Annonce

Annonce

Hvorfor far er særligt vigtig - forskning


4. december 2019


Det er ingen tvivl om, at fædre har en stor betydnin​g for det lille barns opvækst. Ny forskning tyder på, at netop fædres nærvær og omsorg har betydning for barnets søvnmønster og adfærd, og ikke mindst for relationsdannelsen mellem far og barn. Det skriver centerforboerneliv.dk.



Hud mod hud



Den helt tidlige hud-mod-hud-kontakt med mor er vigtig for at få sat gang i mælkeproduktionen og dermed for amningen. Men et internationalt studie viser, at hud-mod-hud-kontakt mellem far og barn er lige så gavligt for både barnet og faren, som det er for mor og barn.



Når barnet ligger hos sin far, så vil deres temperaturer regulere sig ind efter hinanden. Barnets vejrtrækning, iltoptagelse, blodsukkerniveua og stressniveau er på samme måde, når barnet ligger hos sin far, som når det ligger hos sin mor. 



Det er kun hos for tidlig fødte børn, at man ser en marginal større effekt af at ligge hos sin mor. Det ses f.eks. ved blodprøvetagning.



Også far har stor effekt af at ligge hud-mod-hud med det lille barn. Undersøgelser viser, at det mindsker angst og stress hos nybagte værdre, når de har denne form for kontakt med deres barn. Fædrene oplever også, at de forstår deres farrolle bedre, og at de har lettere ved at kommunikere med deres barn - og så oplever de ofte også en bedre relation til barnets mor. Derudover fortæller fædrene, at de oplever en kontrol over situationen, som er med til at forstærke deres forældrefølelse.



Fars involvering gavner det lille barns søvn



I følge Centerforboerneliv.dk viser et canadisk studie, at der er en sammenhæng mellem fædreinddragelse, og hvor længe 3årige børn sover om natten. Det ...


Annonce

... er specifikt fædres følelsesmæssige støtte til barnet, som ser ud til at påvirke barnets søvn.



Det er først og fremmest f.eks. kram og trøst, givet af fædrene, der har betydning for barnets søvn. Det ser f.eks. ikke ud til at nye aktiviteter, fysiske tumlelege eller disciplinering har betydning for de 3åriges søvnmønster. 



Studiet viser også, at der er en sammenhæng mellem, hvor meget far deltager i barnets basale pleje og det lille barns søvnkvalitet - det vil sige, den tid som barnet sover. Forskerne påpeger, at fædre, der er involverede i barnets opvækst, tager del i den basale pleje og lignende familierelaterede opgaver, bidrager til et harmonisk familieliv, hvilket også kan være med til at fremme god søvn hos barnet. 



Trivsel senere i barndommen



Et newzealansk studie finder, at fædres tilstedeværelse i hjemmet gennem hele barndommen er associeret med bedre selvrapporteret trivsel hos 11årige børn. Studiet viser derudover, at der er en fordoblet sandsynlighed for, at barnet udvikler adfærdsproblemer, hvis far forladet hjemmet før barnet er fyldt 3.5 år - sammenlignet med børn, hvis fædre er til stede hele barndommen.



Det ser ud til, at det er fars fravær tidligt i barnets liv, der er særligt problematisk. Børn af fædre, der har forladt familien efter barnets først 3.5 år, har ikke samme tendens til at udvikle adfærdsproblemer, som de børn, der har mistet kontakten til deres far, før de fyldte 3.5 år.



Du kan læse artiklen på centerforboerneliv her :)



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Det går rigtig fint med Emilie, hun er blevet supergod til at sove i barnevognen og sover nu 2 lure om dagen på ca. 2-3 timer, så det er skønt - tak for dit forrige råd :o)

Hilsen Emilies forældre


Annonce