Annonce

Annonce

4 ud af 10 børn udsættes for uønskede oplevelser online


2. marts 2023


Ny rapport fra Børns Vilkår viser, at rigtig m​ange børn oplever at få tilsendt ubehagelige videoer, få hadefulde kommentarer og få uønsket opmærksomhed fra fremmede. Det er blevet en del af mange børn og unges digitale liv - og det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at børn og unge kommer ud for ubehageligheder online - men det gør det ikke mindre ubehageligt eller i orden. 



"Jeg får en masse hate på TikTok, men igår fik jeg en dødstrussel. Jeg fik at vide jeg skulle dø i et hul og det gjorde mig rigtig ked af det men jeg ved ikke hvordan jeg skal håndtere det". Sådan skriver en 10 årig pige i et brev til BørneTelefonen.



Børn og unge oplever, at de bliver talt hårdt til, tonen er grov, de bliver udsat for trusler, og de har generelt en oplevelse af, at de "bare skal være ligeglade", og at det er deres eget ansvar at skærme sig fra det de oplever. Men ingen skal stå med en følelse af at være alene eller ikke kunne få hjælp. Og desværre viser rapporten også, at børn og unge efterspørger mere interesse og tillid fra deres forældre, når det gælder deres digitale liv. 



Undersøgelsen, der er støttet af TrygFonden, er lavet med besvarelser fra 2.149 skoleelever i 5. og 8. klasse. Den viser følgende nøgletal:



- 4 ud af 10 elever (38%) har oplevet noget uønsket på nettet inden for et halvt år. I 8. klasse er det hver anden elev (51%) og i 5. klasse er det hver fjerde elev (24%) i hver klasse.



- Knap hvert 10. barn (9%) bliver mobbet digitalt. Flere drenge end piger er udsat for digital mobning.



- Hver 4. elev i 8. klasse (26%) har inden for et halvt år oplevet at blive kontaktet af en falsk profil. Derudover har ca. hver 7. (15%) prøvet at blive kontaktet af en fremmed voksen.



- Mere end hver 8. elev (13%) i 8. klasse har oplevet at få tilsendt uønskede nøgenbilleder inden for et halvt år. Særligt pigerne i 8. klasse er udsatte. Knap hver 6. pige i 8. klasse har fået tilsendt uønskede nøgenbilleder.



- Hver 4. elev (24%) i 8. ...


Annonce

... klasse og 7% i 5. klasse har brugt anmelder funktionen på sociale medier eller i spil inden for seks måneder. 



Børns Vilkår anbefaler



1. Lyt til børnene. Det er afgørende, at du som forælder lytter interesseret og omsorgsfuldt og spørger nysgerrigt ind. Brug tid sammen med dit barn online - også på ting, som du selv synes er uinteressante eller spild af tid. 



2. Hjælp barnet med indstillinger i apps. Tal med dit barn om, hvordan forskellige apps fungerer, og hvordan barnet eller den unge kan og må bruge dem. Hjælp med at indstille diverse funktioner, så de passer til barnets behov. I kan altid ændre indstillingerne igen.



3. Sæt dig ind i de digitale funktioners sociale betydning. Som forælder eller nær voksen til et barn, er det vigtigt at kende til de forskellige digitale funktioner, som kan få børn og unge til at føle sig udenfor fællesskaberne. Digital mobning og udelukkelse kan have en meget direkte form som hårdt sprog og åbenlyst ubehagelige beskeder.



4. Hjælp skolen med at tage ansvar for de digitale fællesskaber. Det er skolens ansvar at skabe trygge børnefællesskaber - også når det foregår online. Skolen har pligt til at have en antimobbestrategi med retningslinjer for, hvordan de vil forebygge og håndtere mobning, herunder digital mobning. Indrag skolen, hvis du oplever problemer i de digitale fællesskaber. 



I følge børnene og de unge er det værste, du kan gøre



"Poste pinlige billeder"



"Se igennem hvad jeg har liket osv."



"Konstant tage billeder af en"



"Ringe til andre forældre og skælde ud"



"At blande sig på en måde, der gør at man ikke har lyst til at fortælle om, hvilke ting man laver på internettet".



Du kan læse meget mere i "Analyse fra Børns Vilkår, Marts 2023: DIGITAL MOBNING OG UØNSKEDE OPLEVELSER ONLINE" her



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Vind kreativt legetøj til dit barn!

Værdi 520,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce