Annonce

Annonce

Helens bedste råd om børn og uld


29. august 2012


Det omskiftelige vejr i Danmark stiller store krav til dit​ barns påklædning og gør det ofte vanskeligt at vurdere, hvor mange lag du skal give dit barn på. Det ene øjeblik regner det, så skinner solen, så blæser det og er koldt og på et tidspunkt får vi også slud, sne og sjap.Hvis du giver dit barn for meget tøj på, kan det ikke bevæge sig frit - og dit barn har brug for at kunne bruge sig selv motorisk. For meget tøj på kroppen irriterer og frustrerer de fleste børn.Giver du dit barn for lidt tøj på, så fryser det og bliver koldt.



Børn registrerer ofte ikke selv, at de fryser og har brug for mere tøj. Derfor og bliver de let for kolde og våde og risikerer derved at blive syge.Børn har brug for tøj, der imødekommer det omskiftelige vejr, både når de er ude og når de er inde. De har brug for tøj der holder dem lune og tilpas om natten, når de sover. De har brug for tøj der holder dem tilpas om dagen, når de bevæger sig fra et rum til et andet, hvor rumtemperaturen kan være forskellig.Der findes ingen mirakel-løsninger, men der er god hjælp at hente. Undertøj og nattøj i uld har mange nyttige egenskaber både inde og ude. 



Uld til en god søvn



En forudsætning for en god søvn er at dit barn ikke fryser eller får det for varmt. En bodystocking eller en natdragt i uld kan hjælpe dit barn til at regulere sin temperatur. Mange børn sover uroligt i de perioder, hvor de udvikler sig meget både motorisk og mentalt, og mange børn vil sparke dynen af i søvne. En natdragt i uld hjælper dit barn med at holde sig lun om natten - også selvom barnet skifter stilling og tumler rundt. Når du giver dit barn nattøj i uld, kan du undgå at dit barn fryser eller får det for varmt, når det sover.



Uld til motorisk aktive børn



Børn udvikler sig hele tiden og de er ofte i bevægelse. De triller, tumler, kravler, hopper, danser, løber - og ind i mellem sidder de også stille. Derfor har de brug for noget undertøj, der giver dem bevægelsesfrihed og som hjælper dem af med varmen, men som samtidig sikrer at de ikke bliver kolde. De skal kunne komme af med varmen, når de løber rundt og er aktive, men de skal samtidig holdes varme, når de sidder stille. Uldundertøj giver dit barn maksimal bevægelsesfrihed under leg og bevægelse og holder samtidig barnet varmt og tørt.



Uld hjælper på helbredet



Børn er aktive og kommer naturligt til at svede. De savler, spilder når de spiser, de elsker at lege med vand, sidde i en sandkasse eller lignende. Og dit barn har brug for at blive holdt tør på kroppen. Når du giver dit barn uldundertøj på, så hjælper du barnet med at holde sig tør. Uld har fantastisk fugtabsorberende egenskaber. I forhold til bomuld kan ulden absorbere fem gange så meget fugt fra barnets krop - uden at barnet føles fugtig. På den måde holdes barnet tørt og varmt. En bodystocking i uld sikrer, at barnet ikke skiller ad på midten og dermed får træk.



Myter om uld



Der er rigtig mange fordele ved at bruge uld. Desværre er der også mange myter og her får du lidt om myter og fakta:



1. Myte: Det er alt for varmt med uld! 



Mange forældre siger at de har "et varmebarn" og at barnet altid tager alt tøjet af, fordi det får det for varmt. Derfor vil uld ikke kunne bruges til deres ...


Annonce

... barn. 



Fakta: 



Mange børn vil have glæde af uldens egenskaber, også selvom barnet normalt har det varmt. Uld hjælper barnet med at regulere sin temperatur. Uldens lange, snoede fibre skaber millioner af små luftlommer, som giver en stabil temperatur omkring barnets hud, så barnet hverken får det for varmt eller koldt. Hvis barnet sveder, vil ulden kunne suge 40 % af sin egen væg og derved holde barnet tørt.



2. Myte: Uld skal kun bruges, når det er rigtig koldt! 



Mange forældre ser uld, som noget der kun bruges, når udendørstermometeret viser minusgrader. Uld hører de kolde vintermåneder til.



Fakta: 



En gammel tommelfingerregel er, at uld bør bruges i de måneder der ender på "r". Det vil sige månederne fra september til og med februar. Der er dog ikke noget i vejen for at bruge uld hele året og på en regnfuld sommerdag i juni, kan uld faktisk også have god effekt.



3. Myte: Uld er besværligt og skal håndvaskes! 



Mange forældre tror, at uld kræver for meget arbejde og at det skal ligge i blød og vaskes i hånden. 



Fakta: 



Uld bør ikke ligge i blød, da det ødelægger ulden. Moderne uldundertøj og nattøj kan sagtens både vaskes i maskinen på uldprogram og tørretumbles. Vælger du at tørretumble dit barns uldundertøj eller nattøj, kan det være en god idé at købe et str. større end du normalt ville gøre. Og du bør naturligvis altid bruge vaskemiddel beregnet til uld.



4. Myte: Uld kradser og er ubehageligt at have på! 



Mange forældre husker uldundertøj som noget ubehageligt og kradsende at have på huden.



Fakta: 



Moderne undertøj og nattøj i uld kradser ikke og er både blødt og lækkert. De seneste 15 år har de dygtigste producenter nemlig forfinet måden, de håndterer og spinder ulden på, så den ikke kradser. Du skal bare sørge for at vælge de rigtige varer fremstillet af ren merino-uld eller bomuld kombineret med merino-uld.



5. Myte: Har man en gang brugt uld, skal man altid bruge uld! 



Mange forældre har hørt eller læst, at hvis man først er begyndt at bruge undertøj eller nattøj af uld til sit barn, så påvirker det barnets evne til selv at temperaturregulere og derfor kan man ikke skifte tilbage til bomuld. 



Fakta: 



Man kan sagtens skifte mellem at bruge uld og bomuld. Det er ikke noget problem og jeg undrer mig over, hvordan den myte er opstået. Ulden påvirker ikke barnets evne til at selv at kunne regulere sin temperatur, men hjælper barnet til bedre at holde sig tør og varm. Der er dog en "risiko" for, at du bliver så glad for uld, at du ikke ønsker at skifte tilbage :)



Mads & Mette uld



For at udbrede kendskabet til uldens mange gode egenskaber, har jeg indgået et samarbejde med Mads & Mette uldundertøj og uldnattøj, som du kan købe i Føtex.



Når du vælger Mads & Mette uld, får du blødt og lækkert undertøj og nattøj i uld til fornuftige priser. Tøjet er naturligvis blomstermærket, hvilket er din garanti for, at der ikke er brugt sundhedsbelastende farvestoffer, hormonforstyrrende blødgøringsmidler eller allergifremkaldende kemikalier.



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for de altid fine og uddybende svar. De giver os ro på :)

Tak, fra en mor til 2


Annonce