Annonce

Annonce

Stadig tabu når børn tisser i sengen


29. januar 2010

I Danmark tisser ca. 60.000 børn i sengen om natten, d​et er mere end tre børn i hver skoleklasse, hvor kun få behandles. Familierne taler ikke om det fordi de blandt andet er bange for at det går ud over barnets trivsel, de er bange for at barnet bliver mobbet.

Over 13 % af danske børn er sengevædere, viser en undersøgelse foretaget for Kimberly-Clark. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse tisser i sengen og oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj. 2/3 af de sengevædende børn er drenge uden, at forskerne kan forklare, hvorfor kønsfordelingen er sådan.

Mange bliver ikke behandlet

På trods af de mange bekymrede forældre med sengevædende børn viser undersøgelsen at 3 ud af 4 sengevædende børn i Danmark ikke kommer i behandling. Den manglende behandling skyldes dels, at forældre oplever sengevædningen som noget meget privat og dels bagatelliseres problemet af behandlere, der ikke finder det nødvendigt at behandle børnene, da tilstanden ikke er farlig. Løsningen er at ”barnet med tiden vokser fra det”.

Ikke overraskende er andelen af sengevædere størst i de mindste klasser og falder, jo ældre børnene bliver. Undersøgelsen viser, at andelen af sengevædere fra 0. til 2. klasse er helt oppe på 67 % af alle sengevædere, og det svarer til fire børn i hver klasse. I de lidt ældre klasser fra 3. til 7. klasse ligger andelen på 33 %, hvilket betyder, at to elever i hver klasse har problemer med at holde på vandet i løbet af natten. Sengevædning er dermed mindre udbredt, jo ældre barnet bliver.

Vanskeligt for større børn

Men når man bliver ældre tilbringes væsentligt mere tid udenfor ...


Annonce

... hjemmets trygge rammer i samvær med andre jævnaldrende, som eksempelvis overnatning hos kammerater og til sportsstævner. Dermed øges risikoen for stigmatisering og drilleri i og med, at man ikke forventes at have den slags problemer, jo ældre man bliver.

For et barn opleves det pinligt og svært at skulle overnatte hos en kammerat eller deltage på en lejrskole og barnet og forældrene vælger derfor ofte disse muligheder fra. Det at tisse i sengen påvirker barnets selvværd og børn kan også vælge at sætte sig for sig selv i klassen eller andre steder, fordi de frygter at andre kan lugte deres urin. Der er en stor risiko for at børn der har problemer med sengevædning kommer til at stå uden for fællesskabet.

Det er derfor vigtigt at bryde det tabu det stadig er at have et barn som har problemer med at tisse i sengen. Vi er derfor nødt til at tale åbent om det og gå til læge, når vi har problemet. Undersøgelsen viser at næsten 30% af danske forældre er i tvivl eller ikke kender nok til mulighederne for behandling.

Behandlinger

Der findes mange gode og afprøvede behandlingsformer. Det kan være behandling med medicin eller ringeapparat, der vækker barnet, når de tisser i sengen. Ringeapparatet lærer barnet at få blæren og hjernen til at samarbejde, når der er tissetrang.

Natble

Også en god natble er vigtig og Kimberly-Clark har nudviklet bleen DryNites specifikt designet til lidt større børn, der tisser i sengen. Bleen har absorberende zoner, der er specielt tilpasset drenges og pigers behov og så ligner bleen almindelige boksershorts eller natbukser og sikrer diskret en tør og tryg overnatning – ude såvel som hjemme.

Kimberly-Clark har medvirket i tilblivelsen af denne artikel.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce