Annonce

Annonce

Fra mælk til skemad og familiens mad


18. september 2003

Når man taler om mad til spædbørn og småbørn inddeler man oft​e barnets første leveår i tre perioder. Man taler om mælkeperioden om overgangsperioden og om familiens mad.

Mælkeperioden kaldes den første periode, fordi barnet her udelukkende får modermælk eller modermælkserstatning. Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn udelukkende ammes til de er seks måneder. Hvis barnet af en eller anden grund ikke kan ammes, må der kun gives modermælkserstatning, da dette er tilpasset spædbarnets behov fra fødslen.

Mælkeperioden slutter når barnet er mellem 4-6mdr. gammel og begynder at få anden mad ved siden af bryst eller flaske.

Et barn på 5 mdr. vil være istand til at tage maden af skeen med overlæben og føre maden bagud tilsynkning. Barnet kan endnu ikke bevæge tungen fra side til side og kan ikke tygge maden, så derfor skal en første skemad være moset og blød. Barnet kan sidde på skødet af en voksen, når det får mad. Barnet giver udtryk for at ville have mad ved at læne sig frem og åbne munden, når skeen komme og det viser mæthed ved at dreje hovedet væk eller lukke munden. Et barn der begynder på skemad i denne alder vil have en længere overgangsperiode end børn der begynder med skemad senere.

Overgangsperioden er den periode der afløser mælkeperioden og fortsætter frem til ca. 9 mdr.´s alderen. I denne periode lærer barnet at spise med ske og drikke af en kop. Noget af mælken erstattes gradvist af skemad og maden bliver i løbet af perioden mere varieret.

Et barn på 6 mdr. begynder at træne tyggefunktionen. Barnet skal stadig mades og skal også ...


Annonce

... have holdt koppen, når det drikker. Det er hensigtsmæssigt at barnet stadig sidder på skødet, når det få mad. I denne alder kan maden gradvist gøres grovere. Først er maden flydende og herefter gøres den langsomt tykkere.

Et barn på 8 mdr. kan styre bevægelse af kæber, læber og tunge og det kan tygge maden. Dog bør maden stadig være blød, f.eks. bløde rugbrødshapser, bløde bidder af kogte grøntsager og stykker af blød frugt, f.eks. banan. De fleste børn kan omkring 8 mdr.´s alderen sidde alene i en høj stol. De er i stand til selv at spise med fingrene og begynder at tage ting med tommel og pegefinger, hvilket man kalder pincetgreb. Maden kan i denne alder moses med en gaffel.

Fra barnet er 9 mdr. gammelt kan det spise den samme mad som resten af familien. Maden skal være varieret, dvs. indeholde et bredt udsnit af fødevarer, som i både smag og konsistens tager hensyn til barnet. Modermælk og modermælkserstatning kan i denne alder efterhånden erstattes med sødmælk i kop. En del børn ammes stadig og andre får enkelte flasker med modermælkserstatning.

Ved 9-10 mdr.´s alderen kan barnet bide af et stykke rugbrød. Det spiser med hænderne og kan med begge hænder føre koppen fra bordet op til munden.

Ved 12 mdr.´s alderen ved barnet at ske og tallerken hænger sammen. Det kan endnu ikke selv spise med ske, men træner gerne. Skeen bruges ofte også til at slå i bordet eller maden med.

Først når barnet er ca. 18 mdr. gammelt er dets håndledsbevægelser så udviklede, at det kan tage mad op på skeen og føre den sikkert og rigtigt ind i munden uden at spilde.


Annoncer

Produktnyheder

Bobby bøgerne giver mulighed for nye sproglige oplevelser!

Velkommen til Bobbys hverdag. I Bobby bøgerne følger vi Bobbys dag i vuggestuen, mens I sammen udforsker sproget. De seks bøger i BOBBY serien gør det let og hyggeligt at lege med sproget sammen med dit 1-3 årige barn.

Hvad er særligt ved Bobby bøgerne?

Læsning af ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tak for din altid rigtigt gode brevkasse, med masser af nyttige råd og gode, personlige og vedkommende svar.

Jeg glæder mig altid til at modtage svar fra dig.

Sebastians mor


Annonce