer på at barnet har spist noget giftigt


De mest almindelige symptomer er at barnet får ondt i maven, kaster op og får diarré. Nogle planter kan dog gøre at barnet hæver i munden og i svælget. 


Der er også planter, som giver mere specifikke symptomer som udvidede pupiller, hjertebanken eller kramper.


Hvad kan du gøre, hvis dit barn har spist noget giftigt?


I de fleste tilfælde, når barnet ikke at spise særlig meget af den giftige plante eller bær, fordi det både smager og lugter dårligt.  Og mange planteforgiftninger forløber helt fredeligt og behøver ikke behandling.


Kontakt altid lægen, hvis du tror dit barn har spist noget giftigt. Der kan godt gå nogle timer, før barnet får symptomer, og det er godt at reagere inden symptomerne opstår.


Fjern evt. rester af bær eller plante fra barnets mund, og prøv at få barnet til at skylle munden i vand.


Giv barnet et glas mælk eller vand at drikke.


Hvis det bliver nødvendigt at tage til læge eller skadestue, så medbring noget af den plante eller de bær, som barnet har spist. 


Er du i tvivl, kan du altid ringe til Giftlinjens telefon 82 12 12 12, som er Bispebjerg Hospitals landsdækkende telefoniske rådgivning. 



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce