Annonce

Annonce

At give børn medicin


5. november 2003

Ideen til denne artikel kom automatisk efter en uge, med to s​yge børn og "kampen" om at få dem til at tage medicinen. Når børn er syge er det naturligvis nødvendigt at de får den medicin, som lægen har ordineret.
 
Det er vigtigt, at man som forældre ikke straffer sit barn, hvis det prøver at undgå medicinen. Man må være bestemt, så barnet forstår at medicinen skal tages, men det er vigtigt at gøre det til noget positivt. Når barnet har taget sin medicin skal det have ros, knus og kram. Nedenfor kommer nogle af de mest almindelige måde at give børn medicin på:

Penicillin-mikstur:

Miksturen smager ofte ikke godt, men der er ikke grund til at fortælle barnet dette på forhånd. Det kan være en god idé at blande miksturen op i lidt saft eller juice, for at tage lidt af den grimme smag. Ulempen ved dette er dog, at barnet skal drikke det hele, for at man er sikker på at al medicin er indtaget. Hvis du blander miksturen op i noget, sørg da for at det er en meget lille mængde, som barnet kan kapere.
 
Barnet kan også drikke miksturen af det lille medfølgende bæger eller få det på en ske. En anden mulighed er at give det på en sprøjte. Hos helt små børn gives medicinen ind i mundvigene. Sørg for at få det så langt bag i svælget som muligt, så barnet synker automatisk. Hvis barnet skal have flere ml af gangen f.eks 5 ml x 3 dgl, kan det være en fordel at give barnet hver enkelt portion delt. Således at du giver 2,5 ml og lidt saft og så de sidste 2,5 ml og lidt saft. Det vil altid være godt at få noget at spise eller drikke bagefter.
 
Større børn kan anbefales at holde sig for næsen, mens det tager medicinen, da det så ikke smager så meget igennem. Vær opmærksom på at der findes mange former for antibiotika og at de kan have forskellig styrke. Bed lægen om at udskrive noget der vil være mest hensigtsmæssigt for barnet at skulle tage. Anden mikstur kan gives på samme måde.

Tabletter eller piller:

Mange børn har svært ved at sluge en pille og det behøver de ikke. De fleste piller kan knuses og gives i f.eks. lidt yoghurt eller i lidt drikkelse. Medicinen kan knuses med en morder eller f.eks. mellem to skeer. Når medicinen opblandes med mad eller drikke skal du være sikker på at barnet får det hele.
 
Der fåes tabletter som er beregnet på opløsning i vand eller saft. De kan evt opløses i et lille glas eller lægges ind i en sprøjte, hvorefter du suger 3-5 ml væske op i sprøjten og lader det opløses før det gives ind i barnets mund.
 
Vær opmærksom på at der er nogle tabletter som ikke må knuses. Det gælder f.eks. det der hedder depottabletter. Spørg altid på apoteket, når du får medicinen udleveret, om du må knuse det eller hvordan du kan give barnet det mest hensigtsmæssigt.

Suppositorier eller Stikpiller:

Dette er betegnelsen for de piller som skal føres op i endetarmen. Hvis barnet f.eks har kvalme og kaster op kan det være en fordel at give medicinen på denne måde. Små børn kan ligge på puslebordet, når pillen gives. Det er nemmest hvis barnet ligger på ryggen, med benene løftet og knæene op mod brystkassen. Det kan være en fordel at dyppe stikpillen i lidt lunkent vand eller smøre med lidt vaseline inden indføringen i endetarmen.
 
Stikpillen føres ind i tarmen med spidsen af en finger. Hold lidt på numsen bagefter, så barnet ikke presser pillen ud igen. Stikpiller har facon som et lille projektil og det er lettest at komme stikpillen op med den spidse ende først; dog anbefales det at man gør det modsatte - altså kommer den stumpe ende ind først, da dette gør det sværere for barnet at presse pillen ud igen.
 
Større børn bør ligge på venstre side, når stikpillen gives, det skyldes tarmens krumning. Ved mistanke om høj feber vil det ofte være en god idé at måle barnets temperatur før pillen gives. Stikpiller som f.eks panodil (paracetamol) virker febernedsættende og vil derfor sløre billedet. Husk en god håndhygiejne.

Klysma:

Dette er betegnelsen for en væske i en tube, som skal føres ind i ...


Annonce

... endetarmen. På tuben sidder en studs som skal indføres og indholdet presses ud.

 
Begynd med at varme studsen og tuben lidt imellem hænderne, så den ikke er for kold. Kom vaseline på studsen, så glider den nemmere og det gør ikke ondt eller er generende på samme måde. Før studsen ind i endetarmen. Pres indholdet ud og hold tuben sammenpresset, også når du fjerne den igen. Hvis du slipper tuben ryger væsken ud igen. Husk en god håndhygiejne.

Dråber til næsen eller næsespray:

Det kan være en fordel hvis barnet ligger ned, da dråber og spray så lettere løber tilbage i næsen i stedet for at løbe ud. Dråber f.eks saltvandsdråber kan gives med pipette eller en lille sprøjte, som føres lige inden for kanten af næseboret. En ml i hvert næsebor er nok til at skabe lidt luft ved forkølelse.
 
Spray kan på samme måde med fordel gives, når barnet ligger ned. Lad virke lidt og barnet kan rejse sig. Større børn kan godt få næsespray imens de sidder op, da de selv kan snøfte lidt ind lige efter. Det kan være en fordel at give større børn en pastil at sutte på før man giver næsespray, da det tager lidt at den grimme smag som automatisk vil komme i svælget efter indgift. Husk en god håndhygiejne.

Dråber til ørerne:

Varmes et kort øjeblik evt i lidt vand eller imellem dine hænder, hvis de er for kolde er det ubehageligt for barnet.
 
Øredråber gives bedst hvis barnet ligger på siden. Med et par fingre løfter du let op i barnets øvre øre og drypper ind i øregangen imens. Lad virke lidt og læg barnet på den modsatte side, hvis der også skal dryppes der. Husk en god håndhygiejne.

Dråber til øjnene:

Hos små børn er det lettest at give øjendråber, når barnet ligger ned, evt. imens barnet ligger på dit skød eller på puslebordet. Hos større børn er det lettest, hvis barnet sidder på en stol og du står bag barnet.
 
Barnet skal læne hovedet tilbage og ligge eller sidde stille. Bed barnet kigge op på dig og vær bag ved barnet, så barnet kigger opad. Træk ned i underste øjenlåg og læg en dråbe der. Lad barnet blinke et par gange og dryp i andet øje. Ved f.eks. øjenbetændelse skal du være opmærksom på at afvaske øjet grundigt med lunket vand før du drypper (hver gang). Rens evt. med en lille tot vat og rens fra øjenkrogen og ud. Brug en ny tot vat til hver rensning og brug aldrig den samme tot vat til begge øjne. Sørg også altid for at vaske dine hænder før og efter drypning - øjenbetændelse smitter. Der skal ved øjenbetændelse dryppes i begge øjne også selvom der kun er betændelse i det ene øje.
 
Nogle øjendråber er faste i konsistensen og kommer ud af tuben nærmest som en gel. Princippet er det samme som ovenfor beskrevet. Gelen kan godt lave en grå hinde for øjet lige efter drypning, men denne bliver opløst, når barnet har blinket et par gange. Husk en god håndhygiejne.

Spacer eller Inhalationer:

Brug af medicin til inhalation gives ofte til børn med astma eller astmatisk bronkitis. Hvis det er et enkeltstående tilfælde, vil man ofte behandle barnet med en mikstur, som udvider luftvejene, men ved gentagne tilfælde, vil man behandle barnet med spray.
 
En spray er mere effektiv og har færre bivirkninger end mikstur og tabletter, men det er vigtigt at det gives på den korrekte måde, da den ellers ikke vil komme helt ned i lungerne hvor den skal gøre sin virkning. Hvis dit barn har brug for inhalationer skal du bede om at få vist, hvordan dette gøres. Det kræver lidt øvelse at få det gjort korrekt.
 
Små børn vil ofte få det der hedder en spacer, som er et lille rør af metal eller plastik. Medicinen sprayes ind i dette rør og barnet indånder stille og roligt medicinen. Små børn får det på denne måde, da de ikke kan finde ud af at suge medicinen ind selv, som større børn kan. For nogle kan det virke voldsomt, når barnet får medicinen, men barnet lærer hurtigt at det hjælper og de fleste børn vil gerne have deres medicin.
 
Rigtig god bedring med dit barn og held og lykke med at få medicinen givet.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for hjælpen - det virker!!

Jeg vil takke dig for din støtte i vores søvnprojektet. Det virker så godt, at vi indimellem synes det er for godt/let til at være sandt. I går havde jeg veninder på besøg og alligevel var det så let som ingenting. Det er en lettelse og putningen er blevet en fornøjelse for alle parter.

Det var lange 5 uger for at få det til at fungere, men det hele værd!

Tusinde tak for din støtte.

Fra to nu langt mindre trætte forældre


Annonce