Annonce

Annonce

Vintersyge børn


1. januar 2012

Mange børn bliver syge i vintermånederne. Og man siger at det​ tager 2 vintre at få bygget barnets immunsystem godt nok op til at kunne klare sig igennem en vinter uden utallige sygedage. Og noget af det børnene ofte får nu – er Gastroenteritis. Det vil sige maveinfektioner med akut diarré.

Gastroenteritis kan opstå på grund af virus, bakterier eller parasitter. Er barnet smittet med virus, er der ofte tale om Noro-virus (Roskildesyge), Rota-virus eller Adenovirus.

Symptomerne er diarré af op til 2 ugers varighed. Diarré betyder at barnet har mere end 3 tynde afføringer dagligt. Afføringerne er vandige og slimede og barnet vil ofte også have ondt i maven, barnet kan kaste op og barnet vil ofte også have feber.

Børn smitter let hinanden og derfor vil der ofte være udbrud i institutioner, så flere børn i f.eks. vuggestuen vil være syge samtidig. Børn og voksne smitter hinanden, både via direkte kontakt, men også indirekte ved at man rører ved det samme legetøj, rører ved samme håndtag osv. Smitte kan også ske ved bleskift og smitte kan også ske via fødevarer.

Noro-virus kan smitte op til to dage efter man er blevet rask og det anbefales derfor at børn er hjemme og raske i 2 dage inden de sendes i institution igen.

Rota-virus er den hyppigste årsag til diarré og opkastninger hos småbørn og de fleste børn smittes, når de er mellem 6-24 måneder. Igen gælder at børn i institution smitter hinanden meget let. Mindre børn smittes ofte af større søskende, som bringer virus med hjem fra institutionen. Det er i dag muligt at vaccinere mod Rota-virus – tal evt. med jeres læge om, hvorvidt det vil være relevant for jer.

Adeno-virus er som de øvrige vira meget smitsomt og Adeno-virus kan give maveinfektion, men kan også ses i f.eks. øjnene, hvor det kan påvirke hornhinden, ligesom Adeno-virus kan give ondt i halsen og hævede lymfeknuder. Adeno-virus kan således påvirke både øjne, luftveje og mave-tarm.

Behandlingen

Behandlingen af Gastroenteritis vil ofte være symptomatisk, det betyder at man udelukkende behandler symptomerne. Og det vigtigste er her at erstatte salt- og vandtabet.

Når jeres barn har en mave-tarm infektion, så har barnet brug for rigtig meget væske. Det betyder små mængder væske af gangen og det kan nogle gange være nemmest at give barnet små slurke af en ske eller af et lille snapseglas. Det kan også nogle gange være lettere at få barnet til at drikke, hvis det kan drikke af en legekop (et lege-kaffe- eller te-stel), ligesom mange børn synes det er lidt sjovere og drikker mere, hvis de tilbydes væske af et sugerør. Giv små mængder og give gerne barnet væske med ca. 15 minutters intervaller.

Behov for væske er vigtigt fordi barnet mister meget væske, når det både kaster ...


Annonce

... op og har diarré. Opkastningerne vil normalt ikke vare mere end et døgn, hvorimod diarréen godt kan vare i flere dage og problemerne opstår, hvis barnet mister mere væske end det optager, det vil sige at barnet er dehydreret. Får dit barn feber, vil det miste yderligere væske og vil naturligt også have svært ved at indtage væske nok, fordi feberen kan være så høj, at den også sløver barnet.

Symptomerne på dehydrering er:

 • Barnet har ikke tisset i 6-8 timer.
 • Barnet virker tiltagende træt og slap.
 • Hudens elasticitet er nedsat (ofte lettest at se på maven)
 • Barnet virker meget tør i munden, har en tør tunge og der er ikke noget spyt.
 • Barnets øjne ser tørre og indfaldne ud og barnet græder evt. uden tårer.
 • Fontanellen ”den bløde plet” øverst på barnets hoved buer indad, når barnet ligger ned.
 • Barnets puls er hurtig.
 • Barnet virker kold.
Du kan købe ”rehydrerings-væske” på apoteket. Det er en væske, der giver et tilskud af salt og sukker og sikrer at barnets væskebalance bedres. Tal med jeres læge om, hvorvidt dette vil være en god idé hos jer.

Skånekost

Hvis du ammer eller giver flaske, så bibehold mælken og lad dit barn få små hyppige mælkemåltider. Hvis dit barn får skemad, så hold evt. pause med skemaden et par dage og forsæt med mælken i denne periode. Spiser dit barn almindelig mad, så tilbyd barnet skånekost. Det kan være havresuppe (tynd siet havregrød), det kan være fint revet æble på en grød eller evt. på en portion Cultura, tykmælk eller A38. Giv også gerne barnet lyst brød, evt. ristet brød.

Forebyggelse

Forebyg Gastroenteritis ved at være meget opmærksom på hygiejnen. Sørg for at vaske hænder på dit barn i forbindelse med bleskift og brug gerne sæbe. Sørg for at de brugte bleer kommes i en lukket pose og smides ud i skraldespanden. Rengør puslepuden efter brug, gerne med sprit og vask dine egne hænder grundigt med vand og sæbe efterfølgende.

Kontakt lægen med det samme:
 • Hvis barnet har hyppig diarré og opkastning og tegn på dehydrering.
 • Hvis barnet tisser meget lidt eller sjældent og du ikke kan få dit barn til at indtage væske.
 • Hvis barnet virker sløv og apatisk, det vil sige virker uinteresseret i at lege og ikke viser interesse i hvad der sker omkring jer. Barnet skal reagere på skiftning, kontakt osv. som du normalt ville forvente af dit barn.
 • Hvis barnet har høj feber, svære mavesmerter eller hvis barnet har blod eller slim i afføringen.
Er du i tvivl, så få altid jeres læge til at undersøge jeres barn. Hellere en gang for meget end for lidt. Selvom Gastroenteritis ofte går over af sig selv, så kan små børn godt blive så dehydreret og påvirket at det kræver indlæggelse.

Rigtig god bedring! :-)


Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Hvor er det altså fedt, at kunne skrive alle sine dumme og til tider overflødige spørgsmål her, og så få et godt og brugbart svar fra dig.

Venligst Susan, mor til Anna 13 måneder


Annonce