Annonce

Annonce

Mange børn er bange for julemanden


23. december 2014


Julen er i høj grad børnenes fest, og i mang​e familier er det en tradition, at julemanden kommer på besøg juleaften. Det kan være en far, onkel, bedstefar eller en anden, som har taget julemandskostume på, og som så pludselig dukker op i løbet af dagen eller aftenen.



Og for de fleste voksne virker det hyggeligt og sjovt - men faktisk er mange børn bange for julemanden. De bliver skrækslagne, når de ser manden med det store hvide skæg, og de græder hjerteskærende, når han pludselig kommer ind ad døren juleaften. 



Det er for børn meget ofte grænseoverskridende, at der kommer en fremmed mand ind i huset, som henvender sig direkte til dem med et lidt mærkeligt "ho-ho-ho" eller måske en gammeldags sætning som "Er der mon nogen artige børn her?". Underforstået "det er kun de artige børn, der får gaver", så hvis du ikke er sød, får du ikke noget...



Mange børn synes, at det både er uhyggeligt og ikke særlig rart, at julemanden stiller den slags spørgsmål. De føler sig usikre, for hvad er det egentlig at være "artig" ... Det er meget svært at forstå og forholde sig til, når man er barn.



Hvad kan du gøre?



 - Introducer stille og roligt dit barn til julemanden i indkøbscentre, stormagasiner og andre steder, hvor du ved, at der kan være en julemand. Det kan forebygge, at barnet bliver bange og ked af det juleaften.



- Snak om julemanden, læs bøger om julemanden og sæt nisser op til jul, så barnet har hørt om julemanden og ved lidt om, hvad han er for en. 



- Hvis I har en tradition med, at julemanden skal komme på besøg, så tal med dit barn om, at han kommer og forbered på den måde dit barn lidt.



- Lad barnet selv bestemme tempoet for, hvor hurtigt barnet tør tage kontakt til julemanden, ...


Annonce

... og pres ikke barnet til kontakt. Har barnet brug for at holde sig på afstand, så lad barnet gøre det.



- Hvis dit barn ikke har lyst til at tale med julemanden og ikke vil svare på hans spørgsmål eller det han siger, så pres ikke dit barn til at svare. Prøv i stedet at være talerør for dit barn, sæt de ord på, som barnet mangler. Hvis julemanden f.eks. spørger "hvad hedder du så lille ven?", så hjælp dit barn med at svare "du hedder Sigurd, ikk´?" (eller hvad dit barn nu hedder:)), så du svarer, kikker på dit barn og naturligt inddrager dit barn i samtalen.



- Lad barnet være i din favn, holde dig hånden og mærke dig tæt på, hvis barnet har brug for det. Accepter hvis dit barn har brug for din tætte fysiske kontakt  og nærhed - det giver tryghed, når barnet kan mærke, at du er der. Og kræv ikke, at barnet f.eks. skal holde julemanden i hånden.



- Gør ikke nar af dit barns følelser, sig f.eks. ikke "lad dog være med at græde, det er jo bare julemanden" eller lignende. Prøv i stedet at betrygge dit barn "det er okay, der sker ikke noget".



- Hvis dit barn bliver helt ulykkelig og udviser stor angst, så overvej, om du skal vise dit barn, at det er én, der har klædt sig ud. Hvis dit barn bliver helt ulykkelig over julemandens besøg i jeres hjem, så lad julemanden afsløre sig selv, så barnet kan se, at der gemmer sig en kendt person under skægget. Det vigtigste må være, at I får en hyggelig juleaften :)



Flere af rådene kan du også finde i min bog, "Helens bog om gråd og trøst", hvor du kan læse meget mere om, hvordan du hjælper dit barn, når det frustreret, bange eller ked af det.



Kærlig hilsen og rigtig glædelig jul!



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk brevkasse, du giver os forældre nogle kompetente handlemuligheder som vi i vores familie har haft stor gavn af.

Tak fra børnenes mor og far


Annonce