Annonce

Annonce

Har du lyttet til dit barns mad i dag?


15. august 2012

Har du nogensinde tænkt over, at mad har lyd? Det er fa​ktisk rigtig vigtigt at medtænke, når du serverer mad for dit barn. Når børn spiser, så bruger de alle sanser. Maden skal se indbydende ud og det er helt naturligt også at mærke, føle og fornemme maden og konsistensen med hænderne. Men også madens lyd har stor betydning for barnets lyst til at spise.


Mad der knaser


Mad kan være knasende og knækkende. Det kan f.eks. være et stykke knækbrød, en kiks eller et stykke grøntsag, der knaser, når det bides over. Det knaser også mellem tænderne, når det tygges og lyden bliver mindre knasende, i takt med at maden tygges igennem.


Det kan f.eks. være gulerødder eller andre rå grøntsager, knækbrød, kiks, havrefras, nødder, brødcroutoner ...


Mad der svupper


Mad der svupper er blød mad, der ofte spises med en ske. Det svupper, når man slår skeen i maden, eller når man suger det af skeen og ind i munden.


Det kan f.eks. være grød af gryn, mel og flager, grød af frugt og bær, supper af forskellige slags ...


Mad der klikker


Mad der klikker er f.eks. en ærtebælg der åbnes. De giver en fin klik-lyd og også ærterne, der rammer bordet giver lyd - dup, dup, dup.


Mad der lyder saftigt


Når du f.eks. tager en stor bid af et æble, så kan man høre, hvordan skrællen knækker, æblestykket ryger af og saften drypper. Oplevelsen af at spise et æble er meget forskellig efter om ...


Annonce

... æblet er skåret ud eller bides direkte af.


En forfriskende lyd


Mad eller drikke, kan også lyde forfriskende. Når du hælder væske i et glas eller når du åbner en flaske og bruset giver et ppsssyt, når låget løsner sig. Det virker på de fleste af os forfriskene, når vi hører dette.


Servering af mad til børn


Jeg læste at man på en restaurant i USA havde lavet et forsøg, hvor man afspillede lyde fra havet. Det var en fiskerestaurant og det gav en særlig stemning og en følelse af at fisken der blev serveret var frisk - og at den smagte bedre, når lyden af havmåger, skyllende bølger i vandkanten osv. fulgte med serveringen af fiskeretterne. 


Så langt behøver du ikke at gå, men når du serverer mad for dit barn, er det vigtigt at medtænke, hvordan maden serveres. Hvordan den ser ud? Hvordan er sammensætningen af farver? Hvilken konsistens har maden? Hvordan smager den? osv.


Endelig skal du også medtænke madens forskellige lyde. Når maden indeholder kontraster i sanser, så maden både er sprød, knasende, saftig, cremet, blød, hård, så gør det spiseoplevelsen ekstra spændende. Barnet får naturligt lyst til at udforske og undersøge og dermed lyst til at smage og spise og det forebygger kræsenhed. 


Læs mere om hvordan du kan tage alle sanser med til bords i min bog "Helens bog om børn og mad".


Rigtig god appetit!


Helen


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.

Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)

Kærlig hilsen
Christine, mor til to


Annonce