Annonce

Annonce

Derfor skal du læse højt for dit barn


28. november 2019


Forleden hørte jeg en leder fra en institution udta​le: "Hos os tror vi ikke på, at man skal læse bøger højt for børn - det er ikke det sprogsyn, vi arbejder efter. Jeg mener ikke, at sprogstimulering er nødvendigt, sådan noget kommer, når børnene selv har lyst til at tale"... og jeg må bare sige - det er helt forkert!



Der er absolut god grund til at læse højt for børn, faktisk er der kun fordele ved højtlæsning, og i dag vil jeg derfor nævne 10 gode grunde til, hvorfor det at læse højt er vigtigt.



1. Højtlæsning styrker barnets sprog. Faktisk er højtlæsning den bedste måde at styrke barnets sprogudvikling på - og det gælder både små og ældre børn. Undersøgelser viser, at børn der har fået læst historier højt før de begynder i skole klarer sig næsten et klassetrin bedre i skolen, sammenlignet med børn, som ikke har fået læst højt.



2. Dialogisk læsning giver bedst effekt. Dialogisk læsning kaldes også samtalelæsning eller interaktiv læsning. Det er når barnet og den voksne taler om historien sideløbende, mens der bliver læst højt. Den voksne stiller spørgsmål, ofte spørgsmål som ikke har et entydigt svar, barnet svarer,  agurmenterer, diskuterer, I taler om det I læser...



3. Højtlæsning støtter barnets kognitive, tankemæssige, udvikling. Bøger kan bidrage med viden om verden, som ligger uden for barnets almindelig hverdag. At læse højt og tale om det man læser ufordrer barnet og giver større forståelse og viden om verden.



4. Højtlæsning støtter barnets evne til empati. Når der læses højt om andre personder, når barnet hører, hvordan en hovedperson tænker og føler, så får barnet naturligt en forståelse af andre mennesker, deres tanker og følelser.



5. Højtlæsning vækker alle sanser. Når man sidder tæt sammen og læser, så mærker, dufter, ser og fornemmer man hinanden på en særlig måde. Den fysiske kontakt med den vokse, at man bladrer i bogen, peger, ser på illustrationer, giver velvære, og det er hyggeligt at læse sammen.



6. Højtlæsning skærper opmærksomheden. Når børn og voksne sidder og læser, deler en historie sammen, er fælles om netop ...


Annonce

... højtlæsningen og historien, så bliver det naturligt at finde roen og koncentrationen om netop dette - fremfor at løbe rundt, lege og være aktiv.



7. Højtlæsning kan hjælpe barnet med at åbne op. For mange børn kan det være svært at sætte ord på følelser og oplevelser, men via bøger, der læses højt, og hvor man hører om andre, der oplever forskelligt, så kan barnet nikke genkendende til disse oplevelser og følelser. Det kan hjælpe barnet at tale om andre og derigennem også tale om egne oplevleser - både svære og gode.



8. Højtlæsning giver muilghed for eftertanke. Når man læser højt for sit barn, og læser en rigtig god og spændende historie - og har delt denne sammen - så vil det være naturligt, at man efterfølgende stadig taler om noget af det, man har læst. Pludselig dukker tanker op, noget minder måske om en episode i bogen, og selv efter en pause, hvor bogen måske er slut, så er der stadig mulighed for at drøfte det læste. 



9. Højtlæsning lærer barnet sprog. Barnets ordforråd styrker, men barnet lærer også, hvordan sprog læses. Hvornår man holder pauser, hvordan man hæver stemmen ved spørgsmål eller udbrud eller hvordan forskellige ord udtales. 



10. Højtlæsning styrker barnets læselyst senere i livet. Hvis de yngste børn har fået læst højt, så er der større sandsynlighed for, at de stadig har lyst til at læse op igennem deres skoletid. 



Der er altså absolut ingen grund til, at vi som voksne ikke læser for vores børn, og det er bestemt anbefalelsesværdigt, at man både i institutioner og derhjemme prioriterer højtlæsning. Der er faktisk ingen grund til ikke at læse...



Du kan læse mange forskellige typer af historier for dit barn. Det kan være både billedbøger, fagbøger, eventyr, tegneserier.. der findes masser af spændende børnebøger, som voksne også vil synes er rigtig gode. Så vælg også at læse noget af det, som du selv interesserer dig for og tænker, at I vil kunne drage nytte af at læse sammen. Læs dog på barnets præmisser, lad barnet være med til at vælge hvilken bog I skal læse, giv plads til at dit barn måske vil have læst et sted flere gange, gør læsningen afslappet og hyggelig.



God læselyst!



Bedste hilsner



Helen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce