Annonce

Annonce

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at 2-6 årige får influenzavaccination


1. september 2021


Sundhedsstyrelsen anbefaler nu influenzavaccination til de​ 2-6 årige børn. Influenzavirus findes i forskellige varianter, og virus ændrer sig år for år. Derfor tilbydes hvert år vaccination for at sikre beskyttelse - også gravide, alle over 65 år, og personer med visse kroniske sygdomme bliver som hidtil tilbudt vaccination. 



Hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen vaccination af de 2-6 årige børn?



Små børn kan blive rigtigt syge af influenza, og selvom de fleste børn ikke bliver så syge, at det kræver indlæggelse, så giver influenza hvert år mange sygedage blandt børn og pårørende.



I år står vi i en særlig situation, fordi COVID-19 epidemien stadig er igang. Det er derfor vigtigt at forebygge al den sygdom, vi kan. Tilbuddet om at influenzavaccinere børn fra 2-6 år gælder indtil videre denne influenzasæson, både for at undgå belastning af sundhedsvæsenet og for at beskytte personer, der er i øget risiko.



Mindre børn spiller en stor rolle i spredning af influenza i samfundet, da de er meget smitsomme, når de har influenza. Samtidig har de mange kontakter i løbet af en dag. Ved at vaccinere børn i alderen 2-6 år, kan man forebygge mange influezatilfælde i den samlede befolkning, herunder særligt sårbare grupper.



Er de 2-6 årige i særlig risiko for at få influenza?



Influenza kan ramme alle, og for nogle er sygdommen særligt alvorlig og kan udvikle sig livstruende. Næst efter danskere over 65 år har mindre børn den største risiko for at blive indlagt med influenza.



Aldersgruppen 2-6 år har mange kontakter hver dag, både legekammerater, mindre og større søskende, forældre, bedsteforældre og andre voksne. Ved at vaccinere børn i alderen 2-6 år, så kan man forebygge mange influenzatilfælde og f.eks. forebygge at mindre søskende bliver smitet.



Hvordan foregår vaccinationen?



Vaccinen mod influenza til børn gives som en næsespray. Barnet skal således ikke stikkes. Der sprøjtes i hvert næsebor.



Børn, der ikke tidligere er blevet vaccineret mod influenza, skal vaccineres to gange med mindst 4 ugers mellemrum for at være bedst beskyttet.



Hvor foregår vaccinationen?



Barnet vil kunne blive vaccineret hos egen læge, på visse apoteker og hos private vaccinationsklinikker, der tilbyder influenzavaccination.



Koster vaccinationen noget?



Børn fra 2-6 år kan blive gratis vaccineret, og der er tale om et frivilligt tilbud. Det gratis tilbud gælder fra 1. oktober 2021 til 15. januar 2022.



Hvad består vaccinen af?



Vaccinen er en såkaldt levende, svækket vaccine, ligesom vi kender det fra MFR-vaccinen.



Levende svækkede vacciner indeholder hele viruspartikler - i dette ...


Annonce

... tilfælde viruspartikler fra fire forskellige influenzastammer, der er behandlet, sådan at de ikke kan give sygdom hos raske personer. Hvert år udvikles en ny vaccine, hvor man prøver at matche de typer af influenza, der er i omløb i den nye sæson. 



Personer med svært nedsat immunforsvar kan i sjældne tilfælde få en infektion, hvis de får en levende svækket vaccine. Derfor skal disse personer have en anden type vaccination. 



Hvilke børn må ikke få influenzavaccine som næstespray?



Den vaccine, der gives som næsespray, må ikke gives til børn:



- der er allergiske overfor de aktive stoffer eller et af de andre indholdsstoffer i vaccinen. 



- der er allergiske overfor gentamicin (en type antibiotika).



- der er allergiske overfor æg eller æggeproteiner.



Vaccinen bør ikke gives til børn med alvorligt svækket immunforsvar (f.eks. børn med akut leukæmi) eller børn der behandles med immunhæmmende medicin (f.eks. højdosis kortikosteroider) eller salicylater. 



Vaccinen bør ikke gives til børn med svær astma eller kompromitteret vejrtrækning. 



Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit barn kan tåle influenzavaccinen, så tal med den praktiserende læge. Dit barn kan i givet fald blive vaccinet med en anden type vaccine. 



Hvilke bivirkninger kan influenzavaccination give?



De hyppigste bivirkninger forbundet med influenzavaccination gennem næstespray er milde og varer ikke længe. Bivirkninger kan f.eks. være tilstoppet næse eller løbende næse, hovedpine, feber, muskelsmerter og nedsat appetit. 



Risikoen for alvorlige bivirkninger, som allergiske reaktioner, er meget lille og på niveau med andre børnevaccinationer.



Kan mit barn få influenza af at få vaccinen?



Der er ingen risiko for, at vaccinen giver dit barn influenza. 



Vaccinationen beskytter kun dit barn mod influenza i denne sæson, og dit barn kan altså godt få influenza om et år (under næste influezasæson), selvom det er blevet vaccineret mod influenza nu. 



Hvilke andre lande vaccinerer børn mod influenza?



Flere lande har gennem flere år anbefalet eller tilbudt vaccination mod influenza til børn, herunder Finland, USA, England, Australien og Canada. I Danmark er det indtil nu kun børn i særlig risiko, der har fået tlibudt gratis influenzavaccination. 



Vaccinationen, som nu tilbydes i Danmark og som gives som næsespray, har igennem en årrække været anvendt i blandt andet England og Finland. 



---------



Du kan læse mere og Sundhedsstyrelsens fulde anbefaling på deres hjemmeside under artiklen "Børn i alderen 2-6 år tilbydes vaccination mod influenza".



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

De gode playlister – hvad kan god musik gøre for dit barn?

Hvorfor skal dit barn høre musik?
Sang og musik kan fungere som en kilde til sproglig- og motorisk læring, kreativitet og glæde hos dit barn. Der findes mange former for børnemusik deriblandt musik med fokus på bevægelse, leg og læring, men også sange som hjælper din lille til at slappe af ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce