Annonce

Annonce

Små børn og medicin


10. januar 2012


Børn bliver syge og det betyder også at de nat​urligt har brug for at få medicin. Det er dog ikke altid at det forløber uden problemer og her følger lidt generelle råd om børn og medicin.


Børn skal have anden dosis end voksne


Børn er mindre end vi er og derfor skal de også have mindre doser medicin. Men børn er også mere følsomme overfor medicin end vi voksne er og visse præparater er direkte farlige for børn. Giv derfor aldrig dit barn medicin uden at det er ordineret af jeres læge.


Læs altid indlægssedlen


Alle godkendte produkter i Danmark indeholder en indlægsseddel. På den står hvordan lægemidlet bør tages, hvilken dosis, hvilke bivirkninger osv. Hvis du undrer dig over at der står noget andet end lægen har sagt og du bliver i tvivl, så kontakt lægen før du giver dit barn medicinen. 


Følg lægens ordination


Lægens ordination kan godt være anderledes end det indlægssedlen siger, da lægen vælger medicin og dosis efter barnets alder og årsag til at medicinen gives. Men er du i tvivl, så spørg altid lægen en ekstra gang. 


For at medicinen skal virke bedst muligt, er det vigtigt at du følger det lægen har sagt. Lægens ordination vil stå på recepten og vil også være skrevet på den etiket, som apotekspersonalet har sat på præparatet. 


Medicin skal nogle gange tages 3 gange dagligt og det er her vigtigt at følge dette, så medicinen tages så jævnt som muligt over døgnet. Det betyder at hver dosis f.eks. skal gives til barnet med ca. 8 timers interval. Hvis præparatet kun skal tages en gang dagligt, så forsøg at give det til samme tidspunkt hver dag.


Opbevar medicinen korrekt


Det er vigtigt at medicinen opbevares korrekt, for at den virker efter hensigten. Noget medicin skal f.eks. opbevares i køleskab. Andet medicin skal opbevares mørkt og skal derfor blive liggende i æsken. 


Tag medicinen sammen med mad eller drikke


Meget medicin bør tages samtidig med at barnet får mad og får noget at drikke. Det vil fremgå af indlægssedlen, hvordan medicinen bør tages. Det vil også fremgå, hvis der er visse fødevarer, som medicinen ikke bør indtages sammen med. F.eks. kan det nogle gange anbefales at medicin ikke indtages sammen med mælkeprodukter, da de kan hæmme effekten af medicinen.


Hvis barnet ikke har brug for at få medicinen på et bestemt tidspunkt, så kan det stadig være godt at give medicinen regelmæssigt – f.eks. når I står op eller inden du putter barnet til natten. Det gør det lettere at huske medicinen, hvis den indgår som ”et fast ritual”.


Gør behandlingen færdig 


Et barn der får f.eks. penicillin vil godt kunne blive frisk og vil være aktiv og virke rask, før behandlingen er færdig. Barnet viser måske synlig bedring efter 3 dage, men lægen har ordineret at behandlingen varer 7 eller 10 dage. Det er her vigtigt at du gør behandlingen færdig. Hvis behandlingen afbrydes før tid, kan du risikerer at dit barn bliver syg igen.


At få barnet til at tage medicinen


Det kan være rigtig svært at få barnet til at tage medicin, uanset om det smager dårlig eller er tilsat smagsstoffer, der skulle gøre det mere interessant. Medicinen skal de dog have og det er rigtig vigtigt at du forsøger at bevare roen og med kærlige, men bestemte ord, viser dit barn, at det er nødvendigt. Samtidig med at du forsøger ikke at gøre for stort et nummer ud af det. Jo mere naturligt du kan tage det, jo mere naturligt vil dit barn også tage det.


I kan nogle gange lege medicinen ind. Bamsen er syg og skal have medicin og det skal barnet også. En lægetaske og at ”lege læge” og så lade medicinen indgå i denne leg, kan være en måde at få medicinen i barnet på.


Nogle børn har det bedst med at få lov til at ”styre slagets gang” og tager imod medicinen, hvis det gøres i deres eget tempo. Det kan derfor være en idé at lade barnet få lidt medicin, derefter få lidt saft at drikke, så lidt medicin og så lidt saft igen. Barnet skal have medicinen, men I kan nogle gange godt tale om hvordan og gøre det stille og roligt, uden at presse unødigt …


Læs også bøger om at være syg, om at skulle til lægen, om at skulle spise medicin og om at det ikke smager godt. Det vil være rigtig dejligt for barnet at høre om andre der er syge og som heller ikke bryder sig om det, og det vil være godt at høre om at medicinen virker og at man får det bedre, af at tage den. Også at høre det på en anden måde, end at det er mor eller far der siger det. Gode bogtitler kunne være ”Nanna skal til lægen”, ”Lottes lillebror er syg”, ”Jo-Jo får feber” og mange flere. En tur på biblioteket er en god idé.


Lyv ikke for barnet. Sig ikke at medicinen smager godt, heller ikke selvom der står at det smager af frugt eller andet. Det er ikke sikkert barnet synes det smager godt. Sig ikke at det er slik eller andet lækkert. Barnet vil føle sig snydt og vil protestere endnu mere næste gang du vil have barnet til at tage imod medicinen.


Hindbærsaft er et gammelt husmoderråd til børn, der skal have medicin. Hindbær (og det skal være hindbær) skulle efter sigende kunne fjerne smagen af medicinen og gøre den lettere for barnet at indtage medicinen.


Piller, ...


Annonce

... tabletter


Børn under 3-5 år vil ofte have brug for at piller knuses eller knækkes i kvarte – tjek indlægsseddelen for at sikre at pillen må knuses. Giv barnet noget at drikke først og derefter pillen, så er den lettere at synke. 


Giv også gerne dit barn noget tyktflydende som f.eks. yoghurt eller frugtgrød sammen med pillen – den er lettere at synke, hvis barnet får noget tykt sammen med.


Lad barnet sidde op, gerne ved bordet, når det får pillen. Eller lad barnet stå op, så er det lettere for barnet at synke.


Flydende medicin 


Har dit barn svært ved at synke piller/tabletter, så kan lægen evt. ordinere flydende lægemiddel i stedet. Disse er ofte tilsat smag, som gør at barnet bedre vil acceptere det. Vær også opmærksom på at lægen nogle gange kan finde et præparat der skal gives i meget lille mængde. Det kan være lettere for barnet at synke 5 ml end 25 ml. Noget medicin kan også gives i dråber. Det betyder at barnet skal have en meget lille mængde, dog smager den lille mængde dog ofte ikke særlig godt.


Også her gælder at barnet nogle gange vil tage imod medicinen, hvis det sker i barnets eget tempo. Prøv at give barnet mixturen på en ske eller af en lille kop og lad barnet tage medicinen i sit eget tempo. Ros barnet for hver lille smule der glider ned og suppler gerne med lidt lækkert, f.eks. lidt is eller lignende – så barnet får lidt medicin, lidt is, lidt medicin, lidt is. 


Engangssprøjte


Nogle gange kan det være en god idé at give medicinen på en engangssprøjte. Tag barnet på skødet og sprøjt langsomt medicinen ind i siden af barnets mund. Du kan også købe en Medicinus, som er et lille fabeldyr, hvori du kommer sprøjten med barnets medicin.


Pulver og granulat


Noget medicin gives som pulver eller granulat. Det betyder at det enten skal blandes med væske eller drysses på lidt mad og gives med en ske. 


Da medicin ofte ikke smager godt, så er det vigtigt at du ikke blander medicinen sammen med den mad, som dit barn normalt får og ikke på de tidspunkter, hvor barnet normalt skal spise. Du kan nemlig risikere at dit barn så vil afvise at spise, fordi det forbinder maden med noget dårligt. 


Prøv derfor at give dit barn pulver eller granulat mellem måltiderne og kun i en meget lille mængde væske eller mad, så du er sikker på at dit barn får spist al medicinen.


Hvis barnet kaster op af medicinen


Nogle gange vil barnet kaste op med det samme medicinen er kommet ind i munden, fordi barnet ikke kan kapere hverken smag eller konsistens. Hvis dit barn gentagende gange kaster sin medicin op, får dit barn ikke noget ud af medicinen, det bliver en ulykkelig situation for jer alle og det vil være en rigtig god idé at kontakte lægen og høre om ikke I kan få et andet præparat, med samme virkning.


Suppositorier, stikpiller til endetarmen 


Et barn der ikke kan indtage piller eller mikstur vil kunne have glæde af at få en stikpille i endetarmen. Det er generelt en god måde at give barnet medicin på, - barnet får den dosis, der er behov for, det går hurtigt og ofte uden større kamp og ubehag. En del af de støre børn vil faktisk ofte selv spørge om ikke de kan ”få en pille i numsen”, fordi de oplever dette mere behageligt end at skulle spise medicinen. Desværre er et ikke alt medicin der kan gives som stikpille


Når medicin skal gives i endetarmen, så prøv at få barnet til at ligge på siden, gerne på venstre side og få barnet til at slappe af. Før stikpillen ind i endetarmen med spidsen af en finger. Er der tale om medicin i flydende form, så vil medicinen ofte være i en beholder med en spids. Før forsigtig spidsen ind i endetarmen – ofte kun ½ ind – klem på beholderen så væsken kommer ud og hold beholderen klemt sammen, når du stille og roligt trækker beholderen ud igen. Hvis du slipper beholderen, vil væsken trækkes tilbage i beholderen igen. Læs også her altid indlægssedlen, hvor der vil stå hvordan du bør gøre.


Næsedråber og næsespray


Næsedråber gives ofte lettest, hvis barnet kan ligge på ryggen. Dryp de ordinerede antal dråber i barnets næse imens barnet ligger ned. 


Næsespray gives ofte lettest, hvis barnet sidder op og der gives et pust i hvert næsebor. Herefter vil det være rigtig godt at barnet kommer ned at ligge. Lad barnet ligge 3-5 minutter, så dråber eller spray kan absorberes. 


Hvis barnet har svært ved at ”snøfte ind” og absorbere dråberne, så hjælp barnet til at sprede dråberne lidt ved at dreje barnets hoved lidt fra side til side. 


Inhalator


Børn der f.eks. har astma, vil have brug for at få inhaleret deres medicin. Det betyder at medicinen skal trækkes ind igennem munden/næsen og med vejrtrækningen komme ned i lungerne, hvor medicinen skal virke. Det er vigtigt at medicinen bliver inhaleret korrekt, hvis den skal virke optimalt. 


På de fleste større apoteker kan du få vejledning i hvordan medicinen skal inhaleres korrekt. Børn vil normalt heller ikke få udleveret medicin til inhalation uden grundig vejledning og oplæring – dette enten via jeres lægehus eller via sygehuset – alt efter hvor medicinen er ordineret fra.


Inhalations til børn hedder også åndingsbeholdere. De går under navne som Nes-Spacer, Autohaler, Vortex, Babyhaler eller AeroChamber. Instruktionen til dem er forskellig.Annoncer

Sponsorerede artikler

Leg – en vigtig del af dit barns udvikling

Lige fra fødslen er legen en vigtig del af barnets liv. Især de første år er vigtige for det lille barns udvikling. Det er hér barnets forskellige sanser, motoriske færdigheder samt sociale evner udvikles aller stærkest. Som forældre er det at lege med sit barn både berigende for dig, men i ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.

Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)

Kærlig hilsen
Christine, mor til to


Annonce