Annonce

Annonce

Far er fantastisk - lige fra begyndelsen


28. november 2012

Forleden sagde en far til mig: "Det er så underligt at b​live far - tit så føler jeg mig mere som praktiske gris end som far". Det er lidt tankevækkende og faktisk også lidt synd ... For naturligvis er du som far meget mere end en "praktisk gris" - og du betyder rigtig meget for dit barn lige fra starten - også selvom dit barn er for lille til at fortælle dig det. Derfor kommer her mit bud på 10 ting, som dit lille barn sikket ville fortælle dig, hvis det kunne:


1. Jeg elsker din dybe stemme


Når du taler til mig, bliver jeg rolig. Jeg kender din stemme allerede fra jeg var 22 uger gammel og lå inde i mors mave - og når du taler, så hører jeg det tydeligt. Din stemme når mine ører og påvirker mig, netop fordi den er dybere end andre stemmer jeg hører. Når jeg er rigtigt ked af det, så falder jeg helt til ro, når jeg hører dit dybe sååå-sååå eller syyhh-syyhh.


2. Jeg elsker lyden af dit hjerte


Når jeg ligger på din brystkasse, så føler jeg mig fuldstændig tryg. Det minder om tiden i livmoderen, hvor jeg kan høre hjertet slå, mærke vejrtrækningen og også varmen fra din krop. Jeg nyder at ligge hos dig, det gør mig tryg. Jo mere vi er sammen - tæt fysisk sammen - jo mere du holder mig og bærer mig tæt på dig, jo bedre er det.


3. Jeg elsker dit skæg


Når jeg er 5-6 uger gammel, begynder jeg at skelne mere og mere mellem konturer og farver, og jeg bliver fascineret af kontraster og skygger. Når jeg ser på dit ansigt, så er det særligt spændende at kikke på dit skæg, der danner en kontrast imod din hud, ligesom hårgrænsen mellem dit hår og din pande ofte fanger mine øjne. Jeg elsker, når du holder mig, så jeg kan kikke på dit ansigt og studere det længe.


4. Jeg elsker, at du ikke dufter af mælk


Det er svært for mig at finde ud af, hvad mit behov er. Nogle gange tror jeg, at jeg skal spise hele tiden, men faktisk har jeg masse af mælk i maven og har i stedet for brug for hjælp til at finde ro. Når jeg ligger hos dig, så bliver jeg ikke forstyrret af duften af mælk. Derfor sover jeg ofte bedre hos dig - jeg holder op med at græde, falder til ro og falder i søvn, netop fordi du ikke dufter af mælk.


5. Jeg elsker, at du signalerer sikkerhed 


Når du holder mig i dine hænder og når jeg ligger i din favn, så kan jeg mærke din kropsbygning, dine større muskler og dine bredere og større hænder. Det gør mig tryg og det giver mig en følelse af, at du kan håndtere mig. Jeg er ikke bange for at du taber mig, tværtimod, så giver du mig følelsen af, at hos dig kan jeg være fuldstændig i sikkerhed, du passer på mig. 


6. Jeg elsker at spejle mig i dig


Jeg elsker at ...


Annonce

... kikke på dig og kikke på det du gør. Når du rækker tunge, så forsøger jeg at gøre det samme, når du blinker til mig eller siger sjove lyde, så prøver jeg at efterligne. Der er noget særligt fascinerende i de grimasser, du kan lave, og jeg elsker at kikke på dig. 


7. Jeg elsker, at du tør lade mig prøve


Jeg elsker, at du er der, når verden skal udforskes og når jeg afprøver mig selv. Det er ikke ret tit, at du siger "pas nu på!", i stedet udforsker vi verden sammen, og du har ofte fokus på, hvad der er sjovt, nyt og spændede, mere end fokus på, hvad der kan ske undervejs. Det er rigtig dejligt, og jeg nyder at vi bruger denne tid sammen.


8. Jeg elsker, at du er sjov og ballade


Du er så sjov at lege med. Du finder altid på ballade og når du driller mig, er det altid kærligt og med glimt i øjet. Jeg kan rigtig godt lide, når du svinger mig rundt, danser med mig i stuen eller vender mig på hovedet. Det allerbedste er, når du med et par fingre kilder mig fra tåspidserne op over benene, op over maven og kilder mig under hagen. Jeg spænder kroppen af spænding, og det er lige sjovt hver gang.


9. Jeg elsker din ro og dit overblik


Nogle gange kan jeg godt gøre jer forældre bekymrede. Nogle gange græder jeg, og jeg har rigtig svært ved at stoppe med at græde. Nogle gange er jeg træt, nogle gange har jeg ondt i maven og nogle gange er jeg bare ked af det, uden at hverken jeg eller I ved hvorfor. Og jeg elsker at du i disse situationer bevarer roen. Du siger "det går over igen" og så går du rundt med mig, synger lidt for mig og du bliver ved og ved og ved og ved - roligt og trygt - og til sidst så bliver jeg også rolig.


10. Jeg elsker dig


Jeg elsker dig, fordi jeg kan mærke, at du elsker mig. Jeg elsker, at du deltager i plejen af mig, at du er der for mig og at jeg har dig. Jeg elsker dig mere og mere hver gang du taler til mig, ser på mig, lytter til mig, reagerer på mig. Jo mere du krammer mig, kærtegner mig, holder mig og er der for mig. Jeg elsker dig mere og mere for hver dag der går, hvor vi bruger tid sammen. 


Gammel "visdom":  • Når du er 5 år, så synes du, at din far ved alt.

  • Når du er 10 år, så synes du, at din far ved meget.

  • Når du er 15 år, så synes du, at du selv ved lige så meget som far.

  • Når du er 20 år, så forstår din far ikke ret meget af det hele.

  • Når du er 30 år, så tænker du, at du måske alligevel skal spørge din far.

  • Når du er 40 år, så tænker du, at din far alligevel er lidt fornuftig.

  • Når du er 50 år, så ved din far alt.

  • Når du er 60 år, så ville du ønske at din far var der, så du kunne spørge ham.


Kærlig hilsen


Helen


Annoncer

Sponsorerede artikler

Kender du Olívy’s nyttige multifunktioner?

Du bruger måske allerede Olívy til forebyggelse af røde babynumser. Men vidste du, at Olívy også kan bruges til meget mere end bleskift? Produktet er udviklet til den særligt sarte babyhud, og de unikke egenskaber gør det velegnet som kropsplejeprodukt til hele familien. Olívy egner sig til alle ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Selvfølgelig har jeg en tilknyttet kommunal sundhedsplejerske, men jeg er super glad for mit medlemskab hos NetSundhedsplejerkse.dk, da der dukker mange spørgsmål op i løbet ugen med en lille ny og jeg kan kun anbefale det.

Camilla Martin


Annonce