Annonce

Annonce

Bruger du trusler i opdragelsen?


1. august 2012

"Hvis du ikke børster tænder, så får​ du ingen godnathistorie!", "Hvis du ikke spiser op, så får du ikke dessert", Hvis du ikke holder op med at skabe dig, så kører vi hjem!", "Hvis du ikke tager den jakke på nu, så kommer du ikke med over til mormor" ... Kan du genkende dig selv i dette? Måske. I hvert fald tror jeg at de fleste forældre nogle gange tager sig selv i at bruge trusler i forhold til deres børn. Men det er ikke er særlig god idé og det er rigtig vigtigt at du øver dig i ikke at gøre det.


Selvværd og selvtillid


Den bedste gave vi kan give vores børn er et højt selvværd. Og selvværd er ikke det samme som selvtillid.


Selvtillid: Handler om noget vi gør, det handler om noget vi kan. Det betyder i praksis, at hvis jeres barn har en følelse af "jeg kan finde ud af det jeg skal", så har barnet selvtillid.


Selvværd: Handler om noget indre, det handler om at have værdi. Det betyder i praksis at hvis jeres barn har følelsen af at "alt ved mig er som det skal være", så har barnet højt selvværd.


Når børn vokser op, så vil der naturligt være sammenligninger. Børn møder sammenligninger i hverdagen - der er ting vi voksne mestrer, som vores børn ikke mestrer, der er ting i dagplejen, vuggestuen, børnehaven som børnene der kan finde ud af og som jeres barn måske endnu ikke har lært. Hverdagen er fyldt med sammenligninger.


Hvis man har et højt selvværd, så har man en følelse af at have værdi. Så føler vi at vi er okay, selvom vi ikke mestrer det de andre mestrer, så kan vi acceptere at vi er forskellige og at nogle kan noget og andre kan noget andet. Så føler vi at vi er elsket og har værdi - uanset om vi kan noget, fordi det i sig selv har værdi, at vi er den vi er.


Hvis vi har et lavt selvværd, så vil vi være i tvivl om vores egenskaber, så vil vi stille spørgsmålsregn ved om det vi gør og siger ...


Annonce

... mon er godt nok. Om måden vi ser ud på er okay, om vi er forkerte og vi vil have en følelse af at det var bedre, hvis vi var ligesom de andre. Hvis vi har et lavt selvværd, så vil vi, når vi sammenligner os med andre, tvivle på os selv og det vi kan eller det vi står for, vil vil føle at de andre er lidt bedre, lidt dygtigere, lidt pænere end vi selv er.


Tænk over dine formuleringer


Hvis du opdrager med trusler i opdragelsen, så er der en risiko for at dit barn føler sig forkert. Ingen kan lide at føle sig forkerte og hvis man gentagende gange får oplevelsen af at være forkert, ikke at være god nok, så får man et påvirket selvværd. 


Når dit barn ikke vil have børstet tænder, så brug ikke en trussel "hvis du ikke, så ..." sig i stedet "hvis du skynder dig at børste tænder, så kan vi nå at læse en historie".


Hvis dit barn ikke vil spise op, så accepter og anerkend at barnet føler mæthed og fortæl barnet, at "hvis du bliver sulten igen, så kan du få en rugbrødsmad".


Hvis I er ude og dit barn "skaber sig", så er det sandsynligvis fordi barnet har brug for din opmærksomhed, - gå med barnet afsides, forklar barnet præmissen for at være, hvor I er, vis barnet at du er der, lytter og ser barnets behov og bliver det nødvendigt at køre hjem, så gør det roligt og først efter du har talt med dit barn og ved, hvordan dit barn har det.


Hvis dit barn ikke vil have jakke på, så tilbyd din hjælp og anerkend dit barns følelser "jeg ved godt at lynlåsen kan drille, kom nu hjælper jeg dig, skat."


Prøv ikke at kritisere dit barn, prøv ikke at ydmyge barnet, skæld ikke ud hele tiden og se dit barn istedet for at ignorere det.


Du kan læse mere om, hvordan du støtter dit barn i min bog Helens bog om dit barns udvikling.


Bedste hilsner


Helen


Annoncer

Sponsorerede artikler

Overvejer du en Slyngevugge og evt. Vuggemotor?

Som forældre kan det ofte være svært, at finde de passende rutiner og balancegange mellem hverdagens opgaver og den lille nyfødte baby. Nogle dage kan føles som om, at der ikke er nok timer i døgnet til dagens vigtige gøremål, hvortil manglende søvn om natten kan udløse en trist følelse og medføre ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for din altid rigtigt gode brevkasse, med masser af nyttige råd og gode, personlige og vedkommende svar.

Jeg glæder mig altid til at modtage svar fra dig.

Sebastians mor


Annonce