Annonce

Annonce

Sundhedsstyrelsen: Nye reviderede anbefalinger om forebyggelse af fødevareallergi hos spædbørn


9. juni 2022


Sundhedsstyrelsen har revideret anbefalingerne om forebygg​else af fødevareallegi hos spædbørn. Baggrunden er en opdatering af den europæiske guideline fra Det Europæiske Selskab for Allergologi, som baserer sig på en gennemgang af den videnskabelige litteratur.



Amning



Amning anbefales på grund af de positive helbredsmæssige virkninger for både mor og barn. Der er ikke evidens for, at amning beskytter mod fødevareallergi, men modermælk anbefales af en lang række andre årsager - modermælk medvirker blandt andet til modning af barnets immunsystem og giver i nogen udstrækning beskyttelse mod infektionssygdomme, eksem og astma.



Modermælkserstatning



I første leveuge: Almindelig komælksbaseret modermælkserstatning bør undgås i første leveuge, når man gerne vil forebygge mælkeallergi hos børn, som ammes. 



Børn, der har behov for at få tilskud af modermælkserstatning i første leveuge, anbefales højt hydrolyseret modermælkserstatning eller aminosyrebasret modermælkserstatning. Dette uanset om barnet er disponeret for allergi eller ej. 



Spædbørn indlagt på neonatalafdeling ernæres efter afdelingens retningslinjer og en individuel vurdering i henhold til barnets samlede tilstand og behov.



Fra 2. leveuge: Efter første leveuge og i første leveår kan anvendes almindelig eller hydrolyseret komælksbaseret modermælkserstatning til spædbørn, som har brug for modermælkserstatning enten som fuld ernæring eller som supplement til modermælken. Såfremt familien foretrækker at give barnet højt hydrolyseret modermælkserstatning fra 2. leveuge, kan de vælge dette. 



Der er ikke fundet evidens for hverken at anbefale eller fraråde komælksbaseret modermælkserstatning efter første leveuge i forhold til at forebygge fødevareallergi. Dette gælder også for spædbørn med arvelig diposition for udvikling af allergi. Der er heller ikke fundet evidens for, at hydrolyseret modermælkserstating nedsætter risikoen for fødevareallergi, men dette kan heller ikke udelukkes, og der er ikke fundet evidens for skadevirkinger heraf. 



Forældrenes valg af modermælkserstatning i de første 4 måneder, hvis barnet ikke ...


Annonce

... kan ammes, må bero på en afvejning af fordele og ulemper, som afhænger af familiens ønsker, økonomi og evt. bekymring på grund af barnets risiko for allergi osv. Såfremt barnets risiko skal vurderes sundhedsfagligt, inddrages familiens praktiserende læge, der kender familien. Hvis der vælges et hydrolyseret produkt, er der ikke evidens for effekt af, at dette anvendes efter, barnet er blevet fire måneder.



Sojaproteinbaseret modermælkserstatning



Der er ikke evidens for, at sojaproteinbaseret modermælkserstatning forebygger udviklingen af komælksallergi. Modermælkserstatninger baseret på sojaprotein kan anvendes til spædbarnsernæring fra fødslen. De vigtigste indikationer for brug af sojaproteinbaserede modermælkserstatninger er medfødt laktasemangel, galaktosæmi eller forældres ønske om at ernære barnet vegansk.



Overgangskost



Der er igen restriktioner vedrørende overgangskosten i forhold til at forebygge fødevareallergi. Når barnet begynder med overgangskost - tidligst fra fire måneder og senest ved seks måneder - kan alle fødevarer introduceres i gradvist stigende mængde og i en alderssvarende form/konsistens.



Der er nogen evidens for, at man kan reducere forekomsten af allergi overfor æg ved at introducere æg som en fast bestanddel af kosten et par gange ugentligt allerede fra 4-6 måneders alderen i forbindelse med overgangskosten. Man bør ved introduktion af æg i kosten anvende hårdkogt æg. Et halvt lille hårdkogt æg sammen med anden mad 2 gange om ugen er en passende mængde. 



Moderens kost



Gravide og ammende anbefales at spise varieret og efter de officielle kostråd. De bør ikke fravælge potentielle allergifremkaldende fødevarer, da det ikke er vist at reducere risikoen for at barnet udvikler fødevareallergi.



Udelukkelse af hele fødevaregrupper (f.eks. mælkeprodukter) kan tværtimod føre til mindsket indtag af vigtige næringsstoffer, hvilket kan have en negativ effekt på mor og barns helbred. 



Læs den fulde reviderede anbefaling om forebyggelse af fødevareallergi hos spædbørn på Sundhedsstyrelsens hjemmeside her



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce