Annonce

Annonce

Støt dit barns sprog - udtale


3. juni 2020


Børn kan have forskellige sproglige vanskeligheder,​ og en del børn har det, som kaldes fonologiske vanskeligheder, også kaldet udtalevanskeligheder. Det kan være udtalen af bestemte lyde eller kombinationen af lyde, som er svært, det kan også være en generel upræcis udtale.



Fonologiske vanskeligheder kan skyldes, at barnet har eller har haft problemer med sin hørelse, og har dit barn problemer med sproget, så er det altid en god idé, at I får barnets ører tjekket af en øre-næse-hals-læge. Fonologiske vanskeligheder kan også være arvelige, og man ser en tendens til, at hvis mor eller far har haft svært ved sprog eller læsning, så kan barnet også få dette. Der er dog også mange gange, hvor man ikke kan finde nogen årsag til, at barnet har svært ved f.eks. udtalen af visse ord. 



Et eksempel på fonologiske vanskeligheder kan f.eks. være, at dit barn siger "tat" i stedet for "kat" eller siger "bar" i stedet for "far".



Børns opfattelse af lyd



Når dit barn udtaler ord eller lyde forkert, så er der ofte ikke tale om et mundmotorisk problem, og dit barn er ofte ikke bevidst om, hvordan det udtaler lydene eller ordet. Barnet hører ikke nødvendigvis ordet eller lyden forkert. 



Det er derfor vigtigt, at du hjælper dit barn med at høre forskellige lyde og blive opmærksom på forskellen i lyde, så barnet på den måde gradvist bliver i stand til at ændre på sin udtale. Dit barn har brug for tid til at lære at skelne lyde, og det er noget I skal arbejde med igennem en længere periode.



En talepædagog fortalte mig engang, at man skal forestille sig et gammeldags kassettebånd, som optager alle de ord og lyde, barnet lærer. I starten vil mange børn opfatte ord/lyde forkert, så barnet f.eks. har lært at sige "bar" i stedet for "far" - og det hænger ved. Også selvom barnet senere hen lærer at sige "f" og f.eks. godt kan sige "fest", så bliver barnet ved med at sige "bar". Det tager tid at få overspillet kasettebåndet, og børn har brug for tid til at aflære en tidligere opfattelse af lyde.



Hvordan kan du støtte dit barn



Tålmodighed, forståelse og gentagelser er kodeord, når du skal hjælpe dit barns sprog på vej.



Det er vigtigt, at I taler sammen i hverdagen, at du sætter ord på ting I gør sammen, ting I skal, oplever osv. så I bruger sproget naturligt. 



Afpres ikke dit barn ved f.eks. at sige "kan du sige...?". Dit barn vil hurtigt kunne føle sig presset, og det vil ikke være gavnligt for dit barns lyst til at tale og forsøg på at bruge sproget. 



Ret ikke dit barn, når det siger noget forkert. Undgå sætninger som "det hedder det ikke, det hedder..." som naturligt vil gøre, at dit barn føler sig forkert, og det vil ikke motivere dit barn til at forsøge igen.



Vis at du forstår dit barn - også selvom dit barn udtaler visse ord forkert. Jo mere barnet føler sig forstået, jo mere vil det have lyst til at bruge sproget, jo mere udviklende er det for barnets sprog.



Gentag ord mange gange og på mange forskellige måder, så dit barn hører ...


Annonce

... det igen og igen.



Et eksempel, kan være, at dit barn beder om mælk, men barnet siger "mælt" i stedet for "mælk". Barnet har svært ved at sige "k". Vis dit barn, at du forstår, hvad barnet siger "vil du gerne have mælk, det må du gerne få" og gentag ordet korrekt med "k" til sidst, så barnet hører det udtalt rigtigt.



Gentag ordet mælk mange gange "mor tager mælken i køleskabet", "sådan, nu er mælken i glasset", "umm, dejlig kold mælk", "hov nu spildte jeg mælk på bordet".. så barnet hører ordet "mælk" gentaget flere gange.



Hjælp dit barn med at høre forskellige lyde i hverdagen. Det kan være fuglefløjt i haven, lyden af en græsslåmaskine, bilerne på vejen, en ambulance, en vandhane der drypper, en radio der spiller, en rangle lillesøster leger med, et barn der græder... Du kan gøre dit barn opmærksom på forskellige lyde i hverdagen, som falder dig naturligt, og du ofte kke tænker over er der - der er dog mange lyde i vores hverdag og i vores omgivelser, som det kan være en god idé at blive bevidste om. I kan også lege en leg, hvor I bevidst lytter efter forskellige lyde, en slags "hvad kan du høre leg"...



I kan også lave et lyd-memory-spil ud af f.eks. tændstikæsker, eller andre små æsker. Fyld æskerne med forskelligt indhold - to og to, så man kan danne par. I kan f.eks. fylde to æsker med perler, nødder, et par mønter, ris, vatkugler, tændstikker, knapper... komme samme antal i to æsker, lukke dem og ryste dem - og lytte. De to æsker, som lyder ens, passer sammen, og så har I et stik.



Køb eller lav et billede-lotteri. Det er en rigtig god måde at øve forskellige ord og lyde på, og gentage dem igen og igen "hvem har en fugl?", "har du fuglen?", "far har fuglen", "så giver vi far kortet med fuglen"... og I kan skiftes til at trække et kort, sætte ord på netop det billede og spørge "Hvem har...?". 



Syng, øv rim og remser, læs bøger med fokus på lyd. Når man læser rim og remser, så fjoller og leger man lidt med sproget samtidig med, at netop visse lyde ofte bliver skiftet ud for at det rimer. Kage rimer f.eks. på Tage - og det er "K" og "T" som her er skiftet ud, eller Bad rimer på Fad - hvor "B" og "F" er skiftet ud. Det kan give barnet en forståelse af og opmærksomhed omkring, at udskiftning af bestemte lyde (bogstaver) kan give et ord en helt ny betydning.



Læs bøger højt, som netop har fokus på lyd. Der findes forskellige bøger lavet til dette og en tur på biblioteket kan være en god idé. Du kan også købe materiale lavet specielt til børn, der har brug for lidt sproglig støtte. I nogle dagplejere og institutioner har de også materiale, som kan anvendes. Læs f.eks. om Bobby bøgerne på sprogeriet.dk



Du kan også downloade forskellige apps, der er udviklet til at støtte børns sprogudvikling, nogle apps er gratis, andre koster penge. Nogle apps har fokus på specifikke udtalelyde, så appen er særligt rettet mod at øve f.eks. k/t, f/b, g/d, l/n/j...



Helen :)



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce