Annonce

Annonce

Hvert 4. barn føler sig ensom


14. november 2019


Ensomhed blandt børn og unge er udbredt og skyldes b​åde forhold i skolen og i hjemmet - det viser rapporten "At stå udenfor", som Børns Vilkår og Trygfonden netop har offentliggjort.



En undersøgelse blandt 2.465 børn i 5. og 8. klasse viser, at hvert 4. barn oplever en grad af ensomhed. 19% oplever følelsen af ensomhed en gang imellem, 7% oplever følelsen af ensomhed tit eller meget tit.



Børnene fortæller, at de føler sig ensomme både i skolen og derhjemme. I skolen kan barnet føle sig udenfor eller er udsat for mobning. Men det er lige så typisk, at barnet føler sig ensom i familien - barnet føler, at det ikke passer ind, at familien har meget travlt, eller barnet har en følelse af, at forældrene ikke kan lide barnet eller ikke bekymrer sig om barnet.



Af de børn, som angiver, at de sjældent eller aldrig oplever, at deres forældre interesserer sig for dem, så føler 28% sig ofte ensomme. Til sammenligning gælder det for 5% af de børn, som oplever, at forældrene tit eller meget tit interesserer sig for dem. 



Ensomhed giver også fysisk problemer - børnene lider af søvnbesvær, hovedpine og ondt i maven. Af de børn, som ofte føler sig ensomme, oplever 38% mindst én gang om ugen 5-8 symptomer på mistrivsel. Det samme gælder kun for 2% af de børn, der ikke føler sig ensomme.



Undersøgelsen viser også en sammenhæng mellem børnenes følelse af ensomhed, og hvordan de  klarer sig ...


Annonce

... i skolen. Børnene trækker sig ofte fra fælleskaber, de går ikke længere med ud i frikvarterne og ændrer generelt adfærd. Nogle børn bliver mere udadreagerende, andre mere stille. 



Ensomhed er også forbundet med lavt selvværd, selvskade og depression. Tal fra børnetelefonen viser, at mindst 15% af samtalerne om ensomhed også omhandler selvmordstanker. Derfor er det meget vigtigt, at vi er opmærksomme på børn, som ikke er en del af fælleskabet, og som generelt ser ud til at mistrives. 



Fakta fra rapporten



- Antallet af skoleelever, der føler sig ensomme, har været stigende de sidste 20 år



- Familiens økonomi ser ud til at spille en rolle i ensomhedsfølelsen. 15% af de børn, der angiver, at deres familie har færre penge end andre, siger, at de tit eller meget tit føler sig ensomme. Dette gælder for 5% af de børn, der angiver at have flere penge end andre familier.



- 6 ud af 10 børn, der føler sig ensomme, har lav liv-tilfredshed



- Hvert 2. barn, der tit eller meget tit føler sig ensom, har lavt selvværd. Det gælder kun for 4% af de børn, som sjældent eller aldrig føler sig ensomme



- 4 ud af 10 børn har talt med nogen om deres ensomhed. Størstedelen af de børn og unge, som føler sig ensomme, går derfor alene med ensomhedsfølelsen. 



Læs mere på Børns Vilkårs hjemmeside her



Helen :)



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tak for at du er til.

Det føles som en dejlig livline at have dig og din hjemmeside, når man er usikker på ting og sager. Man vil jo så gerne gøre alt godt for sit barn:-)

Mor til dreng på 5 måneder


Annonce