Forleden skrev en mor til mig, fordi hun var bekymret for sin søn, der var glad for at lege med kjoler og klæde sig ud som pige. Næsten samtidig kom en undersøgelse lavet af TNS Gallup for Berlingske, som viser at hver 3. forældre er bange for at deres drenge kan blive kønsforvirrede og i sidste ende homoseksuelle, hvis de f.eks. går med kjole. På forsiden af Berlingske var der i går et billede af Herbert på 3 år, som er glad for at lege med kjoler og jeg mødte Herbert i går aftes i Aftenshowet på DR1. En sød 3 årig dreng, der med sin blå kasket kaldte sig "Emil fra Lønneberg" - for Herbert leger og han har mange roller i sin leg ...
Rollelege
Børn elsker at lege og noget af det børn især fra 3 års alderen begynder at bruge rigtig meget tid på er rollelege. I denne leg ligger en historie og barnet påtager sig naturligt en rolle for at lege historien eller fortællingen. Legen handler om et bestemt emne, det kan være at barnet leger læge - hvor rollerne så skifter mellem at man er læge, patient, barn eller voksen. Rollelege kan også være fantasilege, hvor barnet leger prinsesse, ridder, drage eller ligennde. Alle roller har forskellige værdier og styrker og det giver barnet mulighed for at afprøve forskellige ting - f.eks. autoritet, kontrol, omsorg, forhandling osv.
Børn leger rollelege og eksperimenterer med forskellige roller, fordi de har en naturlig lyst til at finde ud af hvordan de selv fungerer og hvordan de kan påvirke andre omkring dem. De leger rollelege alene, men også meget ofte sammen med andre, og nyder at afprøve forskellige roller sammen med andre.
Nogle rollelege ser vi som "pigelege" og andre som "drengelege". Det er i vores samfund, vores kultur mest anset at piger leger prinsesse, barbie, leger med dukkehus osv. Hvor drengene forventes at lege betjent, brandmajor eller spiderman. Men det er naturligt at børn også leger det modsatte køns roller og når børn gør dette, så kan de godt skelne. Herbert, der elsker at have kjole på, ved godt at han ikke er en pige, han kan sagtens skelne, ligesom piger der leger med dukker også godt ved at de ikke er mødre, men at det er en rolle de leger.
Drengepiger og tøsedrenge
Vi er særligt bekymrede, når drenge leger pigeleg. Det bekymrer os, når drenge leger prinsesse, leger med dukker og klæder sig ud som fin dame eller leger damefrisør. Vi synes derimod det er en super sej og frisk pige, hvis hun leger "drengeleg". Det er okay at kunne sige at man har en pige, der kun vil gå i bukser eller som elsker at klatre i træer og som spiller fodbold. Hun er en rigtig "drengepige" siger vi med stolthed i stemmen. Men kommer der en dreng, der bestemt ikke har lyst til at spille fodbold, som ikke klatrer i træer, men som hellere vil gå i kjoler og leger med perler og glimmer, så er det en "tøsedreng" ... Og hvorfor egentlig? Er der forskel og behøver der være forskel?
Forskerne er ikke enige og har diskuteret drenge og pigers leg igennem mange år. Nogle siger at drenge og piger leger forskelligt og bør lege forskelligt, fordi piger leger med roller, der lærer dem at håndtere det at være en familie. De forbereder sig til at blive gift, få et barn og være mor. Hvor drengenes leg derimod handler om at udvikle redskaber der gør dem i stand til at varetage jagt og krig. Der er forskel på piger og drenge og derfor er der også forskel på drenge og pigers leg. Andre siger at det i vor tid er særlig vigtigt at børn leger både drenge og pigelege, for det gør dem langt mere kreative og innovative og det har vi brug for. Børn skal kunne finde nye løsninger og turde gå nye veje og det lærer de blandet andet ved at lege forskellige rollelege.
Sådan sætter du grænser
Mange forældre fortæller mig, at de ofte synes det er svært ...