Annonce

Annonce

Ammehjerne - Mumnesia


7. juli 2021


Ammehjerne, eller på engelsk Mumnesia eller Pregnanc​y Brain er betegnelsen for den glemsomhed, som mange kvinder fortæller, at de oplever i forbindelse med, at de venter et barn eller har født et barn. Og flere undersøgelser viser, at der faktisk er hold i oplevelsen. Det er ikke bare pjat.



Ammehjerne 



Begrebet ammehjerne er beskrivelsen af den glemsomhed og forvirring, som du kan opleve, når du er gravid, eller efter du har født. Symptomerne på ammehjerne kan variere, og hos nogle kvinder er det mere hyppigt end hos andre, men de fleste oplever det i en eller anden grad.



Symptomerne kan f.eks. være:



At du glemmer, hvor du lægger dine ting som nøgler, pengepung, mobiltelefon eller lignende.



At du lægger ting helt forkerte steder - f.eks. lægge din telefon ind i køleskabet. 



At du går ind i et rum, for at hente noget, men når du kommer ind i rummet, så har du glemt, hvad du skulle hente.



At du glemmer ord. Midt i en sætning kan du ikke huske, hvad bestemte ting hedder.



At du glemmer tid og sted. Glemmer aftaler eller pludselig bliver i tvivl om, hvilken ugedag det er.



At du ...



Forskningen 



I følge et studie publiceret i Nature Neuroscience 2017, så giver graviditet længerevarende ændringer i kvinders hjernestruktur. Ændringerne ses primært i det der kaldes grå substans (GM), som falder under graviditet. Og undersøgelsen viser, at GM-reduktionerne varer i mindst 2 år efter graviditeten. 



Et andet studie fra 2008 og en metaanalyse fra 2018 viser også, at kvinders kognitive evner - deres hukommelse og opmærksomhed - falder i forbindelse med graviditet. Studierne viser også, at der er markant ændring i 3. trimester af graviditeten, hvor ændringerne i 1. og 2. semester ikke er så udtalte.



Derudover så sker der naturligt en masse hornonelle ændringer under graviditeten og efter fødslen, ligesom din mulighed for at sove sammenhængende bliver ændret. De første mange måneder vil du naturligt ofte få din nattesøvn afbrudt, og det gør naturligt ikke din koncentrationsevne bedre. 



Måske er du som gravid og nybagt mor også bekymret. Du bliver urolig og tænker rigtig meget over tingene, måske stresser du over, om du nu gør det hele godt nok, om du kan leve op tll din nye rolle som mor, ligesom du kan ...


Annonce

... være bekymret for, om den lille trives



Fælles for studierne er forklaringen om, at når kvinders hjerne ændrer struktur, så handler det netop om koncentrationsevne. Det sker, fordi kvinden skal kunne holde fokus på sit barn og barnets behov,  så barnet hele tiden trives bedst muligt. Ændringerne i hjernen er altså med til, at mor kan koncentrere sig om sit barn. 



Hvad kan du gøre



Det er vigtigt, at du forsøger at finde roen i, at det du oplever faktisk er helt normalt. Det er ikke, fordi du er ved at blive skør eller ved at udvikle demens i en tidlig alder. 



Hvis du føler dig meget påvirket af det, og synes det er direkte ubehageligt, så kan du altid tale med din læge. Derudover er der forskellige tips, som måske kan hjælpe dig:



Skriv ting ned. Det kan være i en notesbog eller på din telefon. Det kan være noter omkring alt muligt - det kan f.eks. være to-do-lister, så du husker de ting, som du gerne vil nå. Det kan også være indkøbslister, når du skal handle, eller ting som du gerne vil have, at I drøfter derhjemme, ting du vil spørge om eller drøfte med nogen.



Brug din kalender. Sørg for at skrive aftaler ned, så du husker dem. Skriv også ting ned, som du skal nå i løbet af dagen - det kan være telefonopkald, vasketøj eller andet, som skal nås. En kalender kan være med til at give dig overblik over dagen og også over den næste uge.



Hold orden. Hvis ting ligger sorteret, og hver ting har en fast plads, så er det lettere for dig at finde de ting, du skal bruge og også få lagt ting tilbage de rigtige steder. Samtidig giver orden mere ro, hvor uorden kan være med til at skabe mere forvirring og uro.



Få væske nok. Det hjælper ikke på din hukommelse, hvis du drikker for lidt, og med et lille barn kan der godt gå flere timer, før du selv får noget at spise og drikke. Sørg derfor for at drikke tilstrækkeligt hele dagen igennem. Og glemmer du det - så sæt en alarm til at huske dig på det. 



Prioriter søvn. Selvom du ikke kan sove på kommando, så prøv om du nogle gange kan udnytte dit barns dagslure til også selv at få et hvil i løbet af dagen. Når du sover så restituerer kroppen sig og også din hjerne, og det vil være med til at øge din koncentration og fokus, hvis du får sovet. 



Prioriter frisk luft og gåture. Sørg for at komme ud og væk hjemmefra. Gå gerne ture med barnevognen, så du får brugt dig selv lidt motorisk og får andre indtryk. Motion og frisk luft er også med til at give energi og skabe overskud - og dermed bedre koncentration. 



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg ved, at du ikke kan træffe beslutninger på vores vegne, men alligevel vil jeg meget gerne høre dine tanker ud fra din erfaring og viden om børn ...

Dine tanker har tidligere hjulpet os med en afklaring og en beslutning, som set i bakspejlet var den helt rigtige - for os alle tre.

Håber, du igen kan hjælpe os videre mod en beslutning.

Mange varme hilsner,
Hønemor


Annonce