Annonce

Annonce

Kighoste hos børn - symptomer


20. september 2019


Kighoste skyldes en betændelse med kighostebakterien​ Bordetella Pertussis. Selvom de fleste børn i Danmark bliver vaccineret mod kighoste, så kan kighoste stadig forekomme - vaccinationen giver ikke fuldstændig beskyttelse.



Når barnet smittes, danner kighostebakterien et giftstof, der går i barnets blod. Det er dette giftstof, som kan være farligt. Af samme grund hjælper det ikke at give medicin mod bakterien, fordi det skadelige giftstof allerede befinder sig i barnets blod, når behandling begyndes. Kighoste er derfor livstruende - især for de mindste børn. Den bedste forebyggelse af kighoste er at vaccinere barnet.



Symptomer



- Barnet er forkølet og hoster let



- Hosten tiltager mere og mere



- Barnet får efter 1-2 uger kraftige hosteanfald, hvor det hoster flere gange og evt. bliver blårødt i ansigtet. Herefter trækker barnet vejret dybt med en kigende (hivende) lyd (deraf navnet kighoste).



- Hos børn under 3 måneder vil der ofte ikke være kigen. Barnet holder i stedet op med at trække vejret og bliver blå om læberne.



- Hos store børn (10 år og opefter) vil der ofte heller ikke være kigen, men mere en tør hoste.



- I forbindelse med hosteanfald hoster barnet typisk slim op.



- Barnet vil også tit kaste op i forbindelse med de krafige hosteanfald.



- Barnet bliver tydligt udmattet af hosteanfaldene.



- Efter 2-4 uger aftager de karakteristiske hosteanfald, og sygdommen er overstået på 6-8 uger.



- Barnet kan derefter stadig godt hoste.



Hvad kan du selv gøre



- Sørg for at dit barn følger Børnevaccinationsprogrammet.



- Hæv barnets hovedgærde, hvor det ligger. Når barnet ligger højere med hovedet, er det lettere at trække vejret.



- Giv barnet lune drikke f.eks. lun mælk eller koffeinfri te. Det kan løsne lidt af barnets slim.



Kontakt lægen



- Med det samme, hvis du har mistanke om kighoste hos dit barn.



- Ekstra hurtigt, hvis dit barn er under 1 år gammel.



- Hvis dit barn har kighoste og også får ...


Annonce

... feber.



- Hvis dit barn har tydeligt vejrtrækningsbesvær.



Behandling



Den bedste behandling er forebyggelse, og den sikreste forebyggelse er at lade sit barn vaccinere. Kighoste behandles med antibiotika.



Institution



Kighoste smitter rigtig meget. Smitte overføres via hænder, legetøj, hoste og nys, og børn kan i en periode være "raske smittebærere".



Hvis der er tilfælde af kighoste i dit barns institution, skal du derfor være meget opmærksom på, at dit barn kan være en "rask smittebærer", som tager smitte med hjem fra institutionen og måske smitter yngre søskende.



Kighoste er den mest smitsomme bakterieinfektion, vi har i Danmark. Hvis ét barn i daginstitutionen har fået kighoste, vil 9 ud af 10 børn blive smittet, hvis de ikke tidligere har fået sygdommen eller er blevet vaccineret.



Optræder der kighoste i en institution, skal alle børn under 1 år sendes hjem, dog ikke børn, der har haft sygdommen eller børn, som er vaccineret 2 gange.



Børn med kighoste må ikke komme i institution:



- Hvis hosteanfaldene giver udtalte vejrtrækningsproblemer.



- Hvis barnet kaster op, når det hoster.



- Hvis hosteanfaldene er så hyppige, at der er behov for ekstra opsyn.



Børn med kighoste må gerne komme i institution, hvis de - selvom de har kighoste - ikke virker syge. Dette skyldes, at langt de fleste børn er vaccinerede.



Børn der følger børnevaccinationsprogrammet bliver vaccineret mod kighoste,  når de er 3, 5 og 12 måneder og igen, når de er 5 år. Det giver en god beskyttelse mod kighoste, men dog ikke livslang beskyttelse. Før man indførte vaccination mod kighoste døde ca 10 børn i Danmark årligt af kighoste, i dag er det kun få procent børn, som får en alvorlig kighoste infektion.



I min bog "Helens bog om Børn & Sygdom" kan du læse mere om kighoste og andre sygdomme, symptomer, behandling, feber, medicin mv. 



Helen Lyng Hansen



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce