Annonce

Annonce

Fra mælk til skemad og familiens mad


18. september 2003

Når man taler om mad til spædbørn og småbørn inddeler man oft​e barnets første leveår i tre perioder. Man taler om mælkeperioden om overgangsperioden og om familiens mad.

Mælkeperioden kaldes den første periode, fordi barnet her udelukkende får modermælk eller modermælkserstatning. Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn udelukkende ammes til de er seks måneder. Hvis barnet af en eller anden grund ikke kan ammes, må der kun gives modermælkserstatning, da dette er tilpasset spædbarnets behov fra fødslen.

Mælkeperioden slutter når barnet er mellem 4-6mdr. gammel og begynder at få anden mad ved siden af bryst eller flaske.

Et barn på 5 mdr. vil være istand til at tage maden af skeen med overlæben og føre maden bagud tilsynkning. Barnet kan endnu ikke bevæge tungen fra side til side og kan ikke tygge maden, så derfor skal en første skemad være moset og blød. Barnet kan sidde på skødet af en voksen, når det får mad. Barnet giver udtryk for at ville have mad ved at læne sig frem og åbne munden, når skeen komme og det viser mæthed ved at dreje hovedet væk eller lukke munden. Et barn der begynder på skemad i denne alder vil have en længere overgangsperiode end børn der begynder med skemad senere.

Overgangsperioden er den periode der afløser mælkeperioden og fortsætter frem til ca. 9 mdr.´s alderen. I denne periode lærer barnet at spise med ske og drikke af en kop. Noget af mælken erstattes gradvist af skemad og maden bliver i løbet af perioden mere varieret.

Et barn på 6 mdr. begynder at træne tyggefunktionen. Barnet skal stadig mades og skal også ...


Annonce

... have holdt koppen, når det drikker. Det er hensigtsmæssigt at barnet stadig sidder på skødet, når det få mad. I denne alder kan maden gradvist gøres grovere. Først er maden flydende og herefter gøres den langsomt tykkere.

Et barn på 8 mdr. kan styre bevægelse af kæber, læber og tunge og det kan tygge maden. Dog bør maden stadig være blød, f.eks. bløde rugbrødshapser, bløde bidder af kogte grøntsager og stykker af blød frugt, f.eks. banan. De fleste børn kan omkring 8 mdr.´s alderen sidde alene i en høj stol. De er i stand til selv at spise med fingrene og begynder at tage ting med tommel og pegefinger, hvilket man kalder pincetgreb. Maden kan i denne alder moses med en gaffel.

Fra barnet er 9 mdr. gammelt kan det spise den samme mad som resten af familien. Maden skal være varieret, dvs. indeholde et bredt udsnit af fødevarer, som i både smag og konsistens tager hensyn til barnet. Modermælk og modermælkserstatning kan i denne alder efterhånden erstattes med sødmælk i kop. En del børn ammes stadig og andre får enkelte flasker med modermælkserstatning.

Ved 9-10 mdr.´s alderen kan barnet bide af et stykke rugbrød. Det spiser med hænderne og kan med begge hænder føre koppen fra bordet op til munden.

Ved 12 mdr.´s alderen ved barnet at ske og tallerken hænger sammen. Det kan endnu ikke selv spise med ske, men træner gerne. Skeen bruges ofte også til at slå i bordet eller maden med.

Først når barnet er ca. 18 mdr. gammelt er dets håndledsbevægelser så udviklede, at det kan tage mad op på skeen og føre den sikkert og rigtigt ind i munden uden at spilde.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Overvejer du en Slyngevugge og evt. Vuggemotor?

Som forældre kan det ofte være svært, at finde de passende rutiner og balancegange mellem hverdagens opgaver og den lille nyfødte baby. Nogle dage kan føles som om, at der ikke er nok timer i døgnet til dagens vigtige gøremål, hvortil manglende søvn om natten kan udløse en trist følelse og medføre ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for din plan for dagen, både hvad angår søvn og mad. Det er lykkes os at overholde din plan og det har været guld værd. Nu sover vi alle sammen meget bedre om natten.

De sidste 3 uger, har han faktisk kunne sove fra kl. 20 til 06 hver nat - og det er fantastisk, før vågnede han en gang i timen!

Tak fra drengens forældre


Annonce