Annonce

Annonce

Hørescreening af nyfødte (høreprøve)


27. juli 2022


Alle nyfødte børn vil i Danmark blive tilbud​t en hørescreening indenfor de første 10 dage efter fødslen. I Danmark fødes der hvert år ca. 1-2 børn ud af 1000 børn, der har en behandlingskrævende hørenedsættelse, det svarer til ca. 100-150 børn om året. 



Hvorfor skal hørescreening laves så tidligt



Det er vigtigt at få diagnosticeret børn med medfødt høretab så tidligt som muligt, så man kan gå igang med behandling. Derfor tilbydes hørescreening inden for de første 10 dage efter fødslen. Børn der er født for tidligt, bliver først hørescreenet til termin.



Behandlingen vil ofte være enten høreapparat eller operation. Jo tidligere barnet får hjælp til at kunne høre, jo bedre vil det være for barnets sprogudvikling og barnets mulighed for at kommunikere. Når man behandler tidligt, så sikrer man en aktivering af hørecentret i hjernen, hvilket har betydning for sprogudviklingen fremadrettet.



Små børn reagerer ikke altid på lyde, som vi voksne, og det kan være svært at opdage, om barnet har et hørenedsættelse. Barnet kommunikerer f.eks. også via smil, blik og gestik, så når barnet reagerer på din kommunikation, kan det være din mimik, som barnet ragerer på, mere end lyden af din stemme, og det du siger. Derfor er det godt at få tjekket barnets hørelse.



Hvordan foregår det



Hørescreeningen består af to trin:



1. Barnet undersøges med et lille håndholdt apparat. Apparatet sender kliklyde ind i barnets øre, og når det indre øre modtager lydene, vil øret danne et ekko, som apparatet opfanger. Et ekko betyder at øresneglen opfatter lyden, og er derfor udtryk for, at barnet kan høre.



Barnet kan sove imens eller bare ligge stille. Prøv om du kan give dit barn mælk før undersøgelsen, så barnet er mæt og sovende, når undersøgelsen udføres. Det gør ikke ondt og er ikke ubehageligt, og barnets forældre vil være til stede hele tiden. Undersøgelsen laves på det fødested, som I hører til, og det hele varer få minutter. 



Nogle gange kan man ikke måle et ekko i barnets øre på grund af baggrundsstøj eller f.eks. fosterfedt i ørene, eller måske er barnet meget urolig under undersøgelsen. Dette sker hos ca. 10% af børnene. Hvis man ikke kan måle et ekko i barnets øre, vil I blive tilbudt en ny hørescreening.



I får besked ...


Annonce

... med det samme, og hvis undersøgelsen giver et normalt resultat, afsluttes I her. 



2. Hvis den første undersøgelse giver mistanke om hørenedsættelse, eller hvis jeres barn er særligt disponeret for at have nedsat hørelse, så går I videre til trin 2. Her vil barnet blive indkaldt til videre undersøgelse på audiologisk afdeling, hvor man har mulighed for at lave udvidede undersøgelser, som kan afgøre, om barnet har et medfødt høretab eller ej. 



Langt de fleste spædbørn, der henvises til audiologisk afdeling til videre undersøgelse, har ikke medfødt høretab.  



Hvad kan være årsagen til høretab



Man skelner mellem medfødt høretab og erhvervet høretab, det vil sige høretab, som opstår senere i livet. 



Medfødt høretab kan være arveligt fra forældrene, det kan også skyldes virusinfektioner under graviditeten, eller barnet kan være født med misdannelser i indre eller ydre øre. 



Høretab kan også opstå i forbindelse med fødslen (under fødslen eller lige efter), hvis barnet f.eks. har haft iltmangel, eller barnet får en alvorlig infektion.



Selvom barnet har kunne høre ved fødslen, så kan et høretab godt opstå senere, altså et erhvervet høretab. Det kan f.eks. være på grund af meningitis (hjernehindebetændelse), eller barnet kan blive udsat for støjskader eller måske slag mod hovedet.



Hvor længe har man hørescreenet børn i Danmark



Man har hørescreenet børn på landsplan i Danmark siden 2005. 



Man har siden løbende lavet evalueringer for at se, om hørescreening har effekt, og det har man konkluderet, at det har. Varigheden af perioden fra fødsel til diagnosetidspunkt er reduceret væsentligt, og Sundhedsstyrelsen har lavet blandt andet lavet følgende mål: - at sikre, at børn med én- eller dobbeltsidig permanent hørenedsættelse er endeligt diagnostierede, inden de er tre måneder gamle.



Hvad så fremover



Selvom dit barn har fået konstateret normal hørescreening, så er det vigtigt, at du er opmærksom på, om dit barn fortsat hører godt. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit barn kan høre, eller tænker, at dit barn har problemer med sine øre, så kan du altid kontakte en øre-næse-hals-læge. Det kræver ikke henvisning fra egen læge at komme til ørelægen. 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Allerførst vil jeg gerne sige dig tusind tak for dine hurtige og uddybende svar, og fordi du tog mine bekymringer alvorligt. Det var lige, hvad jeg havde brug for.

Mor til Agnethe 5 måneder


Annonce