Annonce

Annonce

Bruger du trusler i opdragelsen?


31. marts 2022


"Hvis du ikke børster tænder, så f​år du ingen godnathistorie!", "Hvis du ikke spiser op, så får du ikke dessert", Hvis du ikke holder op med at skabe dig, så kører vi hjem!", "Hvis du ikke tager den jakke på nu, så kommer du ikke med over til mormor" ... Kan du genkende dig selv i dette? Måske. I hvert fald tror jeg at de fleste forældre nogle gange tager sig selv i at bruge trusler i forhold til deres børn. Men det er ikke er særlig god idé, og det er rigtig vigtigt, at du øver dig i ikke at gøre det.



Selvværd og selvtillid



Den bedste gave, vi kan give vores børn, er et højt selvværd. Og selvværd er ikke det samme som selvtillid.



Selvtillid: Handler om noget vi gør, det handler om noget, vi kan. Det betyder i praksis, at hvis jeres barn har en følelse af at, "jeg kan finde ud af det, jeg skal", så har barnet selvtillid.



Selvværd: Handler om noget indre, det handler om at have værdi. Det betyder i praksis, at hvis jeres barn har følelsen af at, "alt ved mig er, som det skal være", så har barnet en høj selvværdsfølelse.



Når børn vokser op, så vil der naturligt være sammenligninger. Børn møder sammenligninger i hverdagen - der er ting, vi voksne mestrer, som vores børn ikke mestrer, der er ting i dagplejen, vuggestuen, børnehaven og skolen, som børnene der kan finde ud af, og som jeres barn måske endnu ikke har lært. Hverdagen er fyldt med sammenligninger.



Hvis man har en høj selvværdsfølelse, så har man en følelse af at have værdi. Så føler vi, at vi er okay, selvom vi ikke mestrer det, de andre mestrer, så kan vi acceptere, at vi er forskellige, og at nogle kan noget, og andre kan noget andet. Så føler vi, at vi er elsket og har værdi - uanset om vi kan noget, fordi det i sig selv har værdi, at vi er den, vi er.



Hvis vi har en lav selvværdsfølelse, så vil vi være i tvivl om vores egenskaber, så vil vi stille spørgsmålstegn ved om det, vi gør og ...


Annonce

... siger, mon er godt nok. Om måden vi ser ud på er okay, om vi er forkerte, og vi vil have en følelse af, at det var bedre, hvis vi var ligesom de andre. Hvis vi har et lavt selvværd, så vil vi, når vi sammenligner os med andre, tvivle på os selv og det vi kan, eller det vi står for, vil vil føle, at de andre er lidt bedre, lidt dygtigere, lidt pænere end vi selv er.



Tænk over dine formuleringer



Hvis du opdrager med trusler i opdragelsen, så er der en risiko for, at dit barn føler sig forkert. Ingen kan lide at føle sig forkerte, og hvis man gentagende gange får oplevelsen af at være forkert, ikke at være god nok, så får man et påvirket selvværd. 



Når dit barn ikke vil have børstet tænder, så brug ikke en trussel "hvis du ikke, så ..." sig i stedet "hvis du skynder dig at børste tænder, så kan vi nå at læse en historie".



Hvis dit barn ikke vil spise op, så accepter og anerkend at barnet føler mæthed og fortæl barnet, at "hvis du bliver sulten igen, så kan du få en rugbrødsmad".



Hvis I er i byen og dit barn "skaber sig", så er det sandsynligvis fordi barnet har brug for din opmærksomhed, - gå med barnet afsides, forklar barnet præmissen for at være, hvor I er, vis barnet at du er der, lytter og ser barnets behov og bliver det nødvendigt at køre hjem, så gør det roligt og først efter du har talt med dit barn og ved, hvordan dit barn har det.



Hvis dit barn ikke vil have jakke på, så tilbyd din hjælp og anerkend dit barns følelser "jeg ved godt at lynlåsen kan drille, kom så hjælper jeg dig, skat."



Undgå at kritisere dit barn, undgå at ydmyge barnet, skæld ikke ud hele tiden og se dit barn istedet for at ignorere det.



Du kan læse mere om, hvordan du støtter og anerkender dit barn - og undgår trusler - i min bog "Helens bog om Børn & Opdragelse - tydelige voksne giver trygge børn".



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Tænk forebyggelse, når du skifter ble – og undgå rød numse

Hudproblemer hos de små er desværre et udtalt problem, men ved at bruge korrekt og forebyggende hudpleje ved hvert bleskift kan du skånsomt, naturligt og nemt undgå, at din baby får rød numse.

Derfor får blebørn nemt røde numser
Hvis din baby har rød numse, er du ikke alene. ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid velovervejede og medfølende svar. Som førstegangsmor henter jeg megen støtte i din brevkasse.

Mor S - mor til pige på 6 måneder


Annonce