Annonce

Annonce

Mange børn er bange for julemanden


23. december 2014


Julen er i høj grad børnenes fest, og i mang​e familier er det en tradition, at julemanden kommer på besøg juleaften. Det kan være en far, onkel, bedstefar eller en anden, som har taget julemandskostume på, og som så pludselig dukker op i løbet af dagen eller aftenen.Og for de fleste voksne virker det hyggeligt og sjovt - men faktisk er mange børn bange for julemanden. De bliver skrækslagne, når de ser manden med det store hvide skæg, og de græder hjerteskærende, når han pludselig kommer ind ad døren juleaften. Det er for børn meget ofte grænseoverskridende, at der kommer en fremmed mand ind i huset, som henvender sig direkte til dem med et lidt mærkeligt "ho-ho-ho" eller måske en gammeldags sætning som "Er der mon nogen artige børn her?". Underforstået "det er kun de artige børn, der får gaver", så hvis du ikke er sød, får du ikke noget...Mange børn synes, at det både er uhyggeligt og ikke særlig rart, at julemanden stiller den slags spørgsmål. De føler sig usikre, for hvad er det egentlig at være "artig" ... Det er meget svært at forstå og forholde sig til, når man er barn.Hvad kan du gøre? - Introducer stille og roligt dit barn til julemanden i indkøbscentre, stormagasiner og andre steder, hvor du ved, at der kan være en julemand. Det kan forebygge, at barnet bliver bange og ked af det juleaften.- Snak om julemanden, læs bøger om julemanden og sæt nisser op til jul, så barnet har hørt om julemanden og ved lidt om, hvad han er for en. - Hvis I har en tradition med, at julemanden skal komme på besøg, så tal med dit barn om, at han kommer og forbered på den måde dit barn lidt.- Lad barnet selv bestemme tempoet for, hvor hurtigt barnet tør tage kontakt til julemanden, ...


Annonce

... og pres ikke barnet til kontakt. Har barnet brug for at holde sig på afstand, så lad barnet gøre det.- Hvis dit barn ikke har lyst til at tale med julemanden og ikke vil svare på hans spørgsmål eller det han siger, så pres ikke dit barn til at svare. Prøv i stedet at være talerør for dit barn, sæt de ord på, som barnet mangler. Hvis julemanden f.eks. spørger "hvad hedder du så lille ven?", så hjælp dit barn med at svare "du hedder Sigurd, ikk´?" (eller hvad dit barn nu hedder:)), så du svarer, kikker på dit barn og naturligt inddrager dit barn i samtalen.- Lad barnet være i din favn, holde dig hånden og mærke dig tæt på, hvis barnet har brug for det. Accepter hvis dit barn har brug for din tætte fysiske kontakt  og nærhed - det giver tryghed, når barnet kan mærke, at du er der. Og kræv ikke, at barnet f.eks. skal holde julemanden i hånden.- Gør ikke nar af dit barns følelser, sig f.eks. ikke "lad dog være med at græde, det er jo bare julemanden" eller lignende. Prøv i stedet at betrygge dit barn "det er okay, der sker ikke noget".- Hvis dit barn bliver helt ulykkelig og udviser stor angst, så overvej, om du skal vise dit barn, at det er én, der har klædt sig ud. Hvis dit barn bliver helt ulykkelig over julemandens besøg i jeres hjem, så lad julemanden afsløre sig selv, så barnet kan se, at der gemmer sig en kendt person under skægget. Det vigtigste må være, at I får en hyggelig juleaften :)Flere af rådene kan du også finde i min bog, "Helens bog om gråd og trøst", hvor du kan læse meget mere om, hvordan du hjælper dit barn, når det frustreret, bange eller ked af det.Kærlig hilsen og rigtig glædelig jul!HelenAnnoncer

Produktnyheder

Få besøg af Helen

Kære alle

Jeg får ofte henvendelser fra forældre omkring hjemmebesøg. Derfor har jeg nu besluttet at tilbyde besøg i mødre- og fædregrupper.

Du kan spørge om alt det, som optager dig omkring dit barn:

- Sover mit barn nok?
- Hvorfor er mit barn ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annoncer

Annonce