Annonce

Annonce

Julelys og allergi


13. december 2011

Vi elsker julen. Det er så hyggeligt, når mørket falder på og​ stearinlysene tændes og det knitrer lystigt fra ilden i brændeovnen. Men har dit barn astmatisk bronkitis, astma eller særligt følsomme luftveje, så er de levende lys ikke godt.

Når lys brænder, uanset om det er stearinlys, vokslys eller olielamper du har tændt, så kan osen genere børn med følsomme luftveje. Der er derfor en del gode råd, at benytte sig af netop i juletiden, hvor mange lys bliver tændt rundt omkring:

 • Find alternativer til levende lys. Du kan købe lyskæder eller kunstige stearinlys, der kan give hygge i hjemmet, uden at genere barnet
 • Brug så vidt muligt fyrfadslys. De oser mindre. Til gengæld brænder de ofte længe og det kan være en god idé at huske at slukke dem, så de ikke brænder i mange timer.
 • Brug høje smalle lys. De brænder hurtigere og det kan være en god idé, når du f.eks. vælger kalenderlys. Så kan dit barn både opleve glæden ved at ”brænde en dag af gangen”, men samtidig inden for en tid, som giver så lidt ...


Annonce

... os som muligt.

 • Sørg for at holde vægen kort, da en lang væge vil få lyset til at ose mere.
 • Brug en lyseslukker, i stedet for at puste lyset ud.
 • Sørg for at lufte godt ud, når levende lys har været tændt.

 • Vær særligt opmærksom på duftlys

  Lys der dufter af kanel eller gran kan virke hyggelige. Men duftlys vil naturligt genere et barn med følsomme luftveje. At indånde parfumedufte er problematisk – også for børn, der ikke har allergi.

  Vi møder i vores hverdag mange ting der er tilsat duft – det kan være duftfriskere, forskellige rengøringsprodukter og forskellige cremer, men også stearinlys, gele-lys og fyrfadslys kan være tilsat duft.
  • Gå så vidt muligt uden om duftlys.
  • Brænd ikke gele-lys helt i bund. Når gele-lys brændes i bund, kan der opstå en os, der minder om diesel-os.
  Så HUSK:

  Vælg generelt dine stearinlys med omhu og forsøg at minimere brugen af dem og erstat med andre former for lys, når det er muligt.


  Annoncer

  Sponsorerede artikler  Svartidsbarometer

  Aktuel svartid

  Annoncer

  Gratis nyhedsbrev

  med nye præmier hver måned

  Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


  Annonce


  Det siger medlemmerne ...

  Hej Helen

  Rigtig lækker brevkasse og hjemmeside du har!

  Bettina, mor til 7 uger gammel pige


  Annonce