Annonce

Annonce

Styrk dit barns hjerne med hjemmelavet fiskepålæg


8. august 2012

Fisk er en vigtig kilde til sunde fedtsyrer og D-vitamin for d​it barn og heldigvis er vi blevet bedre til at spise fisk. Ifølge en undersøgelse lavet af analyseinstituttet YouGov for Fiskebranchen er det dog fortsat kun 16% af de danske familier, som spiser fisk to gange om ugen til aftensmad.


Børn må gerne spise meget fisk og helst så mange forskellige salgs som muligt. Hvis du har vanskeligt ved at få nok fisk på menuen til aftenmaden, kan du finde inspiration her til at servere fisk på en let måde til til frokost.


Omega-3 styrker dit barns hjerne og udvikling 


De sunde fedtstyrer, som vi får fra især de fede fisk, kalder vi i daglig tale for Omega-3. De er livsnødvendige for os mennesker. De har stor betydning for vores vækst, udvikling, cellefornyelse og vedligeholdelse af kroppen generelt. Omega-3 spiller også en vigtig rolle for beskyttelse mod en række sygdomme.


Allerede når barnet ligger inde i livmoderen har det brug for de livsvigtige omega-3-fedtsyrer, som det får via moderkagen og den mad moderen indtager. Mangel på Omega-3-fedtsyrer sættes i forbindelse med fortidlig fødsel og lav fødselsvægt. Derudover har det betydning for barnets udvikling af nervesystem og hjerne, barnets synssans og barnets indlæring og hukommelse. Hvis barnet bliver ammet, overføres omega-3-fedtstyrerne også via modermælken. 


Især i alderen 0-2 år har det stor betydning at barnet får fisk og dermed Omega-3-fedtsyrer. Studier har vist at et højt indtag af det sunde fedt formentlig kan forebygge visse psykiske lidelser senere hen i livet. Omega-3-fedtsyrer har indflydelse på den neurologiske og dermed også den finmotoriske udvikling hos barnet og endelig medvirker Omega-3-fedtsyrerne til at vi bedre kan koncenterer os og skærper på den måde indlæringsevnen.


D-vitamin for knogler og vækst


Fisk er en rigtig god kilde til D-vitamin og især de fede fisk som markel, torskerogn, sild og laks sørger for at vi får tilført D-vitamin i den daglige kost. D-vitamin er en forudsætning for at kroppen kan optage den kalk, som barnet f.eks. får gennem mælk. D-vitamin får vi via sollys, men da det er begrænset hvor meget solen skinner i Danmark anbefales at alle børn i alderen 0-2 år tilbydes dagligt tilskud af D-vitamin - og derudover får D-vitamin naturligt via deres indtag af f.eks. fisk.


Jod


Fisk er en god kilde til jod. Jod findes især i fisk og skaldyr. Vi får også jod, når vi drikker vand og mælk. Jod medvirker i opbyggelsen og vedligeholdelsen af vores celler og væv.


Selen


Fisk er en god kilde til Selen, der fungerer som antioxidant sammen med blandt andet E-vitamin og det styrker derfor vores immunforsvar. Også kød, æg, lever og mælkeprodukter ...


Annonce

... giver os selen. 


Fisk til frokost


Fisk bør ikke kun spises to gange om ugen til aftensmad, du bør også spise fisk og servere fisk for dit barn til frokost. Der er rig mulighed for at give dit barn fisk netop midt på dagen. Der findes masser af forskellige typer fiskepålæg - det kan være makrel i tomat, tun fra dåse, smørbar torskerogn, marinerede sild, kippers, fiskefrikadeller, fiskefilet osv. De forskellige former for fisk kan alle købes i supermarkeder og har du en fiskehandler i nærheden er det naturligvis også en mulighed. Køb dagens tilbud, så er fisk billigere og det giver også en naturlig variation. Jo flere forskellige typer af fisk du kan give dit barn, jo bedre er det. 


Børn må få fisk på alle måder og i alle mulige former: fersk, frossen, marineret, bagt, kogt, stegt og som fiskekornserveres. Med visse hensyn må de også gerne få røget fisk, ligesom de også anbefales at spise mindre mængder af de store rovfisk. Det anbefales f.eks. at børn under 3 år højst spiser 25 gram rovfisk om ugen. Rovfisk er tun, rokke, helleflyder, smørmarkel, sværfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart. Dermed er rovfisk ikke de fisketyper vi normalt spiser flest af i Danmark.


Opskrifter


Du finder masser af opskriver i min bog "Helens bog om børn og mad" f.eks. er der opskrifter på børnevenlig sushi med koldrøget laks og krabbesalat, cremet tomat og rødspættepuré, fiskefrikadeller med torsk og laks og mange, mange flere. Og du kan læse masser om fisk, hvad børn må få hvornår, hvor meget og hvordan. Ligesom der naturligvis også er masser af viden om andre fødevarer og om kost til børn. 


Et eksempel på smørbar fiskepålæg til frokost kunne være:


Laksemousse:  • 100 gram koldrøget laks

  • 1 lille gulerod

  • evt 1/2 tsk lime

  • 1 lille skalotteløg

  • 2 spsk cremefraiche 38 %


Skær laksen i stykker og kom i et bæger. Skræl gulerod, kog den mør og kom i bægeret med laksen. Blend og tilsæt lime og fintakket løg. Blend evt. igen og blad med cremefraiche til passende konsistens.


Et lille tip: Kom kogte ærter i laksemoussen i stedet for gulerod.


Smørbart fiskepålæg er en let måde at få givet barnet fisk på til frokost og vil vænne barnet til at spise fisk. Jeg anbefaler denne opskrift fra ca. 8 måneders alderen og frem.


Rigtig god fornøjelse og god appetit!


Helen :)


Læs mere i "Helens bog om børn og mad" her.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen & Co.

Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.

Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )

Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!

Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.


Annonce