Annonce

Annonce

1 ud af 5 børn lider af forstoppelse


4. marts 2023


1 ud af 5 børn i alderen 3-12 år lider af for​stoppelse. Derfor er der blandt andet på Hvidovre Hospital og Regionshospitalet Viborg åbnet forstoppelsesskoler for de 3-12 årige børn.



På forstoppelseskolen kan børnene og deres forældre lære om, hvordan mave-tarmsystemet fungerer, hvordan man genkender og behandler forstoppelse, hvordan kosten kan optimeres - og børnene får lov til at lege med "pølser", lavet af en blanding af havregryn og chokolade. Pølserne skal presses igennem en "tarm" (sok), og det kræver rigtig meget vand, hvis det skal lade sig gøre;) En af de store årsager til forstoppelse hos børn er nemlig, at de ikke drikker vand nok.



GODE RÅD TIL AT UNDGÅ FORSTOPPELSE HOS DIT BARN



Hjælp dit barn med at drikke rigeligt med vand. Sørg for, at barnet har en drikkedunk med sig, så det altid er muligt at drikke og mind dit barn om, at det skal huske at drikke. Hvis dit barn er gammel nok til at kunne indgå en aftale, så lav evt. en aftale om, hvor mange drikkedunke der skal drikkes dagligt - f.eks. 3 flasker, svarende til 1.5 liter.



Sørg for at sammensætte kosten fiberrigt. Det vil sige, at dit barn skal spise mad som rugbrød, gryn, grønt og frugt. Gå efter fuldkornsmærket, når du f.eks. køber brød, morgencerialier og lignende til dit barn.



Hjælp dit barn med at være fysisk aktiv. Mange børn sidder stille med en skærm i løbet af dagen og får sig derfor ikke rørt nok. Fysisk aktivitet sætter gang i tarmbevægelserne.



SKAB GODE TOILETVANER



- Dit barn skal vænnes til at gå på toilettet, når det føler tisse- og afføringstrang. Det bør ikke gå og holde sig.



- Indfør faste toilettider 2 gange dagligt f.eks. morgen og aften. Toiletbesøget bør ligge 10-20 minutter efter et måltid.



- Sørg for, at dit barn sidder afslappet på toilettet, barnet må ikke ...


Annonce

... sidde og spænde i kroppen. Sørg derfor for, at dit barn har et toiletsæde (afhængig af alder), og sørg for at barnet har fodstøtte i form af en skammel, gerne så barnet kan sidde let foroverbøjet. Musklerne i bækkenbunden skal kunne slappe af, og barnet skal kunne presse uden problemer. 



- Brug gerne 5-10 minutter på toilettet og sæt evt. et æggeur. Dit barn må gerne få læst en historie, eller selv sidde og læse, imens det sidder på toilettet.



- Bibehold de faste toiletider, selvom der ikke kommer noget. Faste toilettider, fast rytme, er med til at sikre, at der på et tidspunkt kommer afføring i toilettet.



- Tal med dit barn, institutionen og skolen. Det er vigtigt, at dit barn ikke går og holder sig hele dagen, men at barnet huskes på at bruge toilettet. Går barnet f.eks. ud af en leg for at bruge toilettet, er det vigtigt, at barnet kan vende tilbage til legen igen. For et større barn, der går i skole, er det vigtigt, at barnet kan få lov til at gå på toilettet, når trangen melder sig - også selvom det er midt i timen.



GODE TOILETFORHOLD ER VIGTIGT



- Toilettet skal være rent, så barnet har lyst til at bruge toilettet.



- Der skal være håndvask, sæbe og håndklæde, som barnet har lyst til at benytte. 



- Hvis døren kan låses, skal barnet være sikker på også at kunne låse døren op igen.



- Hvis der er tale om et fællestoilet med åbne båse, så barnet føler, det svært at bruge toilettet, så er det vigtigt at give plads til blufærdighed og privatliv, måske er der et andet toilet, som barnet kan bruge.



Voksne har på deres arbejdspladser en lov omkring arbejdsmiljø, der sætter minimumskrav til toiletforhold. Det samme findes desværre ikke for børns toiletforhold, og mange børn fortæller, at de ikke synes om at bruge toiletterne i institutionen eller på skolen, netop på grund af toiletforholdene.



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid gode råd... Din hjemmeside er til stor hjælp. Især for os udenlandsdanskere som ikke har en sundhedsplejerske til rådighed på samme måde som man har i Danmark.

Tak, for alt det du gør.

Udlandsdanskeren


Annonce