Annonce

Annonce

Store Lusedag


24. januar 2012

Efterår og vinter er højsæson for lus og h​vis ikke dit barn allerede har haft lus, så får I det måske nu … I hvert fald er det en rigtig god idé at følge den nu mere end 10 år gamle ”store lusedag” den 31. Januar, - dagen hvor alle forældre opfordres til at kæmme deres børn.


Hvad er lus?


Lus er små snyltere der lever af blod. Hos mennesker findes der tre typer af lus: Hovedlusen, Kropslusen og Fladlusen – men det denne artikel skal handle om er hovedlusen.


Hovedlusen er 2-3 mm lang. Hunnerne er større end hannerne og helt nyklækkede lus kan være mindre end 1 mm. Lus har en aflang, flad krop og tre par ben forrest på kroppen, som de bruger til at klatre rundt på hårstrå og i hovedbunden med. Lus kan ikke hoppe eller flyve.


På hovedet har lusene små øjne og munden, som de bruger til at bide sig fast med og suge blod med. Lusenes farve varierer efter hårets farve og kan derfor variere fra at være lyse, næsten grå-gennemsigtige til meget mærke, næsten sorte. Har lusen suget blod, vil den være mørkere i farven.


Lusenes æg


Lus lægger æg - mange æg. Æggene er ca. 0,8 mm lange og sidder fast på et hårstrå helt nede ved hårbunden. Nylagte levende æg er hvidegule i farven og sidder tæt på hovedbunden, hvor tomme klækkede æg er mere flade og mere ens hvide i farven og sider ofte længere ude på hårstrået. Æggene vokser ud med håret, hvis ikke de fjernes med en kam. 


Fra æggene bliver lagt går der 6-9 dage og den lille nyklækkede lus kommer ud. Den begynder med det samme at suge blod og fra en hunlus er blevet udklækket til den selv kan lægge æg, går der 9-12 dage. En voksen lus lever i ca. 3 uger og i den periode lægger den 5-8 æg om dagen.


Smitter lus og æg?


Lus smitter ved at en lus kravler fra et hoved over til et andet hoved og det betyder at når børn leger tæt sammen, så smitter de ofte også hinanden med lus. Undersøgelser tyder også på at børn med langt hår lettere smittes med lus, end børn med kort hår. Men man skal dog være meget korthåret, for ikke at kunne få lus. Kun hvis håret er kortere end 0,5 cm, kan man være sikker på ikke at få lus.


Æg smitter ikke. Æg sidder på håret og kan ikke falde af og luseæg på hår, der ligger i omgivelserne vil ikke smitte, da de ikke kan klække ved temperaturer under 22 grader.


Hovedlus kan dog leve i op til 48 timer uden for hovedbunden og derfor kan lus teoretisk godt smitte via børster, kamme, huer, cykel- og ridehjelme og lignende. 


Forebyggelse


Smitte med lus forebygges bedst ved at kæmme barnet jævnligt, og det vil sige en gang om ugen. Jo før man finder lus, jo før kan man også behandle og jo større sandsynlighed for at lusene ikke når at sprede sig til andre. 


Det er vigtigt med åbenhed omkring lus. Finder du lus på dit barn så informer barnets dagpleje, vuggestue, børnehave, skoleklasse osv. så alle kan tjekke deres barn og få behandling sat i gang. Det er ikke pinligt at have lus – det har ikke noget med hygiejne at gøre. Lus kan ramme alle!


Hvordan konstateres lus?


Symptomer på lus vil ofte være kløe i hovedbunden. Men der kan gå flere uger fra barnet har fået lus til det begynder at klø og netop i efterårs- og vintermånederne vil det være rigtig godt at tjekke med kæmning ugentlig – også selvom barnet ikke klør sig.


Lus kan som regel ses med det blotte øje, er du i tvivl, så kik med et forstørrelsesglas. 


Kæmning som behandling lus


Gør håret vådt, brug gerne balsam, så håret er let at rede igennem og red først igennem med en børste. 


Herefter redes hele håret igennem med en tættekam fra hovedbund til hårspids. Små totter hår af gangen. Vær især opmærksom bag ørerne og i nakken. 


Ved hver gennemredning, bankes tættekammen af på et stykke papir og du vil kunne se om barnet har lus. 


Hvis du vasker håret med balsam og derefter reder det igennem, vil lusene sidde mere stille og kan være lettere at få fjernet. Det vil også være lettere at få tættekammen igennem håret, uden at det gør ondt på barnet. 


Det tager tid at kæmme sit barn og du skal være grundig. Det er vigtigt at du for hvert tag med tættekammen reder helt inde fra hovedbunden og hele vejen ud gennem den hårtot du er i gang med. Det er vigtigt at alle voksne lus fjernes – hvis du ikke får alle voksne lus med ud, vil de blive ved med at lægge æg og nye lus komme til. 


Da de små lus kan være svære at fange og da æggene hele tiden klækker, så anbefales det at du kæmmer dit barns hår hver anden dag i 14 dage. Herefter bør dit barn være lusefri, hvis du har kæmmet korrekt og hvis dit barn ikke er blevet smittet igen. 


Behandling med sug


Du kan købe ...


Annonce

... et specielt mundstykke til at sætte på støvsugeren og så suge lusene op. Metoden anvendes i tørt hår og lusene opsamles i en lille beholder, så du efter suge-kæmning kan kontrollere hvor mange lus der er redt ud af håret..


Det kræver ligeså stor grundighed at kæmme barnet med sug og det er mit indtryk at det ikke er mere behageligt for barnet, tværtimod. Metoden virker efter min erfaring også bedst, hvis barnet har kort hår.


Behandling med lusemidler


Du kan købe forskellige slags luseshampoo og lusemidler der er godkendt af Lægemiddelstyrelsen. Hvis jeres barn er meget angrebet af lus og I har svært ved at få bugt med lusene, så kan det være en udmærket idé at kombinere lusemiddel med kæmning. 


Du skal være opmærksom på at gravide og ammende, samt børn under 2 år, ikke bør behandles med lusemiddel uden at dette er ordineret af lægen.


Hvorfor virker behandlingen ikke?


Hvis du har brugt et lusemiddel og lusende stadig er levende, så kan det skyldes at midlet ikke er brugt korrekt – måske har midlet ikke siddet i håret i den angivne tid, eller du har brug for meget vand sammen med midlet, så midlet er blevet fortyndet og dermed ikke har optimal effekt. 


Det kan også være at lusene er blevet resistente overfor de gifte der er i lusemidlet. Det kan her være en god idé at prøve med en anden type lusemiddel, som indeholder andre virksomme stoffer og er du i tvivl om, hvorvidt du behandler rigtig, så tal med personalet på apoteket eller kontakt sundhedsplejersken. 


Det sker også at nylagte æg overlever behandlingen. Når æggene klækker vil man opleve at der pludselig er meget små lus i hovedbunden. Derfor anbefales det ofte også at man gentager behandlingen 8 dage efter første behandling. Og kæm meget gerne håret med tættekam et par gange imellem de to behandlinger.  


Nogle påstår at balsam kan have negativ på virkningen af lusemidler. Derfor kan du lade være med at bruge balsam sammen med lusemidlet.


Hvis du finder store lus i håret på dit barn, efter at du har behandlet, så tyder det på at dit barn er blevet smittet igen. Og igen må du opfordre til at også andre forældre kæmmer deres børn, så alle børn bliver lusefri.


Midler der ikke er godkendt af Lægemiddelstyrelsen


Der kommer jævnligt nye produkter på markedet, som ikke er godkendt af Lægemiddelstyrelsen. Vælger du at bruge et sådan produkt bør du være særligt opmærksom på effekten af disse.


Nogle forældre får råd om at bruge sprit, eddike, forskellige æteriske olier, vulkansk aske og meget andet. Der er ingen videnskabelig dokumentation for effekten af disse produkter og de kan gøre mere skade en gavn. Det må anbefales at du kun bruger midler, der er godkendt til at behandle hovedlus på mennesker. 


Kamme, børster, huer …


De kamme og børster I bruger i det daglige, de huer, hatte, hjelme osv. som dit barn bruger, de håndklæder I bruger til håret osv. kan vaskes med sulfovand eller vaskes i vaskemaskine. Ting der ikke tåler vask kan lægges i fryseren i 48 timer. 


Hjælp til behandling?


Der gives normalt ikke tilskud til behandling med lusemidler, men der kan dog, ifølge service loven, i særlige tilfælde ydes tilskud. Dette skal aftales med socialforvaltningen i kommunen. 


Har man som forældre ikke mulighed for at kunne give barnet den nødvendige hjælp og omsorg, der er nødvendig for at blive behandlet, så kan man også få en sundhedsplejerske eller hjemmesygeplejerske på besøg, der kan hjælpe barnet med lusebehandlingen. 


Hvis man som forældre, trods flere opfordringer, ikke sørger for at ens barn/børn bliver behandlet, så kan lederen af barnets pasningsordning (dagpleje, vuggestue, børnehave, skole, fritidshjem mv.) rette henvendelse til social- og sundhedsforvaltningen med henblik på at få barnet behandlet. 


Overordnede regler omkring lus:  • Det er altid dit ansvar som forældre, at dit barn undersøges og behandles for lus

  • Forebyg lus ved at undersøge barnets hovedbund jævnligt – optimalt en gang om ugen i efterår- og vintermåneder.

  • Undersøg altid om dit barn ar lus, hvis du hører at der er lus i barnets institution, skole eller i omgangskredsen

  • Undersøg altid dit barn i ferieperioder og sørg for at dit barn møder op lusefrit efter en ferie. 

  • Børn med lus må ikke modtages i institution eller skole, hvis de ikke er under behandling

  • Børn med lus behøver ikke blive sendt hjem, hvis man opdager de har lus. Personalet kan kontakte forældrene per telefon eller når barnet afhentes, så forældre har mulighed for at sætte en behandling i værk. 

  • Udnyt den store lusedag 31. Januar til at få kæmmet og behandlet dit barn, hvis det er nødvendigt, så vi forhåbentlig kan få et lusefrit år … ja vi har jo lov at håbe 


 
Annoncer

Sponsorerede artikler

Vigtigheden af tidlig synstest hos Børn: Memira er eksperter

Børn er gode til at kompensere for synsproblemer og kan ofte ikke selv fortælle, hvis noget er galt. Hos Memira er vores øjenlæger eksperter i børns syn og ved, hvor vigtigt et godt syn er for børn i børnehaven, skolen, under uddannelse og i livet generelt. Vi tilbyder kort ventetid på ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusinde tak for en informationsrig hjemmeside og nogle virkelig fantastiske bøger om børn! Jeg har erhvervet mig hele din bog-serie og efter at have læst dem, bruger jeg dem stadig ofte som opslagsværk. Tak for dem!

Venlig hilsen
Cecilie


Annonce