Annonce

Annonce

20 ugers scanning, misdannelses- eller 2. trimester scanning


9. september 2020


I Danmark får alle gravide tilbudt 2 scanninger i gr​aviditeten. Scanningerne bruges til at vurdere, om det lille barn i maven vokser og udvikler sig, som det skal. Du scannes normalt uden på maven, og scanning er uden risiko for dig og dit barn.



Du bestemmer helt selv, om du ønsker at tage imod tilbud om scanning, ligesom andre graviditetsundersøgelser også er et tilbud. 



20 ugers scanning



20 ugers scanning kaldes også for misdannelsesscanning eller 2. trimester scanning. Denne scanning foretages omkring graviditetsuge 18-21, og man undersøger:



- fosterets organer - nyrer, hjerte, lunger mv.



- hvor moderkagen ligger placeret i livmoderen.



- om fosteret vokser, som man forventer.



Ved at gennemscanne den lille grundigt, så får man et indtryk af, om fosteret er normalt udviklet. Man vil scanne for at se, om der er tegn på misdannelser, man vil f.eks. se efter, om fosteret har en hjertefejl.



Hvis moderkagen ligger tæt ved eller hen over livmodermunden, vil du blive tilbudt en scanning senere i graviditeten.



Selve scanningen



Undersøgelsen udføres ved at scanne uden på din mave. Hvis du har en navlepiercing, bør den fjernes før scanningen.



Du kan opleve, at der nogle gange vil være flere personer til stede ved scanningen f.eks. medicin- eller jordmoderstuderende.



Du kan også opleve, at der ikke bliver talt særlig meget undervejs i scanningen. Lægen eller den person, som scanner dig, vil ofte koncentrere sig meget og derfor ikke sige så meget - så du skal ikke være urolig, men blot spørge, hvis du bliver i tvivl, om alt er okay. Og når scannigen er overstået, skal du nok få at vide, hvordan det hele ser ud.



Ved scanning for misdannelser, så ser man på hovedet, ryggen, bugvæggen, hjerte, mave- og tarmsystem, nyrer, blære, arme og ben. Man ser også på, hvordan fosteret bevæger sig, og så måler man også mængden af fostervand. 



Nogle misdannelser er så tydelige på ...


Annonce

... ultralydsscanningen, at man næsten altid finder dem. Det kan f.eks. være, hvis barnet har rygmarvsbrok eller mangler en nyre.



Andre misdannelser er knap så tydelige, og derfor finder man dem kun i sjældne tilfælde. Det kan f.eks. være visse hjertemisdannelser. 



Hvis alt er fint, eller noget ikke er som forventet



Hvis scanningen er normal, så vil du skulle fortsætte de øvrige planlagte undersøgelser og konsultationer i graviditeten. Er noget ikke som forventet, så vil du få tilbudt rådgivning på sygehuset. 



Ved rådgivningen vil du få information om, hvad det betyder at få et barn med det pågældende handicap eller den pågældende sygdom. Det kan være en fordel, hvis man opdager evt. misdannelser før fødslen - især hvis barnet har brug for operation lige efter fødslen. At I ved besked gør også, at I kan forberede jer mere på den situation, som I vil komme til at stå i.



Du vil også kunne komme til at tale med en socialrådgiver, som kan fortælle lidt om, hvilke muligheder der er for hjælp og støtte, når barnet bliver født. Og har du brug for at tale med andre forældre, som har et barn med samme sygdom eller handicap, er der ofte også mulighed for det.



Hvis det viser sig, at barnet har så alvorlig en misdannelse, at det ikke kan overleve, eller viser scanningen, at barnet har et meget alvorligt handicap, så vil du blive tilbudt vejledning om enten at fortsætte graviditeten eller få en abort. 



Det er dig (og din partner), der som forældre tager stilling til, hvad der skal ske og som i sidste ende beslutter, hvad du/I ønsker. 



Hvis det viser sig, at fosteret har så alvorlig en misdannelse, at du ønsker at afbryde graviditeten, så skal dit valg naturligt respekteres og støttes. Hvis du ønsker at få en abort, så søger lægen om tilladelse til dette. En provokeret abort på dette tidspunkt foregår som en fødsel.



Kærlig hilsen



Helen :)



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusinde tak for en informationsrig hjemmeside og nogle virkelig fantastiske bøger om børn! Jeg har erhvervet mig hele din bog-serie og efter at have læst dem, bruger jeg dem stadig ofte som opslagsværk. Tak for dem!

Venlig hilsen
Cecilie


Annonce