Annonce

Annonce

Vitaminpiller til børn kan indeholde skadelige mængder næringsstoffer


1. februar 2012

TÆNK har netop undersøgt børnevitaminpill​erne på det danske marked og oplyser nu, at flere af produkterne indeholder for store mængder vitaminer. Det kan være direkte farligt at give sine børn en daglig vitaminpille – der er risiko for overdosering og skader. 


Børn i Danmark


Det kan virke let at give barnet en multivitaminpille dagligt, så får barnet lidt ekstra vitaminer og mineraler og de fleste af os tænker ”det kan jo ikke skade…”, men Forbrugerstyrelsens nye undersøgelse viser faktisk at det kan skade. 


Danske børn spiser ofte en varieret kost og får via kosten dækket deres behov for forskellige vitaminer og mineraler. Afdeling for Ernæring på DTU Fødevareinstituttet undersøger jævnligt danskernes indtag af næringsstoffer gennem kosten og kosttilskud og undersøgelserne viser, at de fleste børn får de næringsstoffer de har behov for gennem den daglige kost. 


Hvis man ukritisk giver sit barn et dagligt supplement med en multivitaminpille, så risikerer man faktisk at overdosere sit barn …


Indhold du skal holde øje med 


ADT – anbefalet daglig tilførsel. Det er grænseværdier for, hvad børn kan tåle at få dagligt. Tallene er baseret på, hvad børn samlet bør indtage af næringsstoffer – både gennem deres daglige indtag af mad og indtag af et evt. tilskud. 


Sikkerhedsgrænse – Europæisk er der opsat grænser for hvad børn kan tåle af forskellige vitaminer og mineraler – grænserne er lavet på baggrund af erfaring med skadelige effekter ved for høje doser. Der er forskellige grænser for børn i alderen 1-3 år, 4-6 år og 7-10 år. 


Maksimumgrænse – Der er i loven fastsat en grænse for indholdet af vitaminer og mineraler i kosttilskud. Dette for at beskytte mod for højt indtag. Grænserne er ens for både børn og voksne.


Giv dit barn næringsstoffer gennem maden


Det anbefales at du forsøger at give dit barn så varieret en kost som muligt. Hvis barnet spiser kød, fisk, grøntsager, æg, drikker mælk og spiser mælkeprodukter, spiser brød, gryn osv.  – altså hvis dit barn spiser lidt fra alle fødevaregrupper, så vil dit barn naturligt få de vitaminer og mineraler som barnet har behov for. Børn i Danmark skal spise meget ensidigt, for ikke at være dækket ind via deres kost. 


Danske børn anbefales:


D-vitamin


0-2 år – 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin dagligt, hvilket gives som d-dråber.


Den øvre grænse for dagligt indtag er fastsat til 25 mikrogram for børn op til 10 år.


Fra 1 ½ års alderen kan barnet tilbydes en multivitamin tablet, der indeholder 10 mikrogram D-vitamin og barnet skal ikke have d-dråber derudover. 


D-vitamin anbefales fordi børn i de to første leveår skal beskyttes mod solen og netop solen er en vigtig kilde til D-vitamin. Derudover indeholder modermælk ikke d-vitamin nok til at dække barnets behov. D-vitamin forebygger Engelsk syge og bløde knogler hos barnet.


Nogle forældre oplever at deres barn få ondt i maven, når de giver d-dråber. Det kan ikke bevises at der er en sammenhæng mellem D-dråber og mavekneb. Oplever man problemet, kan man dog forsøge med et andet mærke. Det anbefales ikke at man skifter til ACD-dråber i stedet, netop fordi det ...


Annonce

... kan gøre at barnet får for meget A og C vitamin.


Der gælder specielle regler for børn født for tidligt og børn der er mørke i huden eller går tildækket med lange ærmer, lange bukser, kjoler, tørklæder osv. 


Jern


½-1 år – 8 mg. Jern dagligt. Dette kan udelades, hvis barnet får mindst 400ml jernberiget modermælkserstatning dagligt. Det anbefales at give barnet jern i denne periode, fordi det kan være svært at få barnets behov dækket via maden. Jerntilskuddet sikrer at barnet ikke udvikler blodmangel i sit andet leveår, på grund af manglen på jern.


Jern bør gives sammen med et måltid, når barnet er begyndt at spise. Jerntilskuddet kan gives sammen med lidt mad på en ske. 


Børn der er mælkedrankere – det vil sige børn der drikker mere sødmælk end de spiser rigtig mad – i en alder, hvor man normalt ville forvente at barnet var godt i gang med maden, vil risikere at kunne få jernmangel. Det er vigtigt at barnet får varieret mad der er rig på jern – f.eks. kød, fisk, brød, gryn og grønne grøntsager og det er vigtigt ikke at give barnet mere mælk end anbefalet.


Mælk


 0 - ½ år: Det anbefales at barnet får modermælk eller modermælkserstatning. Behovet ligger ofte højt, de fleste børn vil nå op og drikke mere end 1 liter mælk i døgnet.


½ år – 9 mdr.: Det anbefales at barnet får modermælk, modermælkserstatning og små mængder sødmælk, i takt med at barnet begynder at spise mere familie mad. Indtaget af mælk vil ofte være på ca. 1000ml i 6 måneders alderen og nedsættes til ca. 500-600 ml i 8-9 måneders alderen. 


9 - 12 måneder.: Barnet kan få større mængder sødmælk, men får stadig modermælkserstatning eller modermælk. Det anbefales at barnets indtag ligger på ca. 500ml i døgnet. Hvis barnet får 400ml modermælkserstatning, vil barnets behov for jern være dækket den vej igennem.


1-3 år: Det anbefales at barnet får mellem 350-500ml letmælk eller surmælksprodukt af letmælkstypen.


> 3  år: Det anbefales at barnet tilbydes de fedtfattige mælketyper som skummetmælk, kærnemælk og minimælk og surmælksprodukter af den fedtfattige type.


Et barn med mælkeallergi eller et barn som ikke drikker mælk eller spiser ost nok til at dække barnets behov for kalk, kan tilbydes et dagligt tilskud af kalcium. Er du i tvivl om dit barns behov for dette, så drøft det altid med jeres læge. 


Vitaminpiller til børn


Kritikken af vitaminpiller til børn går på at du risikerer at give dit barn for mange vitaminer og mineraler, hvis dit barn får vitaminpillerne ukritisk og ved siden af en almindelig varieret kost. TÆNKs test af vitaminpiller viser at børnevitaminpiller købt i helsekostbutikker og internethandler, med få undtagelser indeholder de højeste mængder af næringsstoffer. Piller købt i Matas, Apoteket og supermarkeder, indeholder også høje mængder, men mindre end de alternative.


Brug pengene på mad i stedet for på vitaminpiller lyder rådet fra TÆNK. 


Læs deres test af vitaminpiller her.
Annoncer

Sponsorerede artikler

Overvejer du en Slyngevugge og evt. Vuggemotor?

Som forældre kan det ofte være svært, at finde de passende rutiner og balancegange mellem hverdagens opgaver og den lille nyfødte baby. Nogle dage kan føles som om, at der ikke er nok timer i døgnet til dagens vigtige gøremål, hvortil manglende søvn om natten kan udløse en trist følelse og medføre ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce