Annonce

Annonce

Derfor virker godnatsange


12. december 2019


"Du skal synge for mig?!"... de fleste bø​rn nyder, hvis mor eller far vil synge en godnatsang, og de fleste af os voksne kan godt huske, hvor dejligt det er, når enten mor, far eller en anden voksen sidder på sengekanten og synger, før man skal sove... Og vi nyder det faktisk uanset, hvordan den voksne synger - du behøver ikke være et stort sangtalent, for at dit barn synes, at det er rigtig dejligt. 



Men hvorfor virker godnatsange egentlig? Det har Dr. Marieve Corbeil, som arbejder med neuropsykologi i Montreal undersøgt. Og i følge hende, er der især 3 grunde til, at godnatsange virker.



1. Regulation af følelser



Musik og sang hjælper med at regulere følelser hos både børn og voksne. Når et barn er ked af det f.eks. ved sengetid, eller når det vågner op af en drøm om natten, så vil en godnatsang kunne hjælpe barnet med at vende en negativ følelse til en positiv følelse. 



Musik og sang stimulerer visse følelser gennem nerveforbindelser. Det er blandt andet dette som udnyttes, hvis man f.eks. er ved tandlægen og har brug for at få tankerne væk fra det bor, som tandlægen bruger.



Godnatsange eller vuggeviser skaber en følelsesmæssig atmosfære, som er nødvendig for en fredelig sengetid.



2. Giver et stærkere bånd mellem barn og forældre



Oxytocin kaldes også for vores kærlighedshormon. Dette hormon udskilles blandt andet under amning, når vi kærtegner hinanden, holder hinanden tæt - og også under sang. Når du som ...


Annonce

... forældre sidder tæt med dit barn eller hos dit barn om aftenen og synger, så udskilles oxytocin hos både dig og dit barn, det giver jer begge ro, og det hjælper barnet med at koble fra og falde i søvn. Samtidig opbygges forholdet mellem jer.



Det er dog en forudsætning, at du ikke synger halvhjertet, men at du er til stede, når der synges. Forskningen viser også, at båndet mellem forælder og barn gør det lettere for barnet at sove - det er naturligt lettere at koble fra, finde ro og falde i søvn i nærværelse af en, som man elsker og er bundet til.



3. Er med til at etablere en rutine



Godnatsange fungerer også, fordi de naturligt giver sengetiden en rutine. At gøre de samme ting hver aften - få et godnatmåltid, en ren ble, få nattøj på, få børstet tænder, blive puttet med sin bamse, godnathistorie - og sin godnatsang - giver genkendelighed og dermed tryghed. 



Rutiner sender signaler til barnets hjerne om, at det nu er tid til snart at sove, og på den måde hjælpes barnet til at koble fra og blive parat til søvn.



 



Derudover viser undersøgelse også, at der kan være andre fordele ved at synge for sit barn, når det skal sove:



Det stimulerer barnets sprog.



Stimulerer den kognitive udvikling.



Barnets hukommelse og opmærksomhed forbedres.



Barnets stressniveu og angst sænkes.



Vuggeviser fungerer på alle sprog og i hele verden. Det er ikke kun begrænset til en kultur.



 



God fornøjelse med godnatsangene!



Helen :)



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Mange tak for dit gode svar - vi har nu fulgt dine anvisninger og det var en overraskende nem proces - 2 nætter tog det af vænne flasken fra vores datter og nu spiser hun som aldrig før - TUSIND TAK for dit lille skub.

Mange hilsener
Vibeke, mor til pige på 21 måneder


Annonce