Annonce

Annonce

Bange for smerter ved fødsel?


19. februar 2008

Brug visualisering

Visualisering betyder at se. Når du​ visualiserer, skaber du indre billeder, som du styrer mod et bestemt mål. Det er let at visualisere. Det er helt utrolig virksomt. Det er kontrol. Flere og flere bruger det dagligt.

De forskellige farver kan bruges i visualisering. Hver enkelt farve virker på sin egen måde. Det er effektivt at se bestemte farver for sit indre blik – i bestemte situationer.

En fødsel er glædelig. Men veerne giver jo - som bekendt for os der har prøvet det - store smerter. Selvfølgelig kan den fødende få smertelindring på hospitalet. Men ve-smerterne kan mindskes yderligere, og ligesådan den frygt og nervøsitet, der kan opstå under en fødsel. Det arbejde kan du selv gøre. Med en ganske let visualisering.

Jeg vil her fortælle, hvordan jeg selv reducerede mine smerter væsentligt, da jeg fødte mit første barn. Ideen opstod helt af sig selv – af nød. Senere har jeg brugt det ved mine fødsler. Jeg har født syv børn, så jeg har dermed en bred baggrund for at kunne sige, at det virker. Vel at mærke, hvis du koncentrerer dig og bestemmer, at det skal virke. For tanker har en utrolig kraft! De er koden til det, der sker i vores krop.


Den gule farve

 I vanskelige situationer eller ved smerte kan du støtte dig til den gule farve. Luk øjnene, slap af og se den for dit indre blik. Den kan ”løfte” dig. Du kan hage dig fast i den og lade den blive din redning i troen på at alt snart bliver godt. Den gule farve vil i bedste fald kunne hindre dig i at gå i panik ved store smerter, hvis du altid husker på den og ”har den med dig”.

Da jeg for mange år siden fødte mit første barn, var jeg meget ung og temmelig overvældet over de voldsomme smerter. Jordemoderen havde bestemt ikke tænkt sig at berolige mig på nogen måde og mente absolut ikke at nogen form for bedøvelse var nødvendig for mig. I stedet fik jeg den besked at jeg bare skulle tage mig sammen. Imens satte hun sig og læste i en bog. I min unge alder havde jeg endnu ikke lært at sige fra overfor autoriteter, og jeg så ikke anden udvej end at finde mig i behandlingen.


 


Gul visualisering under veerne


Da jeg efterhånden havde svært ved at udholde smerterne, vel vidende at jeg var overladt til mig selv, trådte kreativiteten i funktion helt af sig selv. Jeg lukkede øjnene – og i min bevidsthed skabte jeg en gul blomst, nærmest som en marguerit, bare større, og gul som en citron. Jeg fokuserede dybt koncentreret på den gule blomst. Forestillede mig at den befandt sig lige over min krop, at den voksede, og at den tog de værste af ...


Annonce

... smerterne. Jeg hagede mig simpelthen fast til denne overdimensionerede blomst i dyb koncentration.  


Faktisk tror jeg næsten at jeg forsvandt ud af min krop og ind i den gule blomst, og det var slet ikke dårligt. Jeg mærkede en helt utrolig styrke og følte at jeg nærmest var urørlig, nu hvor jeg havde blomsten at støtte mig til. Smerterne var der stadig, men på en anden måde. Jeg kunne nu tage en distance til dem ved at holde min bevidsthed skarpt på blomsten, der var nærværende så længe jeg fokuserede på den og havde brug for den. Den var min redning, og jeg glemte den aldrig, men gemte den til senere brug.


Ja, nogen ville måske sige: En fantasi, som et barn kan have. Det er sandt. Men uanset hvad, virkede den – igen og igen! Siden har jeg flere gange visualiseret den gule blomst frem når jeg følte mig fanget i min krop og ikke kunne komme væk fra smerterne. Jeg har brugt den ved alle mine fødsler, og alt er gået fint og smerterne har været tålelige. Men jeg har også brugt denne gule visualisering hvis jeg var meget bange hos tandlægen og havde brug for noget ekstraordinært som støtte. Og det har virket.

Træn på forhånd

 Ingen kan sige om det vil virke på samme måde på dig, men det er forsøget værd. Det er både gratis og let. I hvert fald er det sikkert at der er kraft, styrke - og frem for alt mod - i den gule farve.

Står du overfor at skulle føde, kan du på forhånd øve dig i at visualisere med den gule farve. Om ikke andet, vil du føle dig let og løftet bagefter. Det er godt at være lidt i træning, så er det lettere at bruge i en situation, hvor man er lidt ude af flippen. Da er det ikke noget totalt fremmed, du pludselig skal til at koncentrere dig om, men noget, dit sind og din krop allerede kender.


Det behøver ikke være en blomst du visualiserer frem. Det kan være solen. Eller bare farven i sig selv. Prøv dig lidt frem med, hvilken nuance af den gule der føles bedst for dig. Derpå skaber du den bare ved at lukke øjnene og kalde farven frem. Er det lidt svært for dig at se indre billeder, så find noget i din nærhed, der er gult, se grundigt på det før du lukker øjnene. Så er det lettere at trække farven ind i fantasien. Øvelse gør mester, og det gælder også her.


Du kan også trække gult lys frem som skinner på dig fra alle vinkler. Eller du kan forestille dig gul tåge eller en gul sky der indhyller dig og omfavner dig for at give dig styrke. Den gule farve symboliserer overskud og styrke. Det er sådan en smuk visualisering. Og den giver virkelig meget positivt.

Artiklen er baseret på bogen: ”Tænk dig til det hele. Visualisering – guide og ideer” af Irma Lauridsen


Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko – sko til aktive børn

Hvorfor er gogsig barfodssko til børn en god ide?

Det bedste for barnet er egentlig at gå med bare fødder. Men med vores klima, er det ikke altid hensigtsmæssigt. Størstedelen af alle børn kommer til verden med sunde, velfungerende fødder. Fødder der er skabt til at blive brugt.

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for dine mange professionelle og anvendelige svar. De har været os til rigtig stor gavn og hjulpet til at stå på egne ben.

Tak for denne brevkasse, som er fantastisk

Hilsen Theas mor og far


Annonce