Annonce

Annonce

Røde kinder, løbenæser og frost – hvordan er det med børn i kulden?


6. december 2011

I Danmark nyder vi at børnene kan stå og sove uden for hele å​ret. Vi oplever at mange børn sover rigtig godt ude i den friske luft og om sommeren går det ofte uden større problemer, hvor vi om vinteren skal gøre os lidt overvejelser.

Spædbørn og småbørn er særligt sårbare overfor kulde og de regerer ikke nødvendigvis med gråd, hvis de fryser. Faktisk vil de fleste børn ikke mærke kulden før de er mellem 1-1½ år gamle og vil ikke sige til, hvis de bliver kolde og fryser. Det er derfor vigtigt at du som forældre altid er opmærksom på om dit barns temperatur virker okay.

Kun raske og sunde børn bør sove ud. Et barn med en let forkølelse kan dog godt sove ude, men har barnet feber, skal det altid sove indendøre. Børn der er født for tidligt, lider af astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller hjertesygdom bør ikke sove ude i koldt tåget vejr.

Hovedreglen er at barnet ikke bør sove ude, hvis det er mere end minus 10 grader.

Derudover er følgende retningslinjer er vigtige:

Barnevognen bør stå i læ for blæst, regn og rimnedfald. Barnevognen kan f.eks. stå under et halvtag eller under en overdækket terrasse.

Barnevognen bør være isoleret i bunden og i siderne. Det er vigtigt at vognens sider slutter tæt, så det ikke trækker ind på barnet og bunden kan isoleres med skumgummi eller et liggeunderlag. Du kan købe et af de billigere liggeunderlag og klippe det i et stykke, som passer.

Barnet skal være passende klædt på efter vind og vejr. Det vil også betyde at barnet skal have hue og handsker på og barnet skal være iklædt tøj med god isolationsevne. Det kan være en blød flyverdragt uden for mange knapper, sømme, stropper eller lignende, den skal være blød og rar at ligge i og gerne med fødder. Barnet har derudover brug for en dyne, der dækker barnets krop opadtil og i siderne.

Barnet skal være under opsyn når det sover ude i kulden. Jo yngre barnet er og jo koldere det er, jo hyppigere skal du se til dit barn. Mærk altid barnet i nakken for at vurdere om barnets temperatur er passende. Hvis barnet ikke virker tilpas varm, tages barnet indenfor ...


Annonce

... igen.

Frostkinder

Når børn sover ude, så er der en risiko for at de får en reaktion af kulden på deres kinder. Ansigt og kinder kan ikke beskyttes af en lun dyne eller dragt og er derfor naturligt ekstra udsat for frost og kulde og det giver ofte røde og ru kinder.

Det er her en rigtig god idé at give dit barn ekstra hudpleje med creme, så huden får ekstra beskyttelse.

Du skal vælge dit barns creme med omhu. Når der er tale om frostkinder og beskyttelse af barnets ansigt i kulden, så er det vigtigt at bruge en fed creme. Giv barnet creme på kinderne ca. 20 minutter før du lægger barnet ud at sove, så cremen kan trække ind og beskytte huden.

Af hudplejemidler skelner man mellem lotion, creme, fedtcreme og olie.

En lotion indeholder ofte mere vand end en creme. En lotion er bedst at bruge om sommeren. Bruges den om vinteren vil det høje vandindhold forværre hudens til stand, når det er frostvejr og dermed gøre mere skade end gavn.

En creme indeholder mellem 20-30 % fedtstof. Fordampningen sker derfor ikke så hurtigt og det forholdsvis store vandindhold gør, at cremen fortsat er let at smøre ud.

En fedtcreme har et fedtindhold på ca. 70%. Det høje indhold har betydning for hudens evne til at gendannes, hvilket er vigtigt, hvis huden er meget tør eller hvis barnet f.eks. har børneeksem. En olie har et indhold på 100 pct. Fedtstof og virker derfor også klistret og fedtet på huden. Olie kan lægge en hinde på huden og forhindre fordampning. Olie kan f.eks. bruges i badevandet om aftenen, så det virker på barnets hud i løbet af natten.

I løbet af vintermånederne vil barnets ansigt og kinder ofte have behov for lidt ekstra beskyttelse. Og har du et barn med tendens til frostkinder, så vil det være rigtig godt at vælge en fed creme, der både plejer og beskytter. Gerne en creme med en fedtprocent helt oppe omkring de 70 %. Har du et barn med en helt almindelig hud, som har brug for let beskyttelse, så vil det være fint med en creme med et fedtindhold på ca 30 %.

Vælg altid et produkt der ikke indeholder parfume eller konserveringsmidler, der kan være hormonforstyrrende.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Hvor blev jeg glad for, at du også mener, at min moderlige intuition har noget på sig. At få at vide at ens intuition kan være ok, giver selvtillid. Giver troen på, at man godt kan finde ud af at være mor...

TAK, Lene


Annonce